суботу, 29 грудня 2018 р.

Обрізання Господнє (Луки 2:21) Проповідь

Текст проповіді: Луки 2:21
21 Коли ж виповнились вісім день, щоб обрізати Його, то Ісусом назвали Його, як був Ангел назвав, перше ніж Він в утробі зачався.  

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!


Яке ім’я Ісуса нам приємне й дороге,
Спасіння й щастя всім серцям воно завжди дає,
У ньому зцілення від ран для кожної душі,
У ньому втіха християн, коли часи тяжкі.

Дорогі у Христі брати і сестри,

На восьмий день після Різдва Церква вшановує День Господнього обрізання, або День Ісусового Імені. За законом Мойсея на восьмий день після народження кожне дитя чоловічої статі мало бути обрізане. У книзі Левит читаємо: Коли жінка зачне, і породить дитя чоловічої статі, то буде нечиста сім день; як за днів нечистоти місячного її, буде нечиста вона. 3 А восьмого дня буде обрізане тіло крайньої плоті його Левит 12:2-3.
Що важливого для нас є у дні Господнього обрізання? Ми маємо кілька причин  говорити про цю подію, а саме — 1) про неї каже Писання,  і 2) час обрізання дитині давалось ім’я і в біблійні часи це ім’я мало дуже важливе значення 3) обрізання Ісуса на 8 -  це спасенна подія для кожного з нас. 
Імена в Біблії дають нам додаткову і суттєву інформацію про особу, як от:
Ісус – Спаситель
Христос - Помазанець
Авраам – батько великого народу,отець народів
Іван – Господня ласка, Господній дар
Михайло – хто подібний до Бога
Степан – вінець, корона
Петро – скеля
Тимофій – богобоязливий
Андрій – сильний, хоробрий, мужній

Ангел, який навідався до Марії, звістив їй: (Луки 1:30-33): «Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! 31 І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. 32 Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престол Його батька Давида. 33 І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця». Отож Святе Писання каже, що в імені Ісуса знаходиться все, що має відношення до нашого правдивого щастя в цім житті і до всіх можливих благословень. В перекладі з давньогрецької мови ім'я Ісус означає “Спаситель”! (на євр.  יְהוֹשֻׁעַ - ”Єгошуа” – Господь є спасінням). Це ім’я, яке приносить людям, які не мають надії, обтяжені гріхами та провинами, справжню надію і втіху, так що вони, завдяки Христові можуть радісно очікувати прощення гріхів і сподіватись на майбутнє благословенне і вічне життя у Його присутності.
Божа заповідь наказує нам шанувати Боже ім’я. Кожен наш день, тиждень, рік, кожна праця і справа повинні розпочинатися вдячною молитвою в Ім’я Ісуса, тому, що все, що Він зробив для нас, ставши нашим єдиним Господом і Спасителем, має для нас виняткове значення нині і повіки. Він врятував нас від прокляття Закону, помер за наші провини і гріхи, зруйнував смерть і владу диявола. Він є нашим Спасителем. У Таїнстві Святого Хрищенні Він дав нам нове життя, і тепер цією дією Своєї благодаті Він утримує нас кожної години нашого життя, відновлює нас, втішає і підтримує Своїм Євангелієм, годує нас Своїми дорогоцінними Тілом та Кров’ю, щоб впродовж цього року, який ось-ось розпочнеться і кожного наступного року, ми могли жити  у спасенній і благословенній спільноті з Ним, служити Йому, один одному, і своїм ближнім, так щоб наше життя і смерть були сповнені віри і надії. Ось які скарби ми маємо в йменні Ісуса Христа! Ось що воно означає для кожного з нас! Тож нехай завжди буде прославлене серед нас ім’я нашого Господа Ісуса!
Дорогі брати і сестри, те, що Сину Божому було дане ім’я Ісус є дуже важливим і необхідним для нас. Його обрізання було першою очевидною дією, вчиненою заради нас. Воно є свідченням того, що Христос спасає нас не лише Своєю божественною природою, але також і людською – ставши за нас під Закон, як говорить Святий Павло у посланні до галатів: “4 Як настало ж виповнення часу, Бог послав Свого Сина, що родився від жони, та став під Законом,5 щоб викупити підзаконних, щоб усиновлення ми прийняли”. (Гал.4:4)
Безгрішний і святий Син Божий не потребував обрізання, подібно до всіх інших немовлят, які народжуються з прабатьківським гріхом,  щоб, таким чином, увійти до спільноти з Богом. Але Він був обрізаний задля нас і замість нас, щоб сповнити за нас всю праведність. Апостол Павло говорить: «19 Бо як через непослух одного чоловіка багато-хто стали грішними, так і через послух Одного багато-хто стануть праведними». (Рим.5:19). Божественне Дитя, народжене у Віфлеємській стаєнці і обрізане на восьмий день сталося Спасителем цілого світу.
Як немовля, будучи правдивою людиною, Ісус ще не знав нічого. Але як Син Божий Він знав все! Звеличуючи Його пророк Ісая проголошує: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру» (Іс.9:5).
Те, що зробило це виняткове Дитя, принесене для обрізання земними батьками до храму – є нашим спасінням! Син Божий став під Закон, і відтак Його покора і послух нині приписані всім, хто вірує в Нього і покладається на Нього! Ісус Христос є Спасителем не тільки нашим, але всіх людей на землі.  Його ім’я особливе, виняткове, воно за словами Апостола Павла «вище над кожне ім'я, 10 щоб перед Ісусовим Ім'ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних,  11 і щоб кожен язик визнавав: Ісус Христос то Господь, на славу Бога Отця!» (Фил.2:9-11).
Дорогі брати і сестри, в день Господнього обрізання ми славимо покору і послух Ісуса Христа, які не лише створюють для людства можливість спасіння, але дійсно є дієвим спасінням, котре вчинене для нас люблячим Господом. Воно дане нам Богом, щоб ми прийняли його з певністю у твердій вірі в Ісуса Христа – нашого єдиного Господа і Спаса, який живе і царює з Отцем і Святим Духом нині і повіки.

Бог же надії нехай вас наповнить усякою радістю й миром у вірі, щоб ви збагатились надією, силою Духа Святого! (До римлян 15:13) І мир Божий, що вищий від усякого розуму, нехай береже серця і думки ваші у Христі Ісусі. Амінь. 



Немає коментарів: