суботу, 20 лютого 2010 р.

За школи вже взялися, що далі?

Галас навколо "утисків прав російськомовного населення" дістався вух Конституційного Суду України. Я, чесно, кажучи, за все життя, не спостерігав подібних "утисків". Але я добре пам"ятаю, як у галицьких школах постійно і наполегливо приділялася особлива увага російській мові. Часто-густо, вчителі російської були вишколені значно ліпше за вчителів української і виглядали на фоні других краще. Чимало росіян, які живуть в Україні, вважають за утиски лише те, що їм, мовляв, "нав"язують" українську мову. Живучи роками тут, вони вперто ігнорують українську. Вони хочуть спілкуватися виключно російською - бо їм так "комфортніше". Натомість, на відміну від них, українську опанували корейці, китайці, заїжджі іноземці та інші. Мені важко уявити собі ситуацію, коли в Америці, Німеччині, Франції, Естонії хтось заявляє про свою зневагу до державної мови і відмовяється її вчити. Як на мене, це просто, ознака обмеженості.  Втім серед росіян я також знаю таких, що давно опанували українську і не мають з цим жодних проблем. Вони лише збагатилися від того.  Так, от, свою дещицю в справу вихолощення української мови зі школи нещодавно (вочевидь під тиском деяких сил) вніс Конституційний Суд України. На початку лютого 2010 року він скасував вимогу щодо використання вчителями в українських школах української мови поза уроками, тобто - провів урок і балакай собі як хочеш...Ця "перша ластівка" свідчить про те, що нашій мові треба готуватися до нових випробувань. Українське радіо вже висловило занепокоєння щодо свого майбутнього. Знаю одне - українська мова перейшла  через такі випробування і нищення і вистояла, що вона і тепер дасть собі раду. Українці - говоріть українською! В родинах, в колі друзів, на роботі. Знайте - вас розуміють, навіть, якщо роблять вигляд, що ні. Любіть і шануйте рідну мову! Народ без мови гине.

3 коментарі:

LAURA7 сказав...

Так народ без мови гине , але бiльше за все народ гине без БОГА ! Колись один Пастир подарував менi одну книгу нажаль вона росiйською мовою , а може на щастя - " Мартин Лютер" .Там написано как хорошо нарушать пост и делеть все наоборот ради свободы веры ... Для меня есть другая истинна "...Люди эти чтут Меня устами. Сердце же их далеко отстоит от Меня .Но тщетно чтут Меня уча учениям , заповедям человеческим ибо вы оставивши заповедь Божию, держитесь преданиям человеческим..." - ось так i з мовою . Чи не пам"ятаю я для чого ГОСПОДЬ дав нам рiзномовлення ? А для чого заплутувати людей ???!!!

taras_kokovskyy сказав...

Так,це правда,що найбільша біда - без Бога. Але саме Бог дав нам нашу землю,нашу мову,щоб ми нею славили Його. Наша віра,традиція,ментальність має глибоке коріння. Лише безбатченки і манкурти зрікаються свого рідного. І я читаю російською і маю у своїй бібліотеці багато книг на російській. Дякувати Богові,що ми можемо читати російською,білоруською,польською,англійською. І так має бути! Але рідна мова - одна,як і батьківщина, як мати...Ось про що я хочу сказати.

taras_kokovskyy сказав...

Послухайте радіопередачу СЛОВО
http://lucaster.podfm.ru/slovo/164/