пʼятницю, 18 липня 2008 р.

Скільки ми читаємо...

Років десять тому один з іноземців мені з подивом сказав: "У вас діти читають книжки!" На жаль, нині ситуація змінилася. Українці читають дедалі менше...Звісно,придбати добру книжку сьогодні не по кишені кожному,а бібліотечні фонди поновлються вкрай незадовільно. Моєму дідусеві колись сільський бібліотекар приносив книжки додому, а дідусь читав їх мало не до 85 років.Нині ми всі "підсіли" на Інтернет :-),тому книжка для багатьох стала річчю не надто популярною. Втім,я певен,книжка не щезне. Журналісти з "Радіо Свобода"досліджували проблему читання книжок в Україні: "Практично кожен другий українець не читає книжок. Це результати опитування, проведеного фахівцями на замовлення уряду. Кількість байдужих до читання людей з року в рік зростає. Чи справді в українців зараз інші пріоритети (комп’ютер, телевізор, тощо)? Як змінити ставлення до книжки з боку українців? Відвідувачів бібліотек менше. Фонди поповнюються кепсько. За результатами опитування, не купують книг 46% українців, бо не мають бажання" (Повністю стаття тут).

2 коментарі:

пастир Вячеслав Горпинчук - Pastor Vyacheslav Horpynchuk сказав...

Купив був я колись книгу Жадана (після реклами) і... викинув її у сміття, бо в ній маса брудних слів. Купував книгу Андруховича, підійшов вже до каси, але випадково розгорнувши, поклав книгу на місце. Причина та сама - брудні слова. Можливо, саме тому нашим співвітчизникам і не хочеться читати - адже читати наших розрекламованих, сучасних письменників - все-одно, що покопирсатися на смітнику з бомжами, які слів, як відомо, не вибирають? До речі, досить хороша аналітика про стан сучасного українського чтива розташовано в журналі "Укрїнський тиждень" № 27 за цей рік. www.ut.net.ua

taras_kokovskyy сказав...

Я вже писав про це якось також у цьому блозі - про стан нинішньої літератури. Разом з тим хороші книжки є - перевидаються класики укр.літератури,однак їхня ціна така КУСЮЧА!