суботу, 30 червня 2018 р.

Не бійся, вояче Христа!

Текст проповіді: Матвія 10:24-33
24 Учень не більший за вчителя, а раб понад пана свого. 25 Доволі для учня, коли буде він, як учитель його, а раб як господар його. Коли Вельзевулом назвали господаря дому, скільки ж більше назвуть так домашніх його! 26 Але не лякайтеся їх. Немає нічого захованого, що воно не відкриється, ані потаємного, що не виявиться. 27 Що кажу Я вам потемки, говоріть те при світлі, що ж на вухо ви чуєте проповідуйте те на дахах. 28 І не лякайтеся тих, хто тіло вбиває, а душі вбити не може; але бійтеся більше того, хто може й душу, і тіло вам занапастити в геєні. 29 Чи не два горобці продаються за гріш? А на землю із них ні один не впаде без волі Отця вашого. 30 А вам і волосся все на голові пораховано. 31 Отож, не лякайтесь, бо вартніші ви за багатьох горобців. 32 Отже, кожного, хто Мене визнає перед людьми, того перед Небесним Отцем Моїм визнаю й Я. 33 Хто ж Мене відцурається перед людьми, того й Я відцураюся перед Небесним Отцем Моїм.

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Біблія – унікальна і дуже цікава книга! В ній міститься незліченна кількість скарбів! Щодо неї, поза сумнівом, можна застосувати слова Івана Франка:
Книги – морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить –
Дивнії перла виносить!
Коли Бог хоче привернути нашу увагу до чогось дуже важливого, то Він наголошує на цьому кілька разів. Подивімось на нинішній текст! Скільки разів тут Господь каже: «Не лякайтесь!»?  Тричі!  Це неспроста! Загалом у Святому Писанні Бог понад 80 разів каже віруючим – «Не бійтеся!».  Таким чином, Він запевняє нас, що Його обітниці вірні, що Він завжди, за будь яких обставин дотримує Свого Слова і закликає, щоб ми довірялися Йому, покладалися на Нього в усіх життєвих негараздах і випробуваннях та пам’ятали незаперечну та незмінну Божу істину: «Якщо Бог на нашім боці, то хто може бути проти нас!» (Рим.8:31).
Посилаючи своїх учнів проповідувати Євангеліє, Ісус добре знав, що вони зустрінуться з багатьма викликами, серед котрих одним із найбільших буде страх – страх перед невідомим, перед людьми, від яких можна чекати усього, страх перед випробуваннями, які можуть випасти на їхню долю у цьому жорстокому і грішному світі. Господь добре знає про наші слабкості та негаразди, котрі трапляються нам впродовж життя. Він підбадьорює нас так само, як підбадьорював колись Своїх учнів. Кожному з нас Він каже нині: «Не бійтеся!». Іншими словами Він рішуче закликає нас не боятись випробувань і негараздів, і завжди пам’ятати, що Бог на нашому боці!
У сучасному світі, де так часто ми бачимо відкриту зневагу до Бога, до Божого Слова,  до  Христа-Спасителя, ці слова мають для нас виняткове значення. Як християни, ми наражаємося на насмішки, нерозуміння, ненависть, гнів, спротив з боку невіруючих – знайомих та незнайомих, приятелів, друзів і навіть рідних. Грішний світ каже нам зосереджуватись не на Ісусі та Божому Слові, а на самому собі, покладатися не на Христа, розіп’ятого за нас і наші гріхи, а на власні сили. І якщо цьому світові потрібен рятівник, то лише такий, який, наче чарівник, виконуватиме грішні забаганки людей.
Господь добре знав, що чекає на Нього наприкінці Його земного служіння – хрест і Голгофа. Він знав це, коли тріумфально входив до Єрусалиму на Вербну неділю і під час Переображення. Він знав, що Його учні боятимуться відкрито заявляти, що вони справді є Його послідовниками. Тому Він відверто і прямо каже їм: «Посилаю вас, наче овець поміж вовки. Люди будуть ненавидіти вас» (Матвія 10:16). Безперечно, від цих слів, учнів охоплював страх. Однак послухайте, що Господь каже їм далі: «Учень не більший за вчителя, а раб понад пана свого. Досить для учня, коли буде він, як учитель його».  Іншими словами, Він спонукає їх радше думати про те, якої пошани вони удостоєні, як Його учні, аніж перейматися тремтячим страхом.
Дорогі брати і сестри, Біблія порівнює послідовників Ісуса Христа в цьому світі з вояками, а Церкву зі спільнотою, котра веде боротьбу з дияволом та його слугами.  Таким чином, кожен із вас є вояком Христа. Кожен із вас несе свій хрест. Тож коли наступного разу у вашому житті трапиться ситуація, коли потрібно буде долати страх і спокусу, пригадайте чиїми учнями, вояками і слугами ви є. Пригадайте слова Спасителя, який каже вам: «Будьте відважні, не бійтеся!, «що кажу Я вам потемки, говоріть те при світлі, що ж на вухо ви чуєте - проповідуйте те на дахах». 
Усі люди, без винятку, смертні. Після гріхопадіння, з покоління в покоління вони народжуються, живуть і вмирають. Так було і так буде. Але допоки людина живе – вона має можливість пізнати Христа як свого Спасителя і спастися. Бог сам дає їй цю можливість і нагоду, особливо нині, коли безперешкодно можна читати і слухати Боже Слово, коли існують радіо і телебачення, Інтернет. Майже ніхто, коли стане перед Богом, не зможе сказати Йому, що за життя він не мав жодної нагоди чути Боже Слово!
Земне життя коротке і лише впродовж нього ми маємо час спастися! Разом зі смертю людини час благодаті і нагода спастись закінчуються. Наївно сподіватись, що після смерті місце перебування душі нерозкаяного грішника можна змінити! Апостол Павло говорить: «Ось тепер час приємний, ось тепер день спасіння!» (2 Кор.6:2).  Пам’ятайте, що багатьом людям, які живуть поруч вас, ніхто не може звістити Євангеліє, окрім вас самих!  Нинішній час є для нас самих часом сповідання Христа і водночас часом проповідування Його Євангелія спасіння світові. І постраждати за це, будучи Христовим послідовником й учнем – велика честь для нас. Не бійтеся ворогів і недругів, які потаємно щось замишляють проти вас, обмовляють і планують лихе – вони самі потраплять у пастку, приготовлену іншим, а їхній грішний задум буде викритий. Господь каже: «Немає нічого захованого, що воно не відкриється, ані потаємного, що не виявиться».
Дорогі у Христі, коли у випробуваннях, стражданнях, немочах і негараздах у ваше серце закрадається хибна думка про те, що ви нічого не варті для Господа, що Він залишив вас напризволяще, пригадайте слова Спасителя з нинішнього тексту: «Чи не два горобці продаються за гріш? А на землю із них ні один не впаде без волі Отця вашого. А вам і волосся все на голові пораховано. Отож, не лякайтесь, бо цінніші ви для Бога за багатьох горобців». Знайте – Господь завжди піклується про вас! У Христі ми всиновлені Богом і належимо Йому довіку. Ми викуплені Його дорогоцінною кров’ю. Ніщо і ніхто не може розлучити нас від Христової любові! Навіть смерть! (Рим.8:35-39). Чим краще ми розуміємо цю Божу правду, тим успішніше з Божою поміччю ми можемо долати усі страхи, які супроводжують нас в цьому житті і сміло звіщати світові про нашого Спасителя.
Дорогі брати і сестри, пам’ятайте – ті, що сповідують віру в Христа і звіщають Його Євангеліє, наражатимуться на негаразди, випробування і страждання. Господь каже: (Мар.13:13) «І за Ім'я Моє будуть усі вас ненавидіти. А хто витерпить аж до кінця, той буде спасенний!», «хто Мене визнає перед людьми, того перед Небесним Отцем Моїм визнаю й Я. 33 Хто ж Мене відцурається перед людьми, того й Я відцураюся перед Небесним Отцем Моїм». Але знайте, що Господь дає нам силу переносити випробування і страждання. Він з нами у немочах, утисках і негараздах, в радості і горі, в щасті і нещасті.  Апостол Павло втішає нас і каже що: «страждання теперішнього часу нічого не варті супроти тієї слави, що має з'явитися в нас» (Рим.8:18).
Нині чимало речей довкола ми бачимо лише очима віри, але прийде час і ми будемо бачити їх, а також нашого Спасителя лицем до лиця у Царстві небесному! Сьогодні ми зазнаємо страждань, болю і негараздів, але не лякаймося, бо прийде час і Господь зітре з наших очей кожну пролиту тут сльозу і ми розділимо з ним Його славу, а наші серця сповняться радості від того, що Ісус Христос  - наш єдиний Господь і Спаситель, сидить праворуч Отця і керує Вселеною. Він проголосить про нас перед Отцем і всіма ангелами: «Ось моя вівця! Я не соромлюся визнавати це!»
Ніколи не соромтесь своєї віри в Сина Божого. Нехай вона буде живою, а не мертвою.
Господу нашому Ісусу Христу разом із Отцем і Святим Духом віддаймо всю славу, шану і поклоніння, нині і повіки вічні. Амінь!


Немає коментарів: