пʼятницю, 26 грудня 2008 р.

Злодії і ялинки під вікном

Навпроти моїх вікон ростуть гарні срібні ялинки. Цього року вони якраз підросли до 2 метрів заввишки...Прийшов нині додому,а одну ялинку зрізано,швидше всього це зроблено вдень. Сумно...Дружина мало не плакала. А я подумав про нашу державу,людей,про те,як багато нам ще треба рости морально і духовно,щоб не крали так нахабно і взагалі не крали. Готувався до біблійного заняття і читав коментарі Лютера до заповіді "Не кради", - так наче про нинішній день. Послухаємо Лютера (написано понад 400 років тому!):
*******************************************************************************
Це явище (злодійство)вже вийшло з-під контролю, і коли б усіх, хто є злодіями, але не бажають називатися такими, вішали, то світ скоро був би спорожнів, і в ньому перестало б вистачати як катів, так і шибениць. Бо...красти означає не тільки спорожнити скриню і кишені ближнього свого, але і використати перевагу на збиток ближньому на базарі, в магазинах, крамницях, винницях і пивницях, майстернях, і, коротше кажучи, скрізь, де відбувається торгівля, виплата чи стягнення грошей за товари чи працю.

...На базарах і у всіх подібних місцях широко практикується, коли одна людина відверто обманює іншу, пропонуючи їй неякісні товари, обмірюючи, обважуючи, обраховуючи її, і наживається на цьому через фінансові підтасовки чи спритні трюки. А також коли хтось править з людини завищену ціну і, торгуючись, обдирає її.

Коротко кажучи, крадіжка- це найпоширеніше ремесло, [зі злодіїв складається] найбільший цех на землі, і коли ми розглянемо світ у всіх його життєвих сферах, то побачимо, що він являє собою не що інше, як величезне торговище, наповнене знахабнілими злодюгами.

Тому їх називають також «сидячими грабіжниками» і бандитами..., не...злодюжками, котрі відбирають [що знаходиться під рукою, готівкові] гроші, а грабіжниками, котрі сидять на стільцях [вдома], і котрих величають найшляхетнішими, гідними поваги людьми і праведними громадянами, але котрі, все ж грабують і крадуть під пристойним приводом.

Тут навіть немає потреби говорити про [не вартих нагадування] окремих злодюжок, якщо нам слід було б викривати «архізлодіїв», з котрими знаються правителі та князі, і котрі щоденно обдирають не одне-два міста, а всю країну...

Немає коментарів: