понеділок, 13 серпня 2012 р.

Шляхтич Ян Щасний-Гербурт

На теренах Західної України збереглося чимало пам'яток, з котрими пов'язані імена польських шляхтичів Гербуртів. На особливу увагу заслуговують Ян Гербурт (1524-1577) та його син Ян Щасний-Гербурт (1547-1616) - письменник, політичний діяч, дипломат. Останньому відома львівська письменниця Галина Пагутяк присвятила роман "Слуга з Добромиля". Власне у Добромилі (нині райцентр на Львівщині) і знайшов останній спочинок Ян Щасний-Гербурт. Як відомо у ті часи українські і польські реалії тісно перепліталися. По різному складалися стосунки між народами, але впродовж століть вони жили пліч-о-пліч і це давалося взнаки. Поляк Ян Щасний-Гербурт щиро переймався українською історією, звичаями та культурою українського народу, обстоював його права, писав вірші українською (руською) мовою. За це він не раз зазнавав утисків і якось опинився навіть у в'язниці. Про себе він не раз казав, що є русином. За дружину він узяв українку - княжну Єлизавету Заславську з Острога. Відомі такі його твори - "Оповідання про перемогу низових козаків над таврійськими татарами", "Гадка Гриця з фортуною", "Розмисел про народ руський". До речі думки, висловлені ним у "Розмислі", як на диво, актуальні й нині, надто коли широкого резонансу набули процеси довкола відомого "закону про мову". Ось кілька місць з твору:

*Але рану в серце Вітчизни нашої завдає той, хто ламає право і розриває згоду між народами, з яких складено Річ Посполиту Польську, — він Вітчизну в серце забиває.Таке й оце колотнеча, яку почали з народом руським, братами й кревними нашими, вона ніби рана в серце, котра, хоч би й найменша була, приносить смерть.
*Жоден розум, жодне насильство не можуть досягти того, щоб Русі не було в Русі. А що, коли дехто захоче, щоб поляків не було в Польщі?
* Коли з християнської милості хочуть...показати ліпшу дорогу, нехай слухають Господа й Бога нашого, котрий сам є дорогою, правдою й життям...

1 коментар:

Unknown сказав...

Ян Щасний -Гербурт відомий не лише своєю прихильністю до українців,але й доброчинністю.Його коштом в Добромилі був збудований монастир св.Онуфрія,в якомуГербурт доживав останні роки життя.Митрополит Андрей Шептицький в своїх спогадах згадує Яна Щасного як захисника і покровителя уніатської церкви.