неділю, 6 квітня 2008 р.

Справжня еліта України (продовження)


Григорій Орлик - син Пилипа Орлика
(5 листопада 1702 р., Батурин - серпень 1759, Мінден, Франція) - український розвідник міжнародного класу, полководець, амбасадор козацької нації, лейтенант-генерал армії короля Франції, член «Таємного кабінету» короля Людовіка XV,генерал-ад’ютант короля Польщі Станіслава Лещинського, командир полку «Синіх шведів короля», кавалер ордена «Хреста Святого Людовіка», військового ордена «Меча Швеції», польського ордена «Білого Орла».
Народився Петро Григорій Орлик 5 листопада 1702 р. у Батурині. Батько - гетьман Пилип Орлик. Хрещеним батьком був гетьман Війська Запорозького Іван Мазепа, хрещеною матір’ю — дружина генерального судді Василя Кочубея.

Джерело: Вікіпедія
Дуже цікава стаття про Григорія Орлика (автор Володимир КРАВЦЕВИЧ-РОЖНЕЦЬКИЙ) тут:
http://www.dt.ua/3000/3760/36651/
Витяг зі статті: "28 травня 1742 року в Яссах помер гетьман Пилип Орлик. Син не зміг провести його в останню путь, бо на той час він уже не працював у зовнішній розвідці, був «невиїзним» і повністю присвятив себе військовій службі та своїй молодій дружині: одруження графа Григорія Орлика де Лазіскі й мадемуазель Луїзи-Єлени де Брюн Дентевіль відбулося 3 грудня 1747 року у Версалі, у присутності короля та двору.
Наречена була з давнього й багатого французького роду і купила чоловікові подарунок — драгунський кінний полк, куди записалися переважно шведи. Звідси і його назва «Сині шведи короля». У полку була також сотня запорозьких козаків, якою командував запорожець Кароль, особистий охоронець і побратим графа Орлика. Полк стояв у Комерсі, в Лотарингії. Сам Вольтер подарував на одруження Орликів авторський примірник «Історії життя Карла XII», переплетений у червону шкіру з гербом графа та графині. Тоді ж увійшов у моду «судак Орлі», приготовлений за запорозькими рецептами".

Немає коментарів: