четвер, 27 серпня 2015 р.

Проповідь до Дня Святої Діви Марії, Богородиці


Текст проповіді: Луки 1:46-55
46 А Марія промовила: Величає душа моя Господа, 47 і радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм, 48 що зглянувся Він на покору Своєї раби, бо ось від часу цього всі роди мене за блаженну вважатимуть, 49 бо велике вчинив мені Потужний! Його ж Імення святе, 50 і милість Його з роду в рід на тих, хто боїться Його! 51 Він показує міць Свого рамена, розпорошує тих, хто пишається думкою серця свого! 52 Він могутніх скидає з престолів, підіймає покірливих, 53 удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим! 54 Пригорнув Він Ізраїля, Свого слугу, щоб милість згадати, 55 як прорік був Він нашим отцям, Аврааму й насінню його аж повіки!
                                        Чому і за що Бог обрав Діву Марію? 

Благодать вам і мир від Бога нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі брати і сестри,

Більше ніж 2000 років тому в нашого небесного Отця виникла нагальна потреба обрати гідну земну матір для Його Однородженого Сина.  З огляду на це виникає кілька питань: «1.Якими рисами повинна була бути наділена така особа? 2.Чи вона повинна була мати сильний, вольовий характер? 3.Можливо, вона мала бути відомою особою, котра досягла усього завдяки статкам чи власним зусиллям, незалежною, добре освіченою, у жилах котрої текла б царська кров і вона б належала до вершків суспільства?   4.А може вона мала бути молодою, незаміжньою, нічим не примітною дівчиною, про котру мало хто чув до того, зарученою з подібним до неї незаможним чоловіком? 5.Чи може такій дівчині слід було бути покірною,  сповненою покладання на Бога, котра сподівається на Боже милосердя і очікує від Господа прощення гріхів?»

Безперечно, Бог не давав жодного публічного оголошення щодо того, що Йому потрібна гідна земна мати для Його Однородженого Сина. Він не збирався з цього приводу проводити жодного конкурсу, як це, зазвичай, робиться нині. Навіть більше – Йому взагалі не потрібна була думка людей щодо того, якою повинна бути земна мати Його Сина. Бог всезнаючий і добре знає, що знаходиться в серці кожної людини на землі. Тому земну матір для Свого Сина Він обирав сам з жінок усіх часів. Він знав кожну з них. Він знав, якою саме повинна бути земна мати Спасителя людства. З усіх жінок на землі Він обрав Діву Марію з Назарету.

Напевно кожен з вас не раз запитував себе – що виняткового було в Діви Марії? Чому небесний Отець обрав саме її?

Ім’я Марія на єврейській звучить як «Маріам». Воно означає ¬– впертість, спротив. Невже земна матір Ісуса була саме такою – впертою і непокірною? Ім’я Марія було доволі поширеним в ті часи, як, зрештою і нині. З Біблії ми знаємо, що це ім’я мала Богородиця, Марія Магдалена, сестра Лазаря та Марти. Це ім’я також мала мати євангелиста Марка. Нам також відома Марія Клеопова, яка з іншими жінками стояла під хрестом, на котрому розіп’яли Ісуса. Були також інші жінки на ім’я Марія. Але Бог вибрав саме Діву Марію? Чому? Звісно, не через те, що вона звалась Марією.

Марія була донькою чоловіка на ім’я Ілія з родоводу Юди. Це означає, що в жилах Діви Марії текла царська кров, але царя Давида і Марію розділяли багато поколінь.  Отож на той час було багато дівчат та жінок, родовід котрих сягав царя Давида. Таким чином, Бог обрав Марію, не тому, що вона належала до царського роду. Тоді чому Він це зробив?

Біблія каже, що Марія була заручена з чоловіком на ім’я Йосип з роду царя Давида. Він походив з Назарету і був незаможним теслею, який заробляв на життя важкою працею. Його батько мав ім’я  Яків. Йосип нічим не відрізнявся від інших столярів того часу. Отож небесний Отець обрав Марію не через те, що її чоловік був відомим і винятковим столяром, або ж шляхетним чи багатим чоловіком. Тоді чому?

Із зазначеного вище ми чітко бачимо, що небесний Отець  обрав Діву Марію не через те, що вона була відомою особою шляхетного роду, винятковою, цілком не подібною на інших жінок. Тоді чому Він обрав саме її?

Тому що Він милосердний і обираючи земну матір для Ісуса Він керувався милосердям. Подібним чином Він має справу також з нами – Він до нас милосердний, многомилостивий, довготерпеливий. Таким чином, шукаючи відповідь на питання: «Чому Бог обрав Марію», нам, радше слід звернути увагу на її відповідь ангелу, котрий приніс їй звістку про те, що вона народить Спасителя світу від гріхів. Пригадаймо, що вона промовила ангелові у відповідь. Це чудові слова: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» (Луки 1:38). Іншими словами – Марія була готова цілковито впокоритися Богові і Божій волі і служити Богові. Для цього їй слід було покластися на Бога без жодного сумніву, віддати себе без вагання в Божі руки.

Заслуговує на увагу палка віра Марії, адже у ті часи завагітніти не від законного чоловіка, без шлюбу, означало наразитися на великі випробування. Це могло спричиниться до цілковитої втрати репутації. Це також, зрештою, могло зруйнувати її шлюб.  Навіть більше ¬-  існувала загроза для її життя. За законом Мойсея таких жінок каменували. Як змінився світ з тих часів! Світ перестав шанувати запроваджений Богом шлюб, заручини. Він насміхається над дошлюбною чистотою. Він з головою поринув у розпусту, аморальну поведінку та інші гріхи.

Марія впокорилася Божій волі, не розуміючи належно всього, що з нею сталося і що буде далі. Про її побожну поведінку свідчать  слова: «Я – Господня раба…». Є кілька місць у Євангелії, які винятковим чином свідчать про побожність Марії та її послух Богові, надто, коли йшла мова про Ісуса та Його служіння щодо викуплення людства від гріхів, диявола і смерті.

 Марія, як каже Біблія – «зберігала ці слова у серці своїм і розважала над ними», тобто щиро замислювалася над ними. Так само повинні робити і ми, слухаючи Боже Слово – радо приймати його і роздумувати над ним, зберігати його у своєму серці.

Ще одна важлива річ щодо  Марії є така – вона скеровувала людей до Христа-Спасителя. Вона казала людям про Ісуса: «Зробіть усе, що Він вам скаже!» (Івана 2:5). Вона не привертала уваги до себе. Вона не була би втішена тим, яку увагу привертають до неї багато людей нині і яке місце у справі спасіння та вічного життя їй приписують. Натомість їй було досить Божої ласки, якою обдарував її небесний Отець. Її дитина, зачата від Святого Духа, виплекана нею – була не просто дитям – вона була Спасителем усього людства, а також її Спасителем.  Милосердний Господь так рясно поблагословив Марію, що її ім’я передається від покоління до покоління.

Дорогі брати і сестри, дивлячись на Діву Марію, яку Християнська Церква вшановуючи називає Богородицею, будьте завжди готові наслідувати приклад її віри, послуху, покори та побожності. Подібно до неї, не кажіть Богові: «Господи, подивись, що я зробив!», а натомість кажіть Йому: «Господи, ось я стою перед Тобою, як Твій покірний слуга – пішли мене!».

Нашому єдиному Господу і Спасителеві Ісусові Христові, разом з Отцем і Святим Духом віддаймо всю шану, славу і поклоніння нині і повіки вічні. Амінь!

Немає коментарів: