четвер, 6 липня 2017 р.

Проповідь до Різдва Івана Христителя

Біблійний текст: Дії 13:24-25
24...Іван перед самим приходом Його усьому народові Ізраїлевому проповідував хрищення на по-каяння.  25 А коли свою путь Іван виконав, то він промовляв: Я не Той, за Кого ви мене вважаєте, але йде он за мною, що Йому розв'язати ремінця від взуття Його я недостойний…

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Відомий український економіст, громадський діяч, меценат Богдан Гаврилишин (1926-2016), котрий був радником практично усіх Президентів України, на питання, чому в Україні на-род досі не живе гідним життя і існує стільки проблем, відповів, що за 20 років незалежності, він не бачив в Україні влади, котра б дійсно хотіла служити своєму народові.  Серед провідників на-родів і націй знайдеться не так багато лідерів, що готові були жертвувати власним благополуччям і присвятити своє життя іншим, опікувалися не своїми власними інтересами, а, насамперед, інте-ресами ближніх, дбати про народ, радше ніж про своє особисте процвітання за рахунок народу.  Ми не зробимо ані кроку до гідного життя і процвітання, якщо працюватимемо без благословення і помочі Бога, і не матимемо лідерів, чиновників, службовців, котрі хочуть служити людям.  Це також не станеться без участі у розбудові країни кожного з нас, всіх громадян держави, які повин-ні стояти на боці правди Божої і змінити спосіб мислення, не допускаючи думки про збагачення через крадіжку, інші злочинні дії, нехтування інтересів ближнього.
Випробування владою – річ важка. Не кожен може гідно витримати його. Багатьох лю-дей влада розбещує і псує. Посівши високу посаду, вони вже не помічають поруч з собою інте-ресів простих людей,  для яких вони покликані працювати.  Натомість чимало посадовців помил-ково вважають, що владна посада їм дісталася виключно для того, аби збагатитися самим. Усім, наділеним владою, слід частіше пригадувати слова, які Ісус Христос промовив Пілатові:  Iвана 19:11 11...Ти жодної влади не мав би, коли б тобі зверху не дано було;
Щороку 7 липня ми святкуємо Різдво Івана Христителя. Правдива назва цього свята почасти затьмарюється язичницькими традиціями та звичаями давнього дохристиянського святку-вання Івана Купайла.  Однак, ми повинні пам’ятати, що воно пов’язана саме з біблійним персона-жем Іваном Христителем, котрий  був славетним духовним провідником свого народу, поставле-ним на це лідерство від утроби матері самим Богом!  Ім’я Іван означає – «Господній дар, Господня ласка». Про обрання Івана для особливого служіння читаємо  у книгах пророків Малахії та Ісаї.  Пророк Ісая у 40-му розділі про служіння Івана Предтечі каже:  3 Голос кличе: На пустині вго-туйте дорогу Господню, в степу вирівняйте битий шлях Богу нашому! 4 Хай підійметься всяка долина, і хай знизиться всяка гора та підгірок, і хай стане круте за рівнину, а пасма гірські за долину! (Iсая 40:3-4)
Голосом, що кличе в пустелі,  був Іван Христитель, котри, відповідно до Божої волі за-кликав ізраїльський народ до каяття і приготування дороги  Тому, Хто йде вслід за ним – Спасите-леві всього людства від влади гріха, диявола і смерті.  Іван Христитель був вельми  знаним серед свого народу духовним провідником. У нього були свої прихильники та учні. До Івана  приходили тисячі людей, щоби послухати  його навчання і охриститись.  Серед них були  прості люди, і вояки,  а також можновладці. Ісус Христос назвав Івана Христителя “найбільшим між народженими від жінок...” (Мт.11:11).   У своєму служінні Іван міцно тримався Божої настанови звіщати людям правду, відкрито говорити про гріх, навіть тоді, коли перед тобою стоять можновладці.  За це він і поплатився головою.
На превеликий жаль, наші державні проблеми часто були результатом того, що люди, а почасти і священики боялися говорити правду прямо в очі, уникали докоряти за гріх можновлад-цям, політикам, заможним, що збагатилися за рахунок свого народу. Відтак гріх хабарництва, під-купу, неприхованого злодійства, корупції розповсюдився державою, як рак, і охопив всі сфери суспільного життя. З Божою поміччю люди нині починають прозрівати і є надія, що життя зміниться на краще, якщо кожен в Україні сущий – від Президента до простого трудівника стоятиме на стороні Божої правди.
Невдовзі після того, як Іван розпочав своє служіння,  довкола нього почали збиратись дедалі більше людей. Природно, що він міг би цим запишатись і зробитись  високомірним та гор-дим. Натомість він далі залишався бути таким, яким був на самім початку свого, призначеного йо-му Богом служіння.  Навіть більше! Щойно Ісус з Назарету почав звіщати Євангеліє спасіння, а довкола Нього збиралось дедалі більше слухачів та учнів, як Іван Христитель почав людей, зокре-ма своїх учнів скеровувати не до себе, а до Ісуса – Спасителя та Викупителя! Написано: 26 І при-йшли до Івана вони та й сказали йому: Учителю, Той, Хто був із тобою по той бік Йордану, про Якого ти свідчив, ото христить і Він, і до Нього всі йдуть.  28 Ви самі мені свідчите, що я говорив: я не Христос, але посланий я перед Ним...Така радість моя оце здійснилась!  30 Він має рости, я ж маліти. (Iвана 3:26-30) Пригадаймо також Іванову покору і послух Ісусові, коли останній прийшов до Нього христитися у Йордані! Іван слухняно виконує наказ Господа. (Матвія 3)!
Дорогі брати і сестри! Своїм служінням Іван Христитель проголошував: «Яким би ве-ликим ви мене не вважали – я кажу вам прямо і відкрито:  “Я – не є обіцяним Месією, що має при-йти на світ. Я лише посланий Богом приготувати для Нього дорогу. Спасителем світу – є Ісус Христос з Назарету! Його слухайтесь! За Ним ідіть! Станьте Його учнями!”
Будучи  значною та помітною особою свого часу, маючи учнів та прихильників, Іван Христитель без вагання звіщав: «Віддайте славу одному Богові, а не мені! Я не потребую ані пок-лоніння, ані хвали. Так само повинні робити і ми нині – скеровувати людей до Христа,  – їхнього єдиного Господа і Спаса і віддавати всю славу Богові – бо все через Нього і завдяки Йому!»
Дорогі у Христі, дякуючи Богові за вірного служителя Івана Христителя, підтримуючи проповідування і поширення Євангелія спасіння, проголошуючи світові Христа розіп’ятого, воскреслого і вознесеного, радіймо і тішмося спасенній вірі в Ісуса Христа у кожному, що його Бог через Свої засоби благодаті притягнув до Себе.

МОЛИТВА:
Всемогутній Боже, Ти послав Свого вірного служителя Івана Христителя, щоб він став Предтечею нашого Господа Ісуса Христа. Ти послав його, щоб дати світові свідоцтво про правдиве світло, щоб усі увірували в це світло, котре прийшло на цей світ просвітити кожну людину. Старозавітні пророки звіщали про Месію Христа словами, а Іван вказав на Нього рукою і проголосив: "Це Агнець Божий, що бере на Себе гріхи світу”. Він проповідував хрищення на по-каяння для прощення гріхів.
Боже наш, милостиво даруй нам ласку визнавати наші гріхи і каятись, сміливо викривати пороки і докоряти за них, завжди терпеливо зносити страждання за спасенну віру і правду.  Дай нам міцно триматися благословінь свого Хрищення і покладатися на Твого Одноро-дженого Сина, а нашого єдиного Викупителя і Спасителя. Ми просимо це через Ісуса Христа, який живе і царює разом з Тобою, Отче, і Святим Духом, нині і повіки, амінь.

Нашому єдиному Господу і Спасу Ісусу Христу, віддаймо всю шану, славу і поклоніння нині і повіки. Амінь!

Немає коментарів: