суботу, 2 лютого 2019 р.

Призначений на падіння й уставання! (нарис проповіді)

Біблійний текст: Євангеліє від Луки 2:25-35
25 І ото був в Єрусалимі один чоловік, йому ймення Семен, людина праведна та благочестива, що потіхи чекав для Ізраїля. І Святий Дух був на ньому. 26 І від Духа Святого йому було звіщено смерти не бачити, перше ніж побачить Христа Господнього. 27 І Дух у храм припровадив його. І як внесли Дитину Ісуса батьки, щоб за Нього вчинити звичаєм законним, 28 тоді взяв він на руки Його, хвалу Богу віддав та й промовив: 29 Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, 30 бо побачили очі мої Спасіння Твоє, 31 яке Ти приготував перед всіма народами, 32 Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля! 33 І дивувалися батько Його й мати тим, що про Нього було розповіджене.  34 А Семен їх поблагословив та й прорік до Марії, Його матері: Ось призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання, 35 і меч душу прошиє самій же тобі, щоб відкрились думки сердець багатьох!

Христос народився!
Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі, брати і сестри,

Святе Писання каже, що Бог послав Свого Сина у світ не для того, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся. Праведний Семен, про якого йдеться на нинішньому євангельському тексті до Дня Господнього Стрітення, вийшов поблагословити  земних батьків нашого Спасителя – Марію і Йосипа і звістив їм пророцтво, яке мало приготувати їх до того, що станеться згодом, через роки.  Взявши на руки немовля Ісуса, Семен промовив до Марії такі слова: «Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, 30 бо побачили очі мої Спасіння Твоє, 31 яке Ти приготував перед всіма народами, 32 Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля!... призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання…».  Про що вони говорять?  Про те, що  служіння Ісуса Христа на землі, спрямоване на сповнення величного Божого задумку спасіння грішників. Спасенні радітимуть і втішатимуться, славитимуть святого, праведного і милосердного Бога!  Втім, окрім дарування миру, радості і втіхи, служіння Господа Ісуса Христа також спричинятиме протиріччя і поділення.  Ставатимуться  невдоволення, незгоди і звинувачення, в тому числі серед близьких людей, друзів, навіть серед найближчих – членів родини, тому що будуть ті, хто вірить в Христа, і ті, що Його відкидають, ті, хто звіщає правду Божу і ті, хто приховує її або перекручує її і фальшує.
В часи земного служіння  Сина Божого  протиріччя були наслідком того, що Він відкрито звинувачував  юдейських провідників, книжників та фарисеїв у лицемірстві.  Він промовляв до них прямо і відверто, не приховуючи правди. Так само Він промовляє  нині до нас і до цілого світу. Його Слово – це правда, яка нас просвічує і освячує.  Втомлені обіцянками, які не підкріплені вчинками і ділами, зневірені корупцією і оборудками, нині люди, як ніколи, потребують правди і цю правду може дати їм тільки Бог.
Ми можемо лише здогадуватись, про що думала Марія, коли праведний Семен промовив до неї: «меч душу прошиє самій же тобі, щоб відкрились думки сердець багатьох!»  Можливо, в той час вона пригадала в слова про обіцяного Месію із книги пророка Ісаї: «14 І буде Він за святиню, і за камінь спотикання, і за скелю спокуси для двох домів Ізраїля, за сітку й за пастку для мешканця Єрусалиму. 15 І спіткнуться об них багато хто, і попадають, і будуть поламані, і заплутаються, і будуть схоплені» (Ісаї 8:14-15). Або ж  їй пригадались оці слова: «Оце поклав каменя Я на Сіоні, каменя випробуваного, наріжного, дорогого, міцно закладеного. Хто вірує в нього, не буде той засоромлений!» (Ісаї 28:16).
Дорогі брати і сестри, випробування і страждання, які випадуть за словами Семена на долю Марії, нагадують нам про випробування і страждання  Християнської Церкви та зневагу загалу до Божого Сина в усі часи, подібно до того, як в часи Його земного служіння Його зневажали юдейські провідники і нехтували Ним. Народжене у віфлеємських яслах Дитя мало вирости і змужніти, щоб понизити високих і повищити низьких, зробити перших останніми і останніх першими. Могутня правда Христового Євангелія  прийшла на світ, щоб просвітити темряву, виявити і засудити людську самоправедність і гординю.
Від часу, коли Спаситель прийшов на грішну землю, світ не надто змінився.  Пригадаймо, що деякі з тих, котрі так приязно вітали невинне Дитятко у яслах, згодом  у гніві тікатимуть від Христа, почувши від Нього слова про те, що лише Він є «дорога, правда, і життя», що шлях до небесного Отця і Царства Божого проходить тільки через Нього.  Так само відвертаються від віруючих їхні вчорашні друзі, серця яких далеко від Бога і сповнені земних пожадливостей та спокус. І ми були такими ж, але освятилися і виправдалися Христовою правдою.  Коли Бог просвітив нас Своєю правдою, притягнув нас до себе і зробив віруючими, ми втратили багатьох колишніх приятелів, але ми набули інших – тих, хто як і ми, кладе надію на Христа, живе з Богом і Божим Словом.  Дякуймо за це Господу!
Звертаючись до віруючих, Апостол Петро каже: «коли тілом Христос постраждав за нас, то озбройтеся й ви тією самою думкою, бо хто тілом постраждав, той перестав грішити, 2 щоб решту часу в тілі жити вже не для пожадливостей людських, а для Божої волі. 3 Бо досить минулого часу, коли ви чинили волю поган, ходили в розпусті, у пожадливостях, у пияцтві, у гулянках, у пиятиках, у беззаконних ідолослужбах» (1Петр.4:1-3).
Меч, який, за словами праведного Семена прошиє душу Марії, буде більшим, ніж просто меч. Він засвідчить присутність у світі людей, які відкинули любов  Спасителя, що помер за них, їхні гріхи та гріхи цілого світу. Він також засвідчить про невіру і боротьбу ненависті з любов’ю, правди з неправдою, світла з темрявою.
Дорогі брати і сестри, завдяки Христові і Його Євангелію, ми побачили і пізнали правдиве Світло і спасіння, яке Небесний Отець приготував для нас і цілого світу через Свого Сина на просвічення і славу. Разом із пророком нині ми радісно виголошуємо: «я Господом тішитись буду і радітиму Богом спасіння свого!  19 Бог Господь – моя сила...» (Аввакума 3:18,19).
З Божої волі Церква Ісуса Христа сьогодні переходить через серйозні випробування, але ми віримо і знаємо, що вона вистоїть, так само, як вистояла впродовж  століть, тому що Господь – Голова Церкви, сказав, що «пекельні брами ніколи її не здолають» (Мт.16:18).  У своїх стражданнях і випробуваннях Церква ніколи не позбавлена радості.  Всупереч їм і всім ворогам вона радіє! Вона сміливо звіщає світові спасенне Євангеліє Ісуса Христа.  Вона знову славить народженого у Віфлеємі Спасителя, який спасає людей від їхніх гріхів, визволяє від влади диявола і смерті, дарує прощення гріхів і життя вічне.  Вона втішається в надії, яку від неї ніхто й ніколи не відбере, звеличуючи  Триєдиного Бога – Отця, Сина і Святого Духа, якому належить вся слава і поклоніння нині і повіки.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!   СЛАВІМО ЙОГО!

Немає коментарів: