суботу, 29 квітня 2017 р.

Проповіді Божого Слова: навернення Св.Павла

Текст проповіді: Дії 9:1—21 А Савл, іще дишучи грізьбою й убивством на учнів Господніх, приступивши до первосвященика 2 попросив від нього листи у Дамаск синагогам, щоб, коли знайде яких чоловіків та жінок, що тієї дороги вони, то зв'язати й привести до Єрусалиму 3 А коли він ішов й наближався до Дамаску, то ось нагло осяяло світло із неба його 4 а він повалився на землю, і голос почув, що йому говорив: Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш 5 А він запитав: Хто Ти, Пане? А Той: Я Ісус, що Його переслідуєш ти. Трудно тобі бити ногою колючку 6 А він, затрусившись та налякавшись, каже: Чого, Господи, хочеш, щоб я вчинив? А до нього Господь: Уставай, та до міста подайся, а там тобі скажуть, що маєш робити 7 А люди, що йшли з ним, онімілі стояли, бо вони чули голос, та нікого не бачили 8 Тоді Савл підвівся з землі, і хоч очі розплющені мав, нікого не бачив… І за руку його повели й привели до Дамаску 9 І три дні невидющий він був, і не їв, і не пив 10 А в Дамаску був учень один, на ймення Ананій. І Господь у видінні промовив до нього: Ананію! А він відказав: Ось я, Господи 11 Господь же до нього: Устань, і піди на вулицю, що Простою зветься, і пошукай в домі Юдовім Савла на ймення, тарсянина, ось бо він молиться 12 і мужа в видінні він бачив, на ймення Ананія, що до нього прийшов і руку на нього поклав, щоб став він видющий.. 13 Відповів же Ананій: Чув я, Господи, від багатьох про цього чоловіка, скільки зла він учинив в Єрусалимі святим Твоїм 14 І тут має владу від первосвящеників, щоб в'язати усіх, хто кличе Ім'я Твоє 15 І промовив до нього Господь: Іди, бо для Мене посудина вибрана він, щоб носити Ім'я Моє перед народами, і царями, і синами Ізраїля 16 Бо Я покажу йому, скільки має він витерпіти за Ім'я Моє 17 І Ананій пішов, і до дому ввійшов, і руки поклавши на нього, промовив: Савле брате, Господь Ісус, що з'явився тобі на дорозі, якою ти йшов, послав ось мене, щоб став ти видющий, і наповнився Духа Святого 18 І хвилі тієї відпала з очей йому ніби луска, і зараз видющий він став… І, вставши, охристився 19 і, прийнявши поживу, на силах зміцнів 20 І він зараз зачав у синагогах звіщати про Ісуса, що Він Божий Син 21 І дивом усі дивувалися, хто чув, і говорили: Хіба це не той, що переслідував в Єрусалимі визнавців оцього Ім'я, та й сюди не на те він прибув, щоб отих пов'язати й привести до первосвящеників.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

У нинішньому посланні автор Дій святих апостолів повідомляє нам деякі цікаві і дуже важливі подробиці життя Апостола Павла.  Він каже, що Савло (а згодом Павло) по дорозі до Дамаску зустрівся з Христом. Савло, на той час, ревний виконавець наказів юдейських первосвящеників, прямував туди, щоб виявити і схопити християн, та допровадити їх до Єрусалиму. Від первосвященика він отримав листи, котрі уможливлювали йому не лише відвідувати синагоги, а й промовляти там. Однак сталося дещо неочікуване для Савла.  Савла, який «палав гнівом і грізьбою на християн» дорогою до Дамаску чекала несподіванка – Господь перестрів його там, повалив на землю і спитав, чому той переслідує Його? На питання наляканого і охопленого страхом Савла: «Хто Ти, Пане?», Господь відповів: «Я Ісус, що Його переслідуєш ти».
В той час Савло переслідував християн, та насправді, він переслідував Христа, бо напади на людей Божих – це напади на самого Господа. Савло був впевнений, що робить святу і праведну Божу справу. Однак він помилявся. Ця справа не була Божою і доброю. І що в цій ситуації робить Господь із засліпленим гнівом до християн Савлом?  Він не говорить Савлові: «Савле, ти усвідомлюєш, що помилявся? Тепер ти заплатиш сповна за свій гріх і скоєне зло!» Всемогутній Господь також не вбиває Савла, а натомість… СПАСАЄ ЙОГО! Яким чином Він це робить? Він відсилає Савла до Дамаска, щоб там один із Ісусових служителів – Ананій охристив його і звістив  йому про Спасителя.
Савла було врятовано від його ж власного хибного благочестя і релігії, від фальшивої віри і покладання на себе, від думки, що цим він начебто добре служить Богові. Через Слово Боже і Святе Хрищення Ісус Христос прийшов до нього і врятував його від хибної віри в те, що той  дійсно чинить побожно і провадить Божу роботу.  Завдяки Хрищенню Савла було приведено до правдивої віри в Сина Божого, до сповідання того, що Христове служіння викуплення і спасіння стосується також і його, до пізнання Христа, якого він ненавидів і переслідував, Який помер на хресті за всіх грішників, в тому числі і за Савла.
Ми з вами також потребували спасіння від хибного уявлення про віру і благочестя. Всередині наших грішних тіл живе хибне бажання хвалитися чимось перед Богом.  Нам інколи здається, що ми повинні надати Богові переконливий доказ свого служіння Йому, сповнити для Нього якісь виняткові речі, щоб здобути Його прихильність. Але Бог через Христа відкрив нам очі на нашу самоправедність і цілковиту неспроможність наших діл щодо спасіння і прощення. Бог у Христі дав нам ВСЕ! Хто одного разу дав досвідченим рибалкам, які працювали цілу ніч і нічого не спіймали, чудесний улов риби?  Хто приготував рибалкам сніданок, коли вони, втомлені і виснажені пристали до берега? Ви знаєте правильну відповідь на ці питання. Все це зробив Ісус Христос. Але Він зробив навіть більше, значно більше – Він помер за їхні і наші гріхи і воскрес із мертвих. Євангеліє каже нам: «Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!» – за нас з вами! (Матвія 20:28).  Словом і Таїнством Святого Хрищення ми були врятовані від думки про те, що ми самі повинні чимось постійно догоджати небесному Отцеві.
Дорогі брати і сестри, у воскреслому Христі, завдяки вашому Хрищенню, ви вподобані небесним Отцем. Ваше Хрищення є ствердженням і свідченням того, що ви належите Йому, що ви є дітьми Божими. Так само, як святий Павло, ми знаємо, що означає бути врятованим від хибної віри, котра вимагає робити ті чи інші речі, аби догодити Богові. Натомість ми знаємо і твердо віримо, що в Таїнстві Хрищення і Слові Христа ми маємо Бога, який любить нас і обдаровує Своїми чудовими благословеннями. Він не дивиться на ваші заслуги, наскільки досконалими вони є, але милостиво прощає вам ваші провини і дарує вічне життя заради Свого Сина.  
На прикладі життя Савла ми отримуємо ще один важливий урок для себе. Він вчить нас розуміти, що не все, що люди пов’язують з Богом, з Божим ім’ям і Божим Словом, є благочестивим, богоугодним і вірним. Люди можуть промовляти ім’я Ісуса чи щось пов’язане з Ним, з християнством,  цитувати Святе Писання, однак це не буде добрим в Божих очах, і навіть більше – буде засмучувати Бога і наражатиметься на Його праведний суд. Павло до свого навернення був твердо переконаний в тім, що він є святим і праведним, але насправді він був духовно мертвим і робив речі, які не були добрі в очах Божих.
Нині у світі чимало релігій і хибного благочестя, яке базується на переконанні, що «Христос саме такий», а «правдиве християнство неодмінно ось таке».  Але це не так. У більшості випадків, ті, що так стверджують, до ймення Христос і слів «християнство, християнський» долучають власні хибні припущення, більшість з котрих базуються на  нерозумінні Писання, перекрученні Слова Божого, на  людських добрих ділах та заслугах. Ці та подібні речі не заслуговують нічого іншого, окрім каяття.  
Чимало людей намагаються переконати себе в тому, що якщо вони ходять до церкви чи намагаються бути гарними в очах ближніх, то цим вони засвідчать Богові наскільки добрими  віруючими вони є. Остерігаймося думати таким чином. Остерігаймося легковажити словами «Бог, Христос, християнин», остерігаймося благочестивих на нашу думку речей, які не мають нічого спільного з цими словами. Дякувати Богові, що Син Божий рятує нас від такої хибної віри і через своє Слово провадить до правдивої спасенної віри в правдивого Спасителя, котрий виливає на нас дарунки Свого спасіння.
Дорогі брати і сестри, шукайте благочестя і життя лише у Христі, який помер за нас і наші гріхи, і воскрес із мертвих на третій день. Як це робити на ділі? Дивімось на апостола Павла і отримані ним від Спасителя правдиву віру і богоугодне життя. Коли він був засліплений у власних гріхах, нажаханий святим Божим законом і праведним судом Ісуса, Бог послав до нього Ананія – Божого служителя і проповідника. Пастир Ананій звістив Савлові про Ісуса, навчив Його, що таке правдива віра. Він охристив Савла і той, заради Христа отримав милостиве прощення провин, спасіння від власних гріхів, диявола і смерті. Савло був врятований від своїх хибних уявлень про благочестя і віру.
Дяка Богові за пастиря Ананія! Дяка Богові за вірних пастирів, які проповідують нам чисте Євангеліє! Дякуємо Богові за наше спасіння! Воно не в наших власних чи інших людей переконаннях і припущеннях щодо Бога і Сина Божого, які поширені у світі. Ні!  Натомість воно є милостивим дарунком нашого Спасителя, котрий виливає на нас Свої дари через святе служіння Слова і Таїнств, через Своїх, покликаних Ним служителів, пастирів.
Дорогі брати і сестри, шукайте втіхи, надії, радості і миру не в тім, що ви намагаєтесь робити для Господа, а в тім, що Він сам зробив для вас і дав вам через Свою Церкву – це  Хрищення, прощення та відпущення гріхів, Святе Писання, Господня вечеря. Саме в цих скарбах, Ісус, котрий є Христом, який був розіп’ятий за гріхи світу, помер і воскрес на третій день, Спаситель, про котрого так палко звіщав апостол Павло юдеям у синагогах і поганам, саме Він спасає нині вас і утримує в правдивій вірі в Нього.
Не живіть так, як жив Савло, не знаючи Христа, але так, як жив Павло, охрищений в ім’я Ісуса, в чиє серце увійшло Христове Євангеліє і наповнило собою все його єство. Будьте нагодовані Тілом та Кров’ю Спасителя. Пориньте у Святе Писання. Там ви знайдете Ісуса, який кидає вас на землю з вершини вашої гордині та гріха і дарує вам нове життя у Ньому, тому, хто помер і воскрес для вас. Завдяки цьому з наших очей спадає пелена і ми живемо у світлі та житті нашого Спасителя і Викупителя, Однородженого Сина Божого.

Йому одному разом із Отцем і Святим Духом, віддаймо всю шану, славу і поклоніння нині і повіки! Амінь!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Немає коментарів: