понеділок, 3 листопада 2008 р.

Всесвітня акція "Незгасима свічка"


3 листопада в Тернополі відбулося віче "Незгасима свічка", присвячене 75 річниці Голодомору. Таким чином Тернопільщина долучилася до міжнародної акції “Незгасима свічка”, яка відбувається в рамках вшанування загиблих під час Голодомору 1932-1933 років.Символічна свічка подорожує країнами світу з 1 квітня 2008 року, вона вже була у 33 країнах, де є найбільша українська діаспора, — повідомив заступник начальника управління внутрішньої політики облдержадміністрації Михайло Андрунців. – В Україні акція стартувала 26 жовтня у Києві.Свічка виготовлена з ініціативи Всеукраїнської організації “Братство бджолярів України”. Бджолярі з усіх регіонів України надали натуральний віск для її створення. У верхній частині свічки розміщено 33 бавовняних гніти. Висота “незгасимої свічки” — 82 см, її маса — 200 кг, найбільший діаметр — 65 см. Після Тернополя, 4 листопада, свічку перевезуть до Чернівецької області, а сама акція завершиться 22 листопада у Києві — на відкритті Меморіалу жертв Голодомору 1932-1933 років. Після цього свічу передадуть до музею Голодомору, який відкриють у рамках Меморіалу біля стін Києво-Печерської лаври.


Джерело: 20 хвилин

КОМЕНТАР:

Міжнародна акція „Незгасима свічка“ проводиться у зв’язку з проголошенням 2008 р. Роком пам’яті жертв Голодомору.Її мета - донести світові правду про Голодомор і підсилити домагання визнання Голодомору актом геноциду проти української нації. У кожній з країн перебування символічної свічки проводились заходи для вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. Наголос заходів - передавання естафети від очевидців Голодомору українській молоді, від українців не-українцям, від поколінь до поколінь.„Незгасима свічка“ є спільним проєктом Міністерства Закордонних Справ України (МЗС) і Міжнародного Координаційного Комітету для відмічення ( відзначення) 75-ої річниці Голодомору Світового Конгресу Українців (МКК СКУ) , який схвалено Секретаріятом Президента України.

ЩЕ ПРО ГОЛОДОМОР ЧИТАЙТЕ ТУТ.

ЦИТАТА:
Серджо Греданіґо, італійський консул у Харкові в 30-х роках, писав, що відбувається корінна зміна демографічної карти України і що український народ скоро, через кілька років перестане існувати: «Можливо, в дуже близькому майбутньому не доведеться більше говорити, ні про Україну, ні про український народ, а отже не буде української проблеми, оскільки Україна фактично стане частиною Росії».

Немає коментарів: