середу, 10 жовтня 2012 р.

Безпека в мережі


Ось низка абсолютно легальних рекомендацій, з допомогою яких ви дещо обмежите присутність всевидючого ока у вашому комп'ютері:
*Переконайтеся, що ваш домашній Wi-Fi добре запаролено і ніколи не користуйтеся підозрілим інтернет-з'єднанням.
*Змінюйте паролі частіше, робіть їх довшими і сильнішими. Ми, як і раніше, скептично ставимося до програм управління паролями, коли людина розривається між страхом забути свій двадцятитрьохзначний цифрово-абетковий пароль, страхом зламу пошти, Facebook, Twitter та інших миленьких сайтів і страхом того, що хтось запише наші паролі, якщо вести їх облік в спеціалізованій програмі. Як мовиться, ось вам отрута на вибір. Якщо ви вибираєте останню опцію, наша параноя рекомендує вам RoboForm і Last Pass.
*Встановіть програмку CCleaner і не забувайте нею користуватися (в ідеалі - щодня).
*Встановіть антитрекінгові плагіни в ваш браузер. У Google Chrome, наприклад, нам подобається Keep my opt-outs Plugin. Він прибирає дані про вас більш ніж з 230 сайтів. Після цього, встановіть Do not track plus - цей плагін не дає «печенькам» (cookies) знову відсилати інформацію про вас. У Chrome, до речі, рекомендуємо користуватися функцією Incognito. В такому режимі за вами можна підглядати тільки з-за спини, так що не забувайте озиратися або повісьте дзеркало позаду комп'ютера :-)
*Використовуйте анонімну VPN (Virtual Private Network). Хороша і швидка може коштувати невеликих грошей, але воно, зазвичай, того варте. З безкоштовних подобається HotSpot Shield.
*Відключіть історію переглядів сторінок та пошуку в Google. Для цього наберіть google.com/history і, використовуючи свій "рахунок" на gmail.com, зітріть все, що Google записав про вас. Після цієї операції Google записувати перестане (напевно), якщо ви самі не попросите про зворотне.
*Також можна переключитись і на популярний нині браузер з TOR, який використовує волонтерську мережу комп'ютерів для досягнення максимальної анонімності переданих зашифрованих даних.
*Якщо ж ваше прізвище Тимошенко або Луценко і вам необхідно спілкуватися з друзями та колегами по каналу, який ніхто не прослідковує, встановіть програму анонімного файл-шерінга типу GNUnet, Freenet або скористайтесь I2P. У цьому ж випадку рекомендуємо регулярно робити резервні копії даних і зберігати їх на різних хмарах, звертаючись до них через анонімну VPN.
*І, найголовніше, читайте користувацькі угоди встановлюваних програм. Перед тим як встановлювати чергових котиків, добре подумайте, чи потрібна вам ця програмка, якщо вона зобов'язується в будь-який час користуватися від вашого імені Інтернетом, телефоном, перевіряти, хто вам дзвонив, дізнаватися, де ви знаходитесь, оплачувати покупки вашою кредитною картою і змінювати мелодію вашого дзвінка.
ДЖЕРЕЛО: isearch
КОМЕНТАР: 
*користувачі сервісів соцмереж часто, не замислюючись про наслідки, встановлюють додатки, надаючи їм доступ до персональних даних. Щоб дізнатися, доступ до яких ваших даних дістали встановлені вами додатки - скористайтесь бодай цим сервісом - MyPermissions. Встановіть цю програму для вашої ОС і перевірте свій "рахунок" у Facebook, Google та ін. Вимкніть додатки, які мають забагато "прав" доступу :-)
*проскануйте свою Wi-Fi мережу на виявлення підключень до неї "збоку". Для цього скористуйтесь програмою - Who is on my Wi-Fi.

Немає коментарів: