суботу, 8 грудня 2018 р.

Терпіння в очікуванні Христа (нарис проповіді)

Текст проповіді: 2-е Петра 3:8-9
8 Нехай же одне це не буде заховане від вас, улюблені, що в Господа один день немов тисяча років, а тисяча років немов один день!  9 Не бариться Господь із обітницею, як деякі вважають це барінням, але вам довготерпить, бо не хоче, щоб хто загинув, але щоб усі навернулися до каяття.  10 День же Господній прибуде, як злодій вночі, коли з гуркотом небо мине, а стихії, розпечені, рунуть, а земля та діла, що на ній, погорять... 11 А коли все оце поруйнується, то якими мусите бути в святому житті та в побожності ви,  12 що чекаєте й прагнете скорого приходу Божого дня, в якім небо, палючися, зникне, а розпалені стихії розтопляться?  13 Але за Його обітницею ми дожидаємо неба нового й нової землі, що правда на них пробуває. 14 Тож, улюблені, чекаючи цього, попильнуйте, щоб ви знайшлися для Нього нескверні та чисті у мирі.

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри, 

Однією з тих людських рис, котрої, без сумніву, бракує кожній людині, кожному з нас, є терпіння... Ми всі буваємо надто нетерплячі, наші вчинки часто випереджують слова, так що доводиться шкодувати як з приводу хибних вчинків, так і з приводу слів, промовлених без належного обміркування.  Нинішній світ сповнений нестримного поспіху, людської ворожості до Бога, так що від природи людина не бажає робити те, що є добре в Божих очах.  Хизуючись власними силами і вивищуючись своїм розумом над Богом, вона не бажає плекати терпіння та послух, а натомість кидає виклик Богові, твердячи, що може абсолютно безкарно робити все, що їй заманеться, не звертаючи увагу на Божі заповіді, і навіть відкрито глузуючи з можливості Божої кари щодо неї. Написано: “Вони відцуралися Господа та говорять: “Немає Його, й зло не прийде на нас, ні меча, ані голоду ми не побачимо” (Єремiї 5:12), «Зіпсулись вони, і обридливий чинять учинок...” (Пс.14:1).
Натомість ви пізнали Божу ласку і милосердя, Боже довготерпіння і любов, котрі є нам на спасіння. Бог у Христі відкрив вам очі і ви збагнули істину. Вам добре відомо, що «Бог осміяний бути не може. Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!» (Гал.6:7).  Біблія навчає:
По-перше, що жодна річ у світі не могла б існувати без Божественного втручання. В Діях Апостолів говориться про Божественну присутність в усьому: “ми в Нім живемо, і рухаємось, і існуємо...” (Дії 17:28).
По друге, що богозневажники не розуміють смислу Божого довготерпіння стосовно усіх їхніх переступів та гріхів. Святе Писання каже, що вони погорджують  “...багатством Божої добрості, лагідності та довготерпіння, не знаючи, що Божа добрість провадить... до покаяння? 5 Та через жорстокість свою й нерозкаяність серця вони самі збирають собі гнів на день гніву та об'явлення справедливого суду Бога,  6 що кожному віддасть за його вчинками” (Рим.2:4-5).
У нинішньому постанні Апостол Петро говорить про сутність Божого довготерпіння, а також про людську недосконалість щодо розуміння цього довготерпіння.   Як ви гадаєте: В чому смисл Божого баріння щодо суду над грішниками? Чому Бог не поспішає знищити грішників і цей світ за переступи, відступництво та богозневагу? Тому що Він “що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди” (1Тим.2:4). Бог – Творець і утримувач цього світу, Він так “полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне” (Ів.3:16).  Бог довготерпить  нам, “щоб виявити Свою правду за теперішнього часу, щоб …виправдувати того, хто вірує в Ісуса”. (Рим.3:26).
Як діти Божі, ви повинні свідчити світові про те, яким є Бог, в котрого ви вірите і котрому поклоняєтесь, котрому завдячуєте всім.  Отож розповідайте іншим:
Що Бог – довготерпеливий і многомилостивий
Що Він хоче досягти кожного грішника
Що він хоче, аби жоден грішник не потрапив до пекла, а міг спастися
Що Він дає нам в цьому житті достатньо часу для каяття 
Покладіть руку на серце і подумайте про своє недосконале терпіння і неможливість його порівняння з довготерпінням Божим. Подумайте про те, що було б з вами:
Якби Бог не був до вас таким терпеливим, яким Він є?
Якби Бог завтра Він не поблагословив вас тому, що нині ми забули подякувати Йому?
Якби нині Він не пробачив вас, тому що вчора ви самі не пробачили іншим?
Написано: “Бог, бажаючи показати гнів і виявити могутність Свою, щадив  із великим терпінням посудини гніву, що готові були на погибіль,  23 і щоб виявити багатство слави Своєї на посудинах милосердя, що їх приготував на славу...” (Рим.9:22).
Дорогі у Христі, пам’ятайте про те, що наше земне життя надто коротке, аби його змарнувати, що часу “ще мало, дуже мало, і Той, хто має прийти, прийде й баритись не буде!”.  Будьте вдячними і свідчіть іншим Божу правду про Сина Божого, який прийшов на землю для того, щоб спасти грішників.  Нагадуйте приятелям і друзям слова Апостола Петра, який каже: “довготерпіння Господа нашого вважайте за спасіння...” (2-е Петра 3:15), і слова Святого Павла: “Ось тепер час приємний, ось тепер день спасіння!” (2Кор.6:2).
Ви спасенні з Божої ласки і завдяки Божому довготерпінню та любові до нас у Христі. Тому ніколи не зловживайте Божим довготерпінням, не нехтуйте ним, але використовувати його для зміцнення віри, служіння Богові та ближньому.  Пильнуйте, очікуючи приходу нашого Спасителя, «щоб ви знайшлися для Христа нескверні та чисті у мирі».

 “12 …зодягніться, як Божі вибранці, святі та улюблені, у щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння.  13 Терпіть один одного, і прощайте собі, коли б мав хто на кого оскарження. Як і Христос вам простив, робіть так і ви!  14 А над усім тим зодягніться в любов, що вона союз досконалості! 15 І нехай мир Божий панує у ваших серцях, до якого й були ви покликані в одному тілі. І вдячними будьте!  16 Слово Христове нехай пробуває в вас рясно, у всякій премудрості. Навчайте та напоумляйте самих себе! Вдячно співайте у ваших серцях Господеві псалми, гімни, духовні пісні!  17 І все, що тільки робите словом чи ділом, усе робіть у Ім'я Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові й Отцеві.” (Кол.3:12-17). Амінь! 


Немає коментарів: