суботу, 1 грудня 2018 р.

1 Неділя Адвенту (нарис проповіді)


Текст проповіді: 1 Кор.1:3-9 
3 ...Благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа! 4 Я завжди дякую моєму Богові за вас, через Божу благодать, що була вам дана в Христі Ісусі, 5 бо ви всім збагатилися в Ньому, словом усяким і всяким знанням, 6 бо свідоцтво Христове між вами утвердилось, 7 так що не маєте недостачі в жоднім дарі благодаті ви, що очікуєте з'явлення Господа нашого Ісуса Христа. 8 Він вас утвердить до кінця неповинними бути дня Господа нашого Ісуса Христа! 9 Вірний Бог, що ви через Нього покликані до спільноти Сина Його Ісуса Христа, Господа нашого.

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогоднішній біблійний текст починається словами, які чи найчастіше ми чуємо під час виголошення проповідей у Церкві. Ми знаємо їх напам’ять. Вони нагадують нам про рясні і щедрі Божі благословіння, які Бог милостиво дарує кожному, хто вірує в Ісуса Христа, як Свого єдиного Господа і Спасителя.
Християни віддавна вітали один одного привітанням: “Благодать вам і мир”. Вони перейняли його від свого Господа. Звернімося до слів цього привітання і ще раз погляньмо на те, про що вони кажуть нам і чого навчають.
3 caris umin kai eirhnh apo qeou patros hmwn kai kuriou ihsou cristou
“Благодать” -  caris з давньогрецької мови перекладається, як ласка, милість, милосердя, проголошення божественної присутності, сили і слави Божої, добра воля, благословення. Це слово нагадує нам про повсякчасну присутність Бога серед нас, в тому числі зараз, в цей час, коли ми зібрались в Його святе Ім’я, щоб віддати Йому славу, честь і поклоніння. Він присутній серед нас у Своєму Слові і Таїнстві, у повній славі свого звеличення.
Благодать також нагадує нам про незаслужену ласку Божу, яку небесний Отець виявив до нас, грішних, зробивши нас Своїми дітьми через викупну працю Свого Сина, а нашого Господа Ісуса Христа. Ми були втраченими і загубленими, приреченими на осуд, позбавленими надії. Натомість з допомогою Євангелія – сили Божої на спасіння Бог просвітив наші серця, створив в них віру і всиновив. Благодать Божа нагадує нам і про те, що Бог милостиво продовжує весь час опікуватись нами і утримувати у вірі через Своє Слово і Таїнство.
Слово “мир”eirhnh каже нам не про якийсь тимчасовий, примарний, непевний мир чи перемир’я, подібне до того, що стається під час війни чи довкола нас у світі, сповненому ненависті і зла. В нашому тексті слово “мир” означає інше – це саме той єдиний і правдивий мир, який походить лише від Бога, який дає тільки Господь, який Бог сам проголосив і встановив у Христі для нас, Його дітей, і милостиво пропонує його всім людям. Мир Божий запевняє нас у тій Божій ласці, що належить кожному, хто вірує в Ісуса Христа, кров’ю якого ми обмиті і виправдані перед Небесним Отцем. Ісус Христос Своєю смертю на хресті примирив нас з Ним.
Апостол Павло каже нам, що, як діти Божі, ми не маємо “недостачі в жодному ділі благодаті”. Через віру в Ісуса Христа ми маємо прощення  наших гріхів, життя і спасіння. Ми також маємо тверду і певну надію щодо нашого теперішнього і майбутнього. Цю надію дають нам Божі обітниці і Христова смерть за нас на Голгофі. Нашу певність зміцнюють слова нашого Спасителя зі Святого Євангелія:  “кожен, хто вірує в Мене – МАЄ вічне життя... Хто Тіло моє споживає і Кров Мою п’є – той МАЄ життя вічне”.
Апостол Павло дякує Богові за тих, кого Господь через почуту Добру Звістку зробив своїми, всиновив. Він дякує за віруючих в Ісуса Христа – братів і сестер у Христі. Разом з Апостолом Павлом я міг би також сказати вам, дорогі брати і сестри, - “Я дякую Богові за вас. Дякую за те, що Він вчинив вас Своїми, провадив і вберігав і продовжує робити це далі”.
Чи ви також дякуєте Богові один за одного? Робіть це! Дякуйте і моліться один за одного, підтримуйте один одного Божим Словом і допомагайте одне одному.
На завершення хочу розповісти вам одну повчальну оповідь. В Україні були часи, коли з кожного селянина стягали непосильні податки практично за все – за худобу, птицю, дерева, поле. Якось урядник прийшов до одного села, щоб виміряти кожному податок. Він прийшов до хати одного віруючого чоловіка і запитав: “Прошу пана, який маєте маєток?”. “О, я дуже багатий” – відповів чоловік. “Я маю Спасителя, котрий для мене і моїх рідних здобув спасіння і вічне життя в небеснім Єрусалимі”. “Ще що?” – запитав урядник. “Ще маю працьовиту і побожну дружину, котра, як каже Соломон, дорожча ніж перла”. “Так, ще що?”. “Маю серце, повне радості і віри в Бога”. “Так, бачу ви справді багатий чоловік,”   відказав урядник, – “Але це багатство не підлягає оподаткуванню, з цього багатства можете користати лише ви самі”.
Дорогі брати і сестри, кожен із вас багатий Божою благодаттю і Божим миром. Ви збагатилися не самі, а стали багатими у Христі. Ви маєте духові дари, які дають вам очікувати з надією славного приходу нашого Господа Ісуса Христа. Тримайтесь міцно спасенної віри в Христа і спільноти, до котрої вас покликав Господь. Тримайтеся Євангелія спасіння. Тримайтеся благословінь вашого Хрищення. Тримайтеся міцно Ісуса Христа – вашого Пастиря, Викупителя і Спасителя.  Радісно очікуйте приходу Спасителя з готовністю стати перед Ним у вірі і покладанні на Божі обітниці!                         
    
Бог терпеливості й потіхи нехай дасть вам бути однодумними між собою за Христом Ісусом... (До римлян 15:5,6). І мир Божий, що вищий від усякого розуму, нехай береже думки і серця ваші у Христі Ісусі. Амінь.U
 

Немає коментарів: