четвер, 30 жовтня 2008 р.

Фільм про Голодомор

В межах кінофестивалю "Молодість" у Києві відбулася прем’єра документального фільму «Пейзаж після мору" (режисер Юрій Терещенко). Ось кілька цитат про Голодомор та його наслідки для України:
Джеймс Мейс: «Я не можу оговтатися від враження, що цю землю охопила трагедія біблійних масштабів. Знищення інтелектуальних та духовних підвалин, хохляндизація в Україні – все це історичні реалії, яким треба дивитися у вічі, хоч як це не боляче. Треба розуміти, що українці живуть нині у постгеноцидному суспільстві».
Філософ і публіцист Євген Сверстюк вважає ознакою такого суспільства комплекс меншовартості: «Цього не було в українському селі навіть після кріпацтва, в дореволюційній Україні». Як наслідок: з одного боку -– це страх, а з іншого – брак самоповаги".
Історик Станіслав Кульчицький після перегляду фільму: «Ми ще не домоглися визнання Голодомору геноцидом, але вже багато чого домоглися від світової спільноти і будемо продовжувати цю роботу. І цей фільм працює на це благородне визнання».
Художник Іван Марчук: "робиться все, щоб в Україні стало менше людей. Одні спиваються, інші – виїжджають, бо їм відкрили брамку. Земля лишиться, але тут будуть варяги, українців не буде"...

Джерело: Радіо "Свобода"

Немає коментарів: