суботу, 10 листопада 2018 р.

ЧОМУ НЕ СЛІД ОГЛЯДАТИСЬ НА ВСІХ?

Одна з тих речей, яка нині дуже впливає на людську поведінку – думки, вчинки, слова, вислови, поведінка інших людей довкола нас. Телебачення, реклама, засоби масової інформації щоденно накидають людям, а надто молоді свої, у більшості випадків дуже хибні та навіть відверто гріховні стереотипи поведінки. Іншими словами, вони кажуть: якщо ти молодий, то мусиш бути саме таким, інакше тебе загал не сприйматиме, носи ось такий одяг, послуговуйся ось таким сленгом, поводься ось так, зроби татуювання, живи «на повну» і так далі. Розглянемо, для прикладу, лише такий сумний факт, як неймовірно стильне нині татуювання. Чи дійсно татуювання  – це круто і стильно?

Спершу звернімося до Біблії. У книзі Левит Старого Заповіту Господь застерігає: «не зробите на тілі своїм нарізу за душу померлого, і не зробите на собі наколеного напису. Я Господь!» (Левит 19:28). Гадаєте багато людей, навіть серед тих, що ходять до Церкви, знають ці Божі слова? Цілком очевидно, що вони їх навіть не чули. Однак ми, як діти Божі, повинні їх знати і виконувати те, що вони кажуть, аби не грішити. Однак у випадку з татуюванням є ще один дуже важливий аспект. Поміркуймо про те, як виглядатиме молода людина, тіло якої вкрите татуюванням, коли вона стане матір’ю, батьком, бабусею, дідусем? Цілком очевидно, що її вигляд буде жахливим.

Не всім молодим людям відомий ще один бік проблеми, пов’язаної з татуюванням: у багатьох країнах світу існують суворі вимоги щодо зовнішнього вигляду людини, якщо йдеться про певні професії, серед котрих – лікарі, персонал круїзних лайнерів, бухгалтери, працівники компаній сфери торгівлі тощо. Перелік професій, при котрих татуювання заборонене постійно розширюється, тому що власники компаній не хочуть наражатися на критику клієнтів, покупців, котрим татуювання чи проколювання категорично не подобається і вони не бажають вдаватися до послуг фірм, працівники яких мають татуювання або проколювання. Відтак, якщо молода людина з татуюванням прагне опанувати одну з цих професій, їй доведеться вдаватися до дуже болісної процедури видалення татуювання.

Загалом, все зводиться до питання нашої християнської поведінки. Якою вона повинна бути? Світ, рекламодавці, засоби масової інформації тощо переконують: виглядай круто, розмовляй, зодягайся і поводься так, аби на тебе неодмінно звертали увагу інші люди. А що каже Слово Боже? Ось що: поводься, роби все так, аби своєю поведінкою, щоденним життям, думками, словами, вчинками прославляти Господа, привертати увагу інших людей довкола тебе до Спасителя, а не до себе, до Його Євангелія. Не наслідуй бездумно поведінку загалу, не каже, що так чинять усі і ти робитимеш те саме, бо не бажаєш відрізняти від однолітків. Натомість пропонуй іншим добру, християнську поведінку – нехай її наслідують твої приятелі та друзі, інші люди. В усьому, що ти робиш, прославляй Господа, керуйся Його словами і будеш благословенним!

МОЛИТВА
Господи, не дай мені спокушатися гріховними думками, словами, поведінкою, вчинками, які є недобрі в Твоїх очах і засмучують Тебе. Застерігай і вберігай мене від бездумного наслідування непобожного, нечеснотного, нехристиянського. Зміцни мою віру і провадь мене, щоб я не збився з правдивого шляху і слідував за Тобою нині і повіки! Амінь!
   

Немає коментарів: