середу, 18 січня 2017 р.

Проповідь на День Господнього Хрищення.

Текст проповіді: Матвiя 3:13-17
13 Тоді прибуває Ісус із Галілеї понад Йордан до Івана, щоб христитись від нього. 14 Але перешкоджав він Йому й говорив: Я повинен христитись від Тебе, і чи Тобі йти до мене?  15 А Ісус відповів і сказав йому: Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду. Тоді допустив він Його.  16 І охристившись Ісус, зараз вийшов із води. І ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього. 17 І ось голос почувся із неба: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!

Христос хрищається! В ріці Йордані!
Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Спасителя нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Євангелісти розповідають, що коли Ісусові виповнилось 30 років Він об’явив Себе людям, як Однороджений Син Божий. Цю подію ми святкуємо нині. В нашому церковному календарі вона має назву – День Господнього Хрищення, Богоявлення. Матвій каже, що одного дня Ісус, котрий досі не давав про Себе чути відкрито (бо ще не настав призначений для цього час), – прийшов із Галілеї до Йордану разом з іншими людьми, щоб охриститись від Івана Предтечі/Христителя.  Важливо зауважити одну річ, – Спаситель грішників прийшов до Івана в товаристві грішників, які визнавали свої гріхи і благали про прощення.
В День Господнього Хрищення ми також пригадуємо Івана Христителя. Він був посланий Богом приготувати дорогу для Спасителя. Іван добре знав, ким він був  –  одним із грішників, які потребують Божого милосердя і спасіння.  Він  також знав ким є Той, хто йде за ним, хто тепер увійшов у йорданську воду і став перед ним – Син Божий, Спаситель світу.
Тому коли Ісус підійшов до Івана, той почав благати Його:  «Це я повинен христитись від Тебе, а не Тобі йти до мене...”.  І що відповів Іванові Спаситель?  Він промовив: “Зроби це зараз, бо так потрібно, щоб сталося...”.  Іншими словами  Ісус сказав Іванові – “Ти мусиш охристити Мене зараз, щоб було дотримано Закон, бо Я є досконалим Виконавцем Закону, аби бідні грішники могли отримати виправдання і спастися. Заради грішників Я повинен зробитися таким як вони і сповнити все, що Бог приготував для них, щоб вони могли стати праведними через Мене».
Отож ми, вже вдруге після Господнього обрізання, бачимо в події Господнього Хрищення досконалий послух Божого Сина, заради нас. Безгрішний і святий Син Божий дозволив Себе охристити – хоч був “без жодного гріха” і не потребував ані обрізання ані Хрищення.
Сам по Собі Син Божий є святішим від Хрищення, котре Він сам і запровадив для нас, нам на спасіння і життя.  Він дозволив Іванові охристити Себе, щоб сповнилась Його заповідь щодо Таїнства Святого Хрищення, –  той, хто бажає бути спасенним і прагне увійти до Царства Божого, повинен народитись згори — від води і Святого Духа, охриститись. Ця обітниця стосується всіх людей, дорослих і надто новонароджених. Таїнство Хрищення – це Божа воля, божественна дія щодо нас, а не навпаки. У ньому Бог сам бере охрищуваного під свою опіку і обдаровує його своєю ласкою.  Тож як можна не бажати отримати таку благодать чи відкинути її!
Наказ щодо Таїнства Хрищення запроваджений Ісусом, і це не просто слова, які люди можуть сприймати як хочуть, на свій розсуд. Натомість це Божий наказ, свята Божа воля щодо нас, Святе Таїнство, богоугодне діло.  Водночас, це також велика Божа ласка і благодать, у котрій Господь дарує охрищуваному прощення гріхів, життя і спасіння. Тому люди, які легковажать Хрищенням, відкидають його, зволікають з ним, зрікаються його або нехтують ним – прямують не до Божого Царства, а до царства диявола.  Якщо у вас є друзі чи приятелі, які досі не охрищені – поясніть їм, що таке Хрищення, заохотьте їх охриститися в ім’я Триєдиного Бога відповідно до настанови Святого Писання.

Дорогі брати і сестри, вшановуючи Господнє Хрищення, ми проголошуємо світові, що наш Спаситель сам охристився і нам також слід охрищуватись, навіть якщо немає іншої причини, окрім належного пошанування Ісуса Христа. Пам’ятайте, що до Хрищення також додається чудова обітниця Божа і втіха та користь для нас. Небо, яке досі було закрите для нас – через Христове Хрищення відкрилося!  Тепер нема вже завіси між праведним Богом і нами, бо Бог Сам увійшов в ріку Йордан, і раз та назавжди освятив все на землі.
Під час Хрищення Ісуса в Йордані пролунав голос небесного Отця.  Отець забажав, щоб Його голос був почутий. Син Божий освятив Хрищення Собою. Святий Дух зійшов на Божого Сина.  Ісуса було помазано Святим Духом без міри.  Ім’я Христос означає  «Помазанець».  В Господнім Хрищенні ми бачимо Бога  у Його божественній  повноті – як Отця, і Сина, і Святого Духа!  Іншими словами ми бачимо тут Святу Трійцю!  Ось чому ми також називаємо це свято Богоявленням, святом об’явленням Бога – бо під час Ісусового Хрищення  Отець, і Син, і Святий Дух разом об’явили себе.
Святий Дух зійшов на Ісуса у вигляді голуба. Серед відомих нам птахів голуб знаний, як птах дуже мирний і лагідний. Отож Святий Дух об’являє Себе в такому приязному виді для того, щоб сказати нам, що Він не налаштований вороже до нас, але хоче допомогти нам стати святими і спасти нас через віру в Ісуса Христа, освятити і просвітити нас.
Дорогі брати і сестри, Спаситель,  який не потребував охрищуватися, але охристився, об’явив Себе нам, як Син Божий, заради ласки до нас забажав, щоб ми радісно могли отримати Таїнство Хрищення і мати певність, що через нього ми маємо милостивого і люблячого  Бога коли наслідуємо Його приклад і дотримуємо заповідь Ісуса Христа щодо Хрищення.
Святий Матвій говорить, що під час Хрищення Ісуса в Йордані небесний Отець звістив людям: “Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!”.  Біблія каже, що голос живого та всемогутнього Бога настільки потужний, що небо здвигається і земля трясеться, як це сталося на горі Синай.  Однак під час Ісусового хрищення цей голос був іншим – то був новий, дружній, лагідний, сповнений співчуття до грішників голос милосердного і люблячого Бога.
Під час Богоявленням кожна з осіб Святої Трійці об’являє себе особливим чином, так щоб всі могли пізнати і запам’ятати, що той, хто тримається Христа Спасителя, радо приймає Його Слово, Його правдиві Тіло і Кров у Господній вечері, довіряється Йому і покладається на Нього -  не може бути ворогом Богові – завдяки Христові він вже примирений з Ним. Через Таїнство Святого Хрищення його було вчинено Божим дитям, членом Божої родини.  Бо все, що Божий Син проголосив, все що Він каже і робить, досконале і прийняте Отцем, приємне Отцеві.
Тож, знаючи, яке благословення нам дарує небесний Отець у своєму Сині, -  припадімо до Христа всім серцем і душею, міцно тримаймось Його. Тільки той є Його правдивим учнем, хто дотримує Його Слова.  Немає кращого шляху служити Йому, аніж слухати, вивчати, зберігати і дотримувати  Його Слово, бо це Слово нашого Господа і Викупителя. Тож з радістю приймайте те, чого Спаситель навчає вас і що каже вам. Він милостиво дає нам можливість пити Його живу воду, тому подякуймо Йому і молімося, аби ми нині, завжди і повсякчас перебували в Його слові, підтримували проповідування і поширення Його Євангелія.

Міцно тримайтесь  благословінь свого Хрищення! У ньому ви маєте прощення гріхів, життя і спасіння. Мир Божий, що вищий від усякого розуму, нехай береже серця і думки ваші у Христі Ісусі. Амінь!    

Немає коментарів: