суботу, 11 травня 2019 р.

Єдине ім'я на спасіння! (нарис проповіді)

Текст проповіді: Дії 4:12 "І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали". 
καὶ οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλῳ οὐδενὶ ἡ σωτηρία· οὐδὲ γὰρ ὄνομά ἐστιν ἕτερον ὑπὸ τὸν οὐρανὸν τὸ δεδομένον ἐν ἀνθρώποις ἐν ᾧ δεῖ σωθῆναι ἡμᾶς.

Христос воскрес!
Мир вам у Христі, Господі і Спасителі нашім!
Дорогі брати і сестри,

Як віруючі, ми постійно говоримо про спасіння у Господі Ісусі Христі і сповідуємо це своїми вустами. Ми говоримо про спасіння щонеділі у церкві, і не лише ми, але також віруючі інших церков. На перший погляд здається, що всі, хто говорить про спасіння думають однаково і розуміють зміст слова «спасіння» також однаково. Але це не так. Поговоримо про це детальніше.
Слово «спасіння» (σωτηρία), яке використовується в грецькому тексті оригіналу, дослівно означає «збереження, переведення чогось в безпечний стан, збереження його від ушкодження». Воно також означає визволення від злого, небезпеки, так як про це йдеться у Діях 7:25 – «рукою його Бог дає їм визволення».  У Євангелії слово «спасіння» винятковим чином зосереджується на викупній праці Божого Сина щодо нашого визволення від влади гріха, диявола і смерті. Мета, для котрої  Він прийшов на землю, зазначена в Його словах, які містяться в Євангелії від Луки: «Син бо Людський прийшов, щоб знайти та спасти те, що загинуло!» (Луки 19:10).
Коли Йосип був заручений з Марією і виявилось, що вона чекає дитя, ангел Божий прийшов до Йосипа і сказав йому, що Марія : «вродить Сина, ти ж даси Йому ймення Ісус, бо СПАСЕ Він людей Своїх від їхніх гріхів» (Матвія 1:21).  Небесний Отець Свого послав  «проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених» (Дії 5:31), Він Його «підвищив Своєю правицею на Начальника й Спаса…»  (Дії 5:31).
Вивчаючи основи Християнської віри за Катехізисом Мартина Лютера, ми говорили про те, які імена і титули згідно Святого Писання має Син Божий і що ці імена означають.  Ви дізналися, що ім1я Ісус означає «Спаситель». Отож у самому йменні Божого Сина вже закладено сутність Його викупної праці щодо нас і задля нас.
Я хочу, щоб ви добре запам’ятали сьогоднішній біблійний текст з книги Дій святих апостолів. Чому? Тому що тут Бог вустами апостола Петра звістив усьому світові ту велику і незаперечну правду, яка стосується нашого спасіння і вічного життя. А ця правда така: ЄДИНЕ ім’я у світі, яким ми можемо спастися – це ім’я Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа! Більше в нікому і в нічому спасіння нема!
Спасіння потребує кожна людина, котра приходить на цей світ, бо кожна грішною за своєю природою є грішною і пропащою, і потребує визволення з того безнадійного стану, в котрому над нею цілковито панує гріх, диявол і смерть. Це визволення, а відтак спасіння, неможливо здійснити завдяки тим зусиллям, які грішна людина сама намагатиметься докладати, бо їй це не під силу. Це визволення і спасіння також неможливе, якщо людина шукатиме щодо нього іншого шляху, відмінного від того, який запровадив сам Бог.
Люди помилково шукають спасіння у заслугах померлих святих та мучеників, звертаються до десятків імен, долають сотні кілометрів у паломництвах та прощах. Натомість істина Божа про спасіння чітка і зрозуміла. Бог об’явив її нам у Своєму Слові, щоб ми «пізнали… єдиного правдивого Бога, та Ісуса Христа» (Івана 17:3), якого Він послав, щоб ми зрозуміли, що «Син Божий прийшов, і розум нам дав, щоб пізнати Правдивого, і щоб бути в правдивому Сині Його, Ісусі Христі. Він – Бог правдивий і вічне життя!» (1Івана 5:20). 
Нинішній вірш з книги Дій святих апостолів можна ще перекласти так: «нема ні в кім іншім спасіння, бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, яким нам належиться бути спасенними».  Отже, все, що стосується нашого спасіння, небесний Отець передав в руки Свого Однородженого Сина. Лише Він є єдиним посередником між Богом та людьми (1 Тим.2:5).  Ним не є і не може бути навіть священик, як кажуть у деяких Церквах. Біблійний отець Божого народу Яків задовго до приходу  обіцяного Месії на землю, у своєму сні в пустелі мав видіння, у котрому у вигляді небесної драбини було зображено Христа, котрий є Посередником між Богом і людством (Буття 28:12). 
Дорогі брати і сестри, Апостол Петро нині нагадує нам, що ми не знайшли спасіння самі, не здобули його власними силами, не сповнили його самі, а натомість воно було нам ДАНЕ згори, – Богом. І не лише нам, а ВСІМ ЛЮДЯМ. Бог дав нам його з благодаті, зі Свого милосердя, з любові до нас у Христі.  Чому? Тому що Він хоче, щоб «всі люди спаслися, а прийшли до пізнання правди» (1Тим.2:4). Ось чому те єдине і спасенне ймення, яким нам належиться бути спасенними, Бог не приховав, а об’явив.  І це ймення таке – Ісус Христос, правдивий Бог і правдива людина, Однороджений Син Божий, наш єдиний Господь, Викупитель, Податель життя, обіцяний старозавітними пророками Месія.
Дорогі у Христі, кожен із вас має не лише благословення знати про спасіння, котре мітиться у Господі нашім Ісусі Христі, але також великий привілей і наказ звіщати цю Добру Звістку світові, підтримувати проповідування Христового Євангелія. Воскреслий Спаситель сидить праворуч Отця, живе і царює. Смерть не змогла втримати його в могилі. Він царюватиме довіку, а Його Царству не буде кінця.
О, як ім’я Ісуса нам
Приємне й дороге,
Спасіння й щастя всім серцям
Воно, як дар, дає.

Спасителеві нашому Ісусові Христові разом з Отцем і Святим Духом, віддаймо шану, честь і поклоніння нині і повсякчас і повіки віків. АМІНЬ!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Немає коментарів: