суботу, 31 грудня 2016 р.

Проповідь на 4 Неділю Андвенту.

Текст проповіді: Матвія 1:18-23
18 Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш, ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого. 19 А Йосип, муж її, бувши праведний, і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її. 20 Коли ж він те подумав, ось з'явивсь йому Ангел Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого. 21 І вона вродить Сина, ти ж даси Йому ймення Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів. 22 А все оце сталось, щоб збулося сказане пророком від Господа, який провіщає: 23 Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог.

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Нині ми святкуємо входження в Новий 2017 рік, а також четверту неділю Адвенту. Це остання неділя перед Різдвом. Ми сповнені очікування Святого вечора і різдвяних споминів минулих літ. А сьогодні, за кілька днів до Різдва Христового, Святе Писання знову нагадує нам ті зворушливі моменти, які стосуються зачаття і народження Сина Божого, Його втілення, а також дуже важливі речі щодо нашого спасіння.
Прихід Божого Сина на землю є подією вселенського масштабу. Вона сталася в певному місці і в певний, визначений Богом час, і не може повторитись ще раз. Але, не зважаючи на те, що вона відбулася 2017 років тому, вона досі впливає на весь світ і дивним чином вплетена в наше щоденне життя і життя вічне. Тому що Син Божий народився для того, щоб спасти людей від їхніх гріхів, спасти нас з вами від наших гріхів. Про це нам щоразу нагадує кожен новий рік. З ласки і волі Божої кожен новий рік після народження Спасителя зветься роком після Різдва Христового, а роки, що передують Різдву, звуться роками до Різдва Христового. І це чудово! Адже кожен рік свідчить про Христа Спасителя!
У нинішньому євангельському тексті святий Матвій розповідає подробиці, які стосуються приходу на землю Спасителя світу, котрий «спасе людей Своїх від їхніх гріхів».  І тут ми мусимо зауважити кілька важливих моментів.  По-перше, за своєю гріховною природою ми не здатні збагнути, що таке гріх.  Навіть наша совість, з котрою ми народжуємося, є недосконала і зіпсута гріхом. Під впливом гріха голос совісті в людині дедалі слабшає, а з часом взагалі згасає. Ось чому ми легко знаходимо виправдання  власних гріхів, коли порівнюємо їх з гріхами інших людей довкола нас і не помічаємо гріхів всередині власного серця.  Висновок з цього такий: совість не може дати нам спасіння. По-друге, наші власні зусилля і добрі справи також не можуть дати нам спасіння. Де ж тоді вихід з цього зачарованого кола?  Писання каже, що єдиним рятунком для нас є Втілений Син Божий, Спаситель. Усі ми, без жодного винятку, потребуємо Спасителя від наших гріхів в особі Сина Божого. Той, у кого немає потреби в Христі Спасителі, не потребує також і Господнього Різдва.  Так само, немає правдивого Різдва без Дитятка у яслах, з одними лишень дарунками, веселощами і ялинкою.
Одне з імен Ісуса Христа, котре міститься в книзі пророка Ісаї, таке  – «Дивний Порадник» (Іс.9:5). В особі Ісуса Христа ми маємо найкращого порадника у світі. Дуже шкода, що так багато людей у світі, в тому числі віруючих, витрачають свій час і зусилля на те, щоб шукати порад у тих, хто не вірить в існування гріха і не бачить потреби в Спасителі від гріхів. Більшість з цих, так званих «порадників»  спекулюють Божим ім'ям і Божим Словом, роблячи на цьому бізнес. Тому легко уявити, яку «пораду» вони можуть дати людям!
Але нині Біблія нагадує нам, що кожна людина потребує Спасителя від її гріхів і Ним є Син Божий. Наші власні припущення і думки щодо гріха, його наслідків та спасіння, насправді нічого не варті, тому що єдине, що дійсно має значення, це те, що каже про це Бог. Слово Боже вчить нас, що найбільшим ворогом людини, є вона сама.  Ми самі так часто робимо речі, які не приносять ані нам, ані іншим людям радості, щастя і спокою, а натомість спричиняють смуток, біль і розчарування. Наші гріхи позбавляють нас можливості втішатись Божою любов’ю, позбавляють нас правдивого сенсу життя і ведуть до загибелі та пекла.
Дорогі брати і сестри, євангелист Матвій нині розповідає нам, як з Божої ласки Йосип, земний батько Спасителя, через Ангела отримав благословенну звістку про те, що його майбутня дружина Марія народить Божого Сина.  Він зватиметься Ісус або Спаситель, тому що Він дійсно є Тим, Хто прийде на землю, щоб спасти людей від їхніх гріхів, стане одним із них, перебуватиме серед них, про що свідчить ще одне з Його імен – Еммануїл! Спасти – означає «врятувати» або «визволити».
Коли Ангел об'явив Йосипові, що Марія народить виняткового Сина, який спасе людей від їхніх гріхів, то тим самим він звістив їм Божу правду про те, що вони конче потребують визволення від влади гріха і спасіння. Саме Син Божий Ісус Христос і тільки Він один спасає людей від їхніх гріхів.  Так каже Боже Слово!  Іншими словами, Він забирає  від них їхні гріхи, забирає наші гріхи від нас.
Як Він це робить?  Власне, це питання і є для нас найважливішим, найсуттєвішим. Ми обов’язково повинні самі знати відповідь на нього і розповідати про це іншим.  І незаперечна Божа правда полягає у тім, що Син Божий забирає від нас наші гріхи Своїми невинними стражданнями і смертю на хресті.  Чому? Тому що Божа справедливість і Закон вимагають покарання за гріх. Але, дякувати Господу, що Божа любов більша від Божого гніву. Ми пізнали її у Євангелії, Добрій Звістці про прощення гріхів, життя і спасіння, в Однородженому Сині Божому, котрий помер за нас і наші провини. Написано:
Iсая 40:1-10 1 Утішайте, втішайте народ Мій, говорить ваш Бог! 2 Промовляйте до серця Єрусалиму, і закличте до нього, що виповнилась його доля тяжка, що вина йому вибачена…
2-е Петра 3:9  9 Не бариться Господь із обітницею, як деякі вважають це барінням, але вам довготерпить, бо не хоче, щоб хтось загинув, але щоб усі навернулися до каяття.
1Тим.2:4 Бог хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди.
Пс.103:8 Щедрий і милосердний Господь, довготерпеливий і многомилостивий.

В народженні Сина Божого сповнилась Божа обітниця про Спасителя, дана колись ще Адаму і Єві. Це обітниця  про те, що Насіння жінки зітре голову змієві (Бут.3:15).  Однороджений Син Божий проти гріха підніс Свою досконалу праведність і святість. Той, в кому не було «жодної  плями чи вади» в розумі, серці, діяннях, ¬– взяв на Себе гріхи не одного чи багатьох, а  цілого світу! Його святість і невинність знищили владу гріха і смерті.
Дорогі у Христі, минув 2016 рік і настав 2017-й – новий рік Божої благодаті і ласки. Божі обітниці тривають. Боже милосердя і далі виливається на нас.  Вступаючи в новий рік, пригадаймо всі свої вчинки і слова, недотримані обіцянки, невиконані обов’язки і завдані іншим кривди і образи, щоб ще більше спрямувати свої серця до вічної, могутньої та живої правди Божого Слова, довіритись Спасителеві та покладатися на Нього всім серцем своїм і всіма силами своїми.
Пригадайте, хто саме в маленькому Дитяткові, котре батьки принесли до храму, міг розпізнати Спасителя світу від гріхів і власне спасіння? Праведний Семен. І знаєте чому? Тому що Семен довірився Божому Слову – щиро і без жодного сумніву. Те ж саме повинні завжди робити і ви. Ви повинні постійно вчитися тому, що правда, від якої ми всі залежимо, правда, яка визволяє нас від гріхів, знаходиться не в нас, не в наших припущеннях, думках, переконаннях, а в Ісусі Христі. Він – «дорога і правда, і життя» (Івана 14:6). Він – «хліб живий, що з неба зійшов» (Івана 6:51). Він – «світло правдиве» і Виноградина, на котрій всі ми, хто вірує в Нього – галуззя.  Він зробив все, що мало бути зроблено для нашого спасіння, нашого визволення від гріха, влади диявола і смерті. Він зробив це раз і назавжди. Своєю смертю на хресті Він спас нас від наших гріхів.

З Новим 2017 роком!  Господу і Спасителеві нашому Ісусу Христу разом з Отцем і Святим Духом, віддаймо всю славу, шану і поклін нині і повіки вічні. АМІНЬ!
     


Немає коментарів: