суботу, 7 липня 2012 р.

Закон про мови

Ось добірка матеріалів, які стосуються скандального "Закону про регіональні мови" в Україні:
* Закон України про регіональні мови, 2012
* Європейська хартія регіональних мов або мов меншин (укр.), 1992
* Європейська хартія регіональних мов або мов меншин (англ.) 1992
* Закон Російської Федерації "О государственном языке РФ" (рос.) 2005
=============================

Витяг із Закону України про регіональні мови:
Стаття 7. Регіональні мови або мови меншин України
2. У контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до регіональних мов або мов меншин України, до яких застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому Законі, віднесені мови: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька.
3. До кожної мови, визначеної у частині другої цієї статті, застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому Законі, за умови якщо кількість осіб, – носіїв регіональної мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, складає 10 відсотків (!!!) і більше чисельності її населення. За рішенням місцевої ради в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10 відсотків населення відповідної території (!!!).  (порівняймо цю вимогу з викладом Європейської хартії: "a) термін "регіональні мови або мови меншин" означає мови, які: i) традиційно використовуються в межах певної території держави громадянами цієї держави, які складають групу, що за своєю чисельністю менша, ніж решта населення цієї держави (!!!) До речі цікава аналогія з цими 10% - за законами шаріату, мусульмани можуть домагатися запровадження шаріату, щойно їхня кількість в регіоні сягне 10%).
КОМЕНТАР: Росія постійно на словах декларує сповідування європейських цінностей, однак на ділі вона цинічно ігнорує виконання положень Європейської хартії щодо мільйонів (!!!) українців, які проживають в РФ (немає українських шкіл, газет, радіо, телебачення і т.п.). У Москві закрито українську бібліотеку, Об'єднання українців Росії ліквідовано. 
ДОДАТОК: Анімація на злободенну тему

Немає коментарів: