неділю, 8 квітня 2018 р.

Господнє Воскресіння. Проповідь.

Текст проповіді: Матвія 28:1-10
1 Як минула ж субота, на світанку дня першого в тижні, прийшла Марія Магдалина та інша Марія побачити гріб. 2 І великий ось стався землетрус, бо зійшов із неба Ангел Господній, і, приступивши, відвалив від гробу каменя, та й сів на ньому.  3 Його ж постать була, як та блискавка, а шати його були білі, як сніг.  4 І від страху перед ним затряслася сторожа, та й стала, як мертва.  5 А Ангел озвався й промовив жінкам: Не лякайтеся, бо я знаю, що Ісуса розп'ятого це ви шукаєте.  6 Нема Його тут, бо воскрес, як сказав. Підійдіть, подивіться на місце, де знаходився Він. 7 Ідіть же хутко, і скажіть Його учням, що воскрес Він із мертвих, і ото випереджує вас в Галілеї, там Його ви побачите. Ось, вам я звістив!  8 І пішли вони хутко від гробу, зо страхом і великою радістю, і побігли, щоб учнів Його сповістити.  9 Аж ось перестрів їх Ісус і сказав: Радійте! Вони ж підійшли, обняли Його ноги і вклонились Йому до землі.  10 Промовляє тоді їм Ісус: Не лякайтесь! Ідіть, повідомте братів Моїх, нехай вони йдуть у Галілею, там побачать Мене!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Нині в нас Великий День,
Заспіваймо всі пісень,
Спас воскрес – скажімо всім,
Рідний край воскресне в Нім! 

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і воскреслого Господа нашого Ісуса Христа! 
Дорогі у Христі брати і сестри,

Господнє Воскресіння, Великдень, Великий День!  Це свято перемоги над смутком, безнадією та відчаєм, свято торжества Божих обітниць і правди, об’явленої  Богом людям у Святому Писанні! Слово Боже вірне і правдиве!  Ось чому ми можемо і повинні покладатись на нього без жодного сумніву. Син Божий прийшов у цей світ і став людиною задля нас. Він досконало і повністю сповнив Свою працю щодо нашого викуплення, пішов на наругу, невимовні страждання і хресні муки за наші гріхи і гріхи цілого світу. Він викупив нас від влади гріха, диявола і смерті. Він, знову ж таки згідно Писання, воскрес на третій день із мертвих, “смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував”.  І нині ми, разом з апостолом Павлом виголошуємо: «Де, смерте, твоя перемога? Де твоє, смерте, жало?.. Богові дяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав.» (1Кор.15:55).
СИН БОЖИЙ ВОСКРЕС!  І це найкращий доказ правдивості Божого Слова! Це також найкращий  доказ того, що небесний Отець не відкинув, а прийняв досконалу жертву Свого Сина за наші гріхи.  Обітниця Божа запевняє, що Бог, який “Господа воскресив, воскресить…і нас Своєю силою! (1Кор.6:14), бо Він “подав доказ всім, із мертвих Його воскресивши” (Дії 17:31).
ХРИСТОС ВОСКРЕС! Його Воскресіння було частиною Божого плану спасіння людства. Апостоли кажуть: “Бог Ісуса Цього воскресив, чого свідки всі ми!” (Дії 2:32, 3:15).
ХРИСТОС ВОСКРЕС!  І це стало переконливим доказом Його божественності, того, що Він дійсно є Однородженим Сином Божим. Людям, навіть найближчим учням Ісуса було важко повірити в Його воскресіння, збагнути і прийняти його. Коли Він ще до Свого розп’яття говорив їм про це, вони не розуміли Його слів. (Мр.9:9-10). Після Його смерті на Голгофі, їхні серця края-лися від сумнівів. Вони, хоч і бачили воскреслого Лазаря, пам’ятали слова Ісуса, що на третій день Він воскресне, втім, не могли змиритись з Його смертю. 
ХРИСТОС ВОСКРЕС! І першими спасенну звістку про Його воскресіння принесли учням жінки.  Цей факт винятковий і дуже важливий! Він є чудовим свідченням того, як, за словами апостола Павла “Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне...” (1Кор.1:27). В часи земного життя Спасителя, свідчення жінок вважалось немудрим, таким, що йому годі було вірити. І ось з Божої волі – саме жінки, котрим юдеї звикли не вірити, стали першими, хто приніс правдиве свідчення про Христове воскресіння.
ХРИСТОС ВОСКРЕС! І нині ми славимо Христа Переможця, котрий подолав смерть, а через віру в Нього ця перемога приписується нам!

Великий день – радійте люди!
Щаслива праця і кінець,
Що їх Ісус Христос сповняв.
Він нині в славі з гробу встав!
Надія наша кріпне днесь:
Воскреснем й ми, як Він воскрес!

Дорогі брати і сестри, Воскресіння Господнє – це наша втіха, наша непохитна, тверда на-дія і віра! В Першому посланні до коринтян апостол Павло говорить: “17 Коли ж бо Христос не воскрес, тоді віра ваша даремна, ви в своїх ще гріхах,  18 тоді то загинули й ті, що в Христі упокоїлись!  19 Коли ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші від усіх людей!  20 Та нині Христос воскрес із мертвих, первісток серед покійних”.
Через воскреслого Христа “...ви віруєте в Бога, що з мертвих Його воскресив і дав славу Йому, щоб була ваша віра й надія на Бога” (1-е Петра 1:21). “11 А коли живе в вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса з мертвих, то Той, хто підняв Христа з мертвих, оживить і смерте-льні тіла ваші через Свого Духа, що живе в вас” (До римлян 8:11).
Воскреслий Син Божий сидить нині праворуч Отця і керує усім на небі і на землі. Він за-ступається за нас перед небесним Отцем, годує нас Своїми правдивими Тілом і Кров’ю у Господ-ній вечері! Радіймо і тішмося, бо наш Спаситель – живий! Дякуймо Богові за наше спасіння, прощення гріхів і вічне життя, які ми маємо у Ньому і через Нього. У своєму визнанні віри в Триєдиного Бога – Отця, Сина і Святого Духа, міцно тримаймося слів Святого Писання, які говорять: “9 Бо коли ти устами своїми визнаватимеш Ісуса за Господа, і будеш вірувати в своїм серці, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся...” (Рим.10:9). 
Дорогі брати і сестри! Син Божий воскрес і подарував нам надію! Померлі у Христі – жи-тимуть! Завдяки Йому нам обіцяне тілесне воскресіння. Спаситель зітре кожну сльозу з очей Своїх дітей, за котрих Він постраждав і помер на хресті, заради котрих Він воскрес на третій день! Ви воскресли разом із Христом, отож відкиньте усе лихе і нечисте, і думайте про те, що на небі, щоб одного дня, коли Він прийде, ви з’явились з Ним у славі! (Кол.3:1-4).
Хвала Богові, котрий  “воскресив Господа Ісуса”, бо Він, як і пообіцяв –  ”воскресить з Ісусом і нас...”(2Кор.4:16), хто вірує в Нього.

Він воскрес! Христа і Спаса
Кожен нарід прославля,
Він воскрес! Співає разом 
Пісню слави вся земля.
Жаль і смуток хай щезає,
Безнадія – не для нас!
Нині вся земля співає:
«Він – наш Спас!»

Бог миру, що з мертвих підняв великого Пастиря вівцям кров'ю вічного заповіту, Господа нашого Ісуса, нехай вас удосконалить у кожному доброму ділі, щоб чинити Його волю, роблячи у вас добре перед лицем Його через Ісуса Христа, Якому слава на віки вічні. Амінь. (До євреїв 13:20,21)

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Немає коментарів: