неділю, 14 травня 2017 р.

Проповідь Божого Слова: Бог творить нове! (Об.21:1-5)


Текст проповіді: Об.21:1-5
1 І бачив я небо нове й нову землю, перше бо небо та перша земля проминули, і моря вже не було. 2 І я, Іван, бачив місто святе, Новий Єрусалим, що сходив із неба від Бога, що був приготований, як наречена, прикрашена для чоловіка свого. 3 І почув я гучний голос із престолу, який кликав: Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, 4 і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося! 5 І сказав Той, Хто сидить на престолі: Ось нове все творю! І говорить: Напиши, що слова ці правдиві та вірні!

Христос воскрес!

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі, брати і сестри,

Колись майже в кожній українській хаті було чимало речей повсякденного вжитку, які переходили від батька до сина, від матері до доньки. Це міг бути стіл, шафа, стільці, ліжко, кухонний посуд, вишиті рушники чи сорочки. Колись такі речі робилися якісно і надовго.  Нерідко вони служили навіть кільком поколінням.  Втім, з того часу світ дуже змінився. Куплене нині взуття і одяг, зазвичай, можуть прослужити від кількох місяців до року, меблі від сили кілька років.  Зараз дешевше і простіше купити нове, аніж відремонтувати старе. Почасти буває дуже важко або й неможливо придбати запчастини до побутової техніки, які вийшли з ладу, отож доводиться купувати нову техніку. В багатьох країнах сьогодні значно вигідніше придбати нове авто, аніж полагодити старе.  Людей привчили до думки, що все нове – краще від старого. Якщо у вас старий комп’ютер чи мобільний телефон, вам неодмінно пропонуватимуть придбати новий, кращий, потужніший. Так само з іншими речами. Ми тішимось після придбання чогось нового,  однак минає час, нове стає старим, і все повторюється спочатку.
Втім «старе» і «нове» стосується не лише речей матеріальних, а також духовних.  У сьогоднішньому тексті наш Господь Ісус Христос говорить: «Ось нове все творю!». Яким чудовим і благословенним є те нове, яке творить Господь! І якщо чимало матеріальних речей можуть стати для нас причиною численних проблем і розчарувань, то те нове, що робить і дає нам Бог завжди є для нас благословенням і добром.
Ми всі приходимо в цей світ грішними. Над нами панує старий Адам зі своєю зіпсутою і негідною природою, яку ми вспадковуємо від прабатьків. Ця стара природа завдає нам чимало клопоту. Вона є причиною ворожнечі між нами і Богом, причиною нашого відчаю і безнадії, нашої смерті. Але саме ця грішна природа  дуже  подобається дияволу, який вміло використовує її для маніпулювання людьми. Диявол намагається запевнити людей у тім, що бути грішником – не біда, адже довкола чимало таких самих грішників.  Щоб ще більше маніпулювати людьми, контролювати їх, і відібрати в них найменшу надію, диявол каже їм, що вони настільки грішні, що жодним чином не можуть сподіватись на Боже милосердя і прощення і ніякого порятунку з цієї біди нема.
І тоді до нас, втрачених, загублених, зв’язаних путами гріха, нажаханих і обманених дияволом приходить Бог зі Своїми засобами благодаті, і СТАРЕ цілковито змінює на НОВЕ. Через Таїнство Святого Хрищення Бог дарує нам НОВЕ ЖИТТЯ, так що ми, з ворогів Бога, стаємо «новим створінням» (Гал.6:15). У своєму Катехізисі, в коментарях до Таїнства Хрищення Мартін Лютер про це нове життя і цю неймовірну зміну каже так: «Старий Адам в нас з усіма гріховними вчинками і бажаннями має бути втоплений щоденним каяттям і померти, а замість нього має щоденно поставати і воскресати нова людина, яка житиме перед Богом у праведності і непорочності».
Завдяки роботі Святого Духа у Слові Божім  Бог створює в нас спасенну віру, так що ми, що були «мертві були через прогріхи» стаємо «оживлені і спасенні благодаттю». Колишня впевненість у безпорадності і неможливості спасіння, нашіптувана дияволом, завдяки вірі в Ісуса Христа змінюється на НОВУ ТВЕРДУ ПЕВНІСТЬ прощення гріхів і вічного життя, котру Господь створює і нас і постійно зміцнює її Своїми правдивими Тілом і Кров’ю у Господній вечері.
Завдяки Сину Божому, який помер за нас і наші гріхи на хресті і воскрес на третій день, між нами та небесним Отцем запроваджено НОВІ СТОСУНКИ, в котрих нас із ворогів Бога вчинено Божими дітьми, членами Божої родини.  Через віру в Божого Сина і щоденне освячення в нас відновлюється втрачений через гріхопадіння образ Божий.
Дорогі брати і сестри, отримавши нове народження згори, нові стосунки з Богом, нову певність, ми знаємо і віримо, що кожному, хто вірить в Ісуса Христа, обіцяна НОВА ДОМІВКА, яка знаходиться не тут, на землі, а на небесах. Наш сьогоднішній текст так говорить про це: «Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, 4 і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося»
Боже Слово запевняє нас, що подолання смерті, болю і смутку є справою Божих рук, а не людських. Для Бога немає неможливої жодної речі. У Коментарях до Книги Об’явлення Беккер зазначає: «Коли сучасні вчені і богослови говорять про оновлене суспільство і побудову досконалого суспільного устрою як завдання, до якого повинні прилучитися наука, уряд і церква, вони забувають, що такий досконалий світ може настати лише тоді, коли нинішній стан справ буде ліквідовано і Бог сам вчинить нові небеса і землю. Нинішній світ перебуває під прокляттям гріха і має загинути, щоб дати місце новому порядку речей, який буде запроваджено не завдяки людським зусиллям і винахідливості, а виключно завдяки всемогутньому Богові. Таким чином, завдання церкви полягає не в тім, щоб будувати досконалий соціальний устрій, а проголошувати обітниці Євангелія, через яке люди братимуть участь у новому порядку речей, вчиненому Богом».
Дорогі у Христі, дякуймо Господу за все те нове, що Він зробив для нас: приготував нам нову домівку на небесах, дав нам нові стосунки з Богом і одне з одним, дав нам радість і щастя у новому житті, нову певність і впевненість через покладання на Нього. Слово Боже вдихнуло у нас нове життя і продовжує підтримувати його в нас. Радіймо і тішмося у НОВІМ ЖИТТІ і спасінні, які дав нам Господь. Святкуймо відновлення в нас Богом духа праведності. Дякуймо Богові, який змінив наш розум і серце, так що тепер, завдяки вірі в Божого Сина, нас повернуто від споглядання самих себе і помилкового переконання у тім, що ми власними силами можемо зробити щось таке, що триватиме вічно, – до Христа, який вчинив нас НОВИМИ, і здобув для нас вічне життя.  Обітниці Бога, котрий чинить нове, надійні і певні. Звертаючись до Івана, Викупитель наказує йому: «Напиши, що слова ці правдиві та вірні!».
 Пам’ятаймо, коли ми, своїми вухами та вустами отримуємо Євангеліє, а з ним усі Божі благословення, то нас у Христі відроджено, викуплено, відновлено не на рік чи десять, а навіки вічні.  Його наречена, Свята Християнська Церква впевнена у Господній обітниці про те, що сили пекла ніколи не здолають її. Отож вона і ми разом із нею радісно чекаємо другого приходу Спасителя, промовляючи: «Прийди, Господи Ісусе!»

Йому одному, разом з Отцем і Святим Духом віддаймо всю славу, шану і поклоніння тепер і повіки вічні. Амінь!

Немає коментарів: