суботу, 19 травня 2018 р.

Правда про вічне життя!

Текст проповіді: Iвана 17:3
“Життя ж вічне це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його”.

Благодать Господа Ісуса Христа з усіма вами! Амінь.
Дорогі у Христі брати і сестри,

Напевно не минає і дня, щоб ми не почули в засобах масової інформації новини про якісь чудодійні ліки від важкої недуги. Однак щойно ми довідуємось про те, що від неї померла дуже заможна людина, котрій по силах було найкраще лікування і найкращі лікарі, розуміємо, що чудодійних ліків немає. Втім, вчені запевняють, що невдовзі вони зможуть подарувати людям довголіття, а не за горами – і вічне життя. Людство невпинно шукає зцілення від невиліковних недуг в надії подолати невблаганну владу смерті. Заможні люди заморожують свої тіла, сподіваючись, що колись їхні тлінні рештки оживлять, а людство на той час таки віднайде спосіб жити вічно. Щороку з’являються нові і нові ліки від різних хвороб, які лише на певний час продовжують життя хворим, але все одно не здатні наділити їх вічним життям.

Цілком справедливо у людей виникають питання: «Чи існує вічне життя? Чи існує життя після смерті? В чому сутність вічного життя і як воно досягається?»  Десятки тисяч віруючих по цілому світі живуть, не маючи певності у вічному житті і спасінні всупереч тому, що Слово Боже чітко і ясно говорить про це. Звернімося до нинішнього євангельського тексту. Святий Іван говорить: «Життя ж вічне це, щоб пізнали... єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа...”. 
У своєму Другому посланні Апостол Петро каже: “3 Усе, що потрібне для життя та побожності, вже подала нам ...Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою  – Ісуса Христа”. (2-е Петра 1:3,5). Серед усього загалу знань і вчень, яких ми набуваємо впродовж життя, є найважливіші і конче необхідні нам, всім людям, навіть тим, які стверджують, що це їх абсолютно не цікавить, однак це лише питання часу. Одним із них є вчення Божого Слова  про прощення гріхів, спасіння і вічне життя, яке Бог об’явив світові в Ісусі Христі.  Апостол Павло каже, що Бог “6...звелів був світлу засяяти з темряви, у серцях наших засяяв, щоб просвітити нам знання слави Божої в Особі Христовій” (2Кор.4:6). 

Чому Бог дав людям ці виняткові і безцінні дарунки – прощення, життя і спасіння? Чому Він захотів дати нам через Свого Сина просвічення і особливе знання?  Чому Він говорить про спасіння у Христі з перших сторінок Біблії, відразу після гріхопадіння? Причина і підстава цього – велике Боже милосердя і любов до нас, грішних. Написано – Бог “4... хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди” (1-е Тимофiю 2:4).  Але Він не лише хоче, щоб ми мали якісь певні знання, а саме ті знання, які походять безпосередньо від Нього, які є знаннями про єдиного правдивого Бога і Однородженого Сина Божого, в Котрому нам  дарується спасіння і вічне життя.

Дорогі брати і сестри, Бог не просто бажає, щоб ви знали, що Він існує. Він хоче бути для кожного з вас усім – вашим Приятелем, Другом, прихистком, скелею, силою і спасінням. Він хоче, щоб ви довірили Йому своє життя, покладались на Нього, служили Йому, поклонялись Йому у вірі, в дусі і правді.

Є ще дещо важливе. Написано: “Чи віруєш ти, що Бог один? Добре робиш! І демони вірують, і тремтять”(Якова 2:19).  Що означають ці слова? Ось що – одного лише знання про Бога замало для спасіння, потрібна віра і покладання на Бога. Чимало людей знають Писання напам’ять і навіть цитують його, але не мають віри.  Диявол та його слуги добре знають, що Бог є! Але Бог для них – не є Спасителем і джерелом добра.  Отож ми говоримо про правдиве пізнання Бога, яке означає не просто розуміти, що Він існує, є, але довірятись Йому цілком і повністю, покладатись на Нього без жодного сумніву, мати з Ним тісні особові “стосунки” через Ісуса Христа, через споживання і пиття Його правдивих Тіла і Крові в Господній вечері, через життєдайне Боже Слово, через дотримання заповідей і побожне життя, сповнене нелицемірної любові до Бога та ближнього, через щоденне спілкування з Богом у молитві.

Бог об’являє Себе нам у Своєму твориві, яке оточує нас довкола.  Звеличуючи Бога, який все створив, ми звемо Його Творцем усього. Пророк Авакум каже: “...пізнанням Господньої слави наповнена буде земля...” (Ав.2:14). 

Святий Іван у нинішньому тексті говорить, що Бог хоче, аби ми пізнали не лише Його, а також  Його Сина. Чому?  Для того, щоб ми добре затямили, що є лише один шлях, яким дарується вічність, спасіння і прощення гріхів,  ¬і цей шлях пролягає тільки через Сина Божого –  розіп’ятого за нас і наші гріхи, воскреслого і рознесеного. Шлях до Царства Небесного лежить тільки через Ісуса Христа, через віру в Нього і тверде покладання на те, що Він зробив для нас.

Послухаймо, що кажуть апостоли! Апостол Яків говорить: “1 Брати мої, не зважаючи на особу, майте віру в нашого Господа слави, Ісуса Христа” (Як.2:1). Апостол Петро закликає, щоб ми : “18 ... зростали в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа, Якому слава і тепер, і дня вічного!” (2Петр.3:18), бо “3Усе, що потрібне для життя та побожності, подала нам... Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. 11 Бо щедро відкриється нам  вхід до вічного Царства Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа”. (2Петр.1:3,11).

Дорогі брати і сестри, Біблія чітко і ясно вчить, що життя вічне є, і це життя не в  чудодійних ліках, наукових здобутках, а в Сині Божім. Воно дійсно належить вам вже нині через віру в Нього!  Ніхто не може відібрати його у вас, якщо ви віруєте в Христа розіп’ятого, воскреслого і рознесеного! Через покладання на Нього ви справді маєте певність у вічнім житті і спасінні! Написано: «Хто вірує в Сина, той має вічне життя;» (Івана 3:36). Спаситель говорить: «Хто вірує в Мене, життя вічне той має» (Івана 6:47).

Яких би вершин не досягло людство, знайте, що жодне з його досягнень не зможе дати вам правдивого спокою у серці, живої надії, радості, щастя і втіхи допоки у вас не буде спасенної віри в Божого Сина.  Ось чому апостол Павло проголошує: “8 Тож усе я вважаю за втрату ради переважного пізнання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа...” (Фил.3:8).

Тож нехай “2... потішаться ваші серця у любові поєднані, для всякого багатства повного розуміння, для пізнання таємниці Бога, Христа,  в Якому всі скарби премудрості й пізнання заховані”, “16 щоб Він дав вам за багатством слави Своєї силою зміцнитися через Духа Його в чоловікові внутрішнім, 17 щоб Христос через віру замешкав у ваших серцях, щоб ви, закорінені й основані в любові,  18 змогли зрозуміти зо всіма святими, що то ширина й довжина, і глибина й вишина,  19 і пізнати Христову любов, яка перевищує знання, щоб були ви наповнені всякою повнотою Божою. 

Отцю і Сину і Святому Духові віддаймо всю шану, славу і поклоніння нині і повіки вічні. Благодать Божа нехай буде з вами! Амінь.

Немає коментарів: