неділю, 14 жовтня 2018 р.

День Господньої Покрови (нарис проповіді)

Текст проповіді: Покрова твоя – Бог Предвічний і ти у вічних раменах Його… (Повторення Закону 33:27  )

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа! 
Дорогі брати і сестри, 

Чудові, сонячні, осінні дні, котрі тішать нас у цю пору і милують наш зір, спонукають звеличувати Бога Творця, котрий пречудово все вчинив, оздобив світ і наше життя невимовною красою. Різнобарв’я осінніх кольорів, тиша осінніх парків та лісів, вулиць і бульварів міста наповняють наші душі та серця радістю і щастям, дарують незабутні відчуття. 
Однак, не зважаючи на предивну красу осені, на той спокій і красу, яку випромінюють осінні кольори, виклики сьогодення, війна на Сході України, повертають нас до реалій життя і ми розуміємо, що живемо у грішному світі, сповненому небезпек, страждань, випробувань і негараздів. І усвідомлюючи це, а також сумні наслідки гріхопадіння, пізнаючи це на власному життєвому шляху, ми шукаємо порятунку, прихистку і захисту.
Одні намагаються знайти його у матеріальному достатку, владі, посаді, намаганні посісти впливове місце у суспільстві, політиці, інші вдаються до послуг екстрасенсів, астрологів, ворожбитів, амулетів, червоних ниток на зап’ясті, привезених з місць паломництва «святих реліквій» тощо.
Однак, у світі є єдине місце, де ми можемо дійсно бути захищені від розпачу та безнадії, від смертельних стріл та списів диявола, який щоденно чигає на нас – це Божа правда, Слово Боже, це всемогутній, многомилостивий і люблячий Бог наш, це наш єдиний Спаситель і Викупитель Ісус Христос!
Нинішнє свято у нашому церковному календарі має назву День Господньої Покрови. Саме так воно повинно називатись і для цього є дуже серйозна підстава. Вона міститься у Святім Писанні –  правдивім Слові Божім. Бо саме Боже Слово називає єдиною правдивою Покровою нашого Господа і лише Його одного. У книзі Повторення Закону написано: «Покрова твоя – Бог Предвічний…».  У Псалмі 32-му псалмоспівець виголошує: «Господи, Ти – Покрова моя, Ти від утиску будеш мене стерегти, Ти обгорнеш мене радістю спасіння!». 
Дорогі у Христі, нині ми також святкуємо День Захисника України і підносимо свої молитви до Господнього престолу благодаті за тих, хто боронить нас від напасників, хто кладе своє життя за те, щоб ми могли провадити добре, мирне і побожне життя, могли радісно славити Бога, могли працювати і відпочивати, а наші діти могли ходити до школи та інших навчальних закладів. Ми молимось, щоб Господь тримав наших захисників та їхніх рідних і близьких під Своєю опікою, оберігав їх і вберіг їх при житті. 
В одному з найулюбленіших псалмів віруючих, 90-му, є такі слова:
1 Хто живе під покровом Всевишнього, хто в тіні Всемогутнього мешкає, 2 той скаже до Господа: Охороно моя та твердине моя, Боже мій, я надіюсь на Нього! 3 Бо Він тебе вирве з тенет птахолова, з моровиці згубної, 4 Він пером Своїм вкриє тебе, і під крильми Його заховаєшся ти! Щит та лук Його правда. 5 Не будеш боятися страху нічного, ані стріли, що вдень пролітає, 6 ані зарази, що в темряві ходить, ані моровиці, що нищить опівдні, 7 впаде тисяча з боку від тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не дійде!... 8 Тільки своїми очима подивишся, і заплату безбожним попобачиш, 9 бо Господа, охорону мою, Всевишнього ти учинив за своє пристановище! 10 Тебе зло не спіткає, і до намету твого вдар не наблизиться, 11 бо Своїм Ангелам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх…
Цей Псалом часто читається під час посвячення домівок віруючих. У ньому псалмоспівець звеличує Всемогутнього Бога, під покровом якого віруюча людина живе щоденно і має надійний захист і прихисток.  Погляньмо на цей чудовий Псалом і ті неймовірні Божі благословіння, подаровані Всемогутнім Творцем через Христа Його дітям. 
1) Псалмоспівець запевняє, що для того, хто без жодного сумніву покладається на Бога, хто любить Його всім серцем, всім розумом і всією душею, всіма своїми силами Всевишній є:
- Охороною
- Твердинею
- Надійним пристановищем
2) Псалмоспівець каже, що для нашого Господа немає нічого неможливого. Він:
- Вирве нас з рук згубної моровиці
- Сховає нас під Своїми крильми
- Накаже Своїм ангелам, щоб вони нас пильнували
3) Під Божою правицею ми:
- Не боятимемося жодного страху
- Не боятимемося стріл лукавого
4) Апостол Павло у Посланні до римлян зазначає, що коли Бог за нас, на нашому боці, бо жоден ворог нам не страшний! (Римлян 8:31).
Отож тільки Бог, тільки Божа правда, тільки наш Спаситель Ісус Христос є для нас надійним щитом, список, мечем і луком, котрий завдає поразки найзапеклішому і найнебезпечнішому ворогові людства – сатані. 
Дорогі брати і сестри, Святе Писання називає Господа Ісуса Христа скелею спасіння і твердинею. Син Божий – наш єдиний Викупитель і Спаситель є рятівною покровою для кожного з нас, для кожного викупленого і врятованого Ним грішника. В Його особі, в Його крові, пролитій за нас і наші гріхи на Голгофі, в Його спасінні, могутності, любові, доброті, милосерді, в Його славі та перемозі ми перебуваємо у вічній і благословенній безпеці.
У Ньому ми надійно заховані від загрозливої влади гріха, диявола і смерті, від їхньої нищівної згуби, від звинувачення Закону і нашого сумління, від осуду справедливого Бога.  Навіть більше – розіп’ятий за наші гріхи, воскреслий і вознесений  Ісус Христос нині сидить праворуч Отця  і заступається за нас. Він – наша єдина, безцінна, вічна могутня та певна Покрова, наша надія і втіха, наша дорога, правда і життя!
Горнімося і линьмо до Христа Спасителя, до Його спасенного Євангелія, міцно тримаймося Його і тоді жоден смертельний ворог нам не страшний, бо в Христі-Переможці, тому, хто здолав владу смерті і диявола, у палкій і живій вірі в Нього – ми теж переможці.

Йому одному, разом з Отцем і Святим Духом, віддаймо всю шану, славу і поклоніння, нині і повіки! Благодать Божа, нехай буде з вами. АМІНЬ!



Немає коментарів: