середа, 8 листопада 2023 р.

Ганс Гольбейн Молодший: Посли

Посли і гімни Лютера
#живопис #Гольбейн #лютеранство #Співаник
Автор допису: о.Ендрю Річард (США). 
Журнал "Християнська культура"
Переклад, доповнення Т.Коковського, 2023р.

======================

Ганс Гольбейн Молодший (1497-1543) народився в Аугсбурзі (Німеччина) наприкінці 15 століття. Він був художником і значну частину життя провів в Англії, маючи з 1532 року за покровителів Томаса Кромвеля і Анну Болейн. Того ж року король Генріх VIII таємно одружився з Анною, в той час, як Кромвель наполягав на проведенні релігійної реформи, необхідної для анулювання шлюбу короля з його законною дружиною Катериною. На початку 1533 року Генріх VIII таки одружився з Анною, а в травні Томас Кранмер, новий архієпископ Кентерберійський оголосив про анулювання попереднього шлюбу, якого король так довго домагався.

Того ж 1533 року до Англії прибули двоє французьких послів: дипломат Жан де Дінтевіль (1504-1555) і єпископ Лавурський Жорж де Сельве (1508-1541). Чи мали вони стосунок до нещодавніх бурхливих подій в Англії, ми не знаємо. Нам відомо лише те, що один із цих послів доручив Гольбейну намалювати їхній портрет.

Картина приголомшлива. Вишукане вбрання послів. Дивовижний анаморфний череп (подивіться лишень на цю сіру смугу під кутом). На полицях, між двома чоловіками розміщені астрономічні інструменти, книга з математики та лютня, всі предмети разом нагадують про вільні мистецтва квадривіуму: арифметику, геометрію, музику та астрономію. А під лютнею бачимо ще одну книгу, і саме ця книга є причиною появи цієї картини в «Християнській культурі». Цією книгою є Geystliche gesangk Buchleyn, - Маленька книга духовних пісень.

Цікава річ: 1533 року в Англії, між двома французькими послами, один з яких є римо-католицьким єпископом, ми бачимо перший лютеранський Співаник  «Geystliche gesangk Buchleyn», опублікований у 1524 році під редакцією Йоганна Вальтера з передмовою Мартіна Лютера. Ліворуч розміщено гімн Лютера про П'ятидесятницю Komm Heiliger Geist, що має назву «Прийди, о Духу Святий, Боже і Господи» (LSB 497). Праворуч є ще один гімн Лютера, Mensch, Willt Du Leben Seliglich, «Чоловіче, чи хочеш ти жити щасливо?» — гімн, який коротко пояснює зміст Десятьох Заповідей Божих.

Через шістнадцять років після того, як Лютер опублікував свої 95 тез, через три роки після презентації Авгсбурзького Віросповідання, цей маленький лютеранський збірник гімнів вже подорожував Європою. Нині, у XXI столітті, Жан де Дінтевіль і Жорж де Сельв канули в забуття. Вони відомі виключно тому, що з'явилися на цій картині. Що ж до Генріха VIII, Анни Болейн, Кромвеля та Кранмера, то їхня історія цікава, але факт залишається фактом: релігійна реформа в Англії була затьмарена пристрастю людини до розлучення (назвемо її такою, якою вона була насправді), а не любов'ю до правди Божого Слова. Але ця маленька книжечка гімнів на полиці поміж двома заможними і шанованими чоловіками, яких ніхто не пам'ятає, — змінила світ, і Церква продовжує співати ці гімни досі. 

Прийди, о Духу Святий, Боже і Господи, 

всією благодаттю Твоєю наповни серце і розум Твоїх вірних,
запали в них Твою палаючу любов. 
Господи, сяйвом Твого світла  Ти зібрав люд з усього світу.
На славу й хвалу Тобі, Господи, Боже наш, заспіваймо!
Алілуя! Алілуя!

Гімни цього Співаника живуть, тому що вони походять із віри, яка міцно тримається Слова Божого. Дипломати і посли будуть приходити і відходити, але добрий християнський гімн триватиме до тих пір, поки стоятиме цей світ, а потім лунатиме з вуст святих у їхніх небесних оселях. 

ДОВІДКА: 

1) Ганс Гольбейн Молодший (нім. Hans Holbein der Jüngere, 1497-1543) — німецький художник епохи Відродження. Найзнаменитіший представник родини Гольбейнів. На прохання Еразма Роттердамского  ілюстрував його працю — «Похвала глупоті» (видання 1514 року з 82-ма малюнками.  Гольбейн також брав участь у виданні німецького перекладу Біблії Мартіна Лютера. Як і його батько, він робив вітражі й писав портрети.

2) Жан де Дінтевіль (1504-1555) - сеньйор де Полізі і де Тенельєр — французький придворний і дипломат, лицар короля. Був вихователем Карла Французького, герцога Орлеанського, а на початку 1530-х років послом в Англії при дворі Генріха VIII.

3) Жорж де Сельве (1508-1541) - католицький єпископ, французький вчений, дипломат, папський посол у Венеціанській республіці, Австрії, Англії, Німеччині та Іспанії.

НА СВІТЛИНАХ: Посли, автопортрет Гольбейна 1542 року.

Немає коментарів: