неділю, 6 травня 2018 р.

Ісус Христос - дорога, правда і життя!

ПРОПОВІДЬ
Текст проповіді: Івана 14:1-7
1 Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога, і в Мене віруйте! 2 Багато осель у домі Мого Отця; а коли б то не так, то сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? 3 А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви. 4 А куди Я йду дорогу ви знаєте. 5 Говорить до Нього Хома: Ми не знаємо, Господи, куди йдеш; як же можемо знати дорогу? 6 Промовляє до нього Ісус: Я є дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене!
Христос воскрес!
Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Незадовго до розп’яття Ісус Христос промовив слова, які стали визначальними щодо істинності життєвого шляху і спасенної правди для всіх людей на всі часи.  Він сказав Своїм учням, а відтак і нам з вами: «Віруйте в Бога, і в Мене віруйте! Я є дорога, і правда, і життя». У посланні до Євреїв написано, що догодити Богові без віри неможливо (Євр.11:6). Без віри в Господа і покладання на Нього – спасіння немає. Однак спасенною є не будь-яка віра, а лише та, котра провадить людину до Царства небесного вірною дорогою . Це – віра в Христа Спасителя, розіп’ятого і воскреслого, того, Хто є дорогою, правдою і життям. Отож нині ми, що бажаємо бути з Христом там, де є Він, у місці, приготовленому Ним для нас, говоритимемо про правду Божу, про правдиву дорогу до спасіння і Царства небесного, про правдиве життя, про те, як і чим вони відрізняються від дороги, правди і життя цього грішного світу.
Господь каже: Я Є ДОРОГА.  Не відкрию таємницю, коли скажу, що всі ми мріємо про добрі дороги в нашому місті, області, і в Україні загалом. У Римській імперії була збудована мережа доріг, які були гордістю Риму і забезпечували належний зв'язок між усіма провінціями. Вони прислужилися також учням Христа, які за Його наказом йшли проповідувати  Євангеліє. Залишки римських доріг збереглися донині. Однак існувала одна серйозна проблема – всі римські  дороги так чи інакше вели до поганського Риму, а, отже, до поганських законів та поганських звичаїв. І лише та дорога, якою є сам Христос дійсно веде до Царства Божого. Інших доріг туди немає! Християни часів ранньої церкви, сповідуючи цю правду називали себе «людьми тієї дороги», тобто людьми, для котрих єдиною дорогою є Син Божий.
Ісус Христос, правдивий Бог і водночас правдива Людина став для людства, охопленого розпачем і безнадією, дорогою життя. Він змінив цей світ і дав нам нове життя, врятував від влади смерті, диявола і гріха. Жодні людські теорії і найсучасніші досягнення науки не дадуть нам правдивого спокою і втіхи. Лише йдучи дорогою, якою є Ісус Христос, ми матимемо мир, щастя і вічне життя. Не вірте тим, хто говорить: «Релігій багато, але Бог один, немовби немає жодного значення якою дорогою можна йти до спасіння і Царства небесного – через Ісуса, Магомета, Будду Конфуція чи когось іншого.  Це пастка. Пам’ятайте слова Христа: «До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене!»

Господь каже: Я Є ПРАВДА.  З давніх-давен люди намагаються збагнути, що таке правда. Понтій Пілат не був першим, хто хотів знати відповідь на це питання. Але тільки Ісус Христос відкрив людям справжній зміст правди, виявивши світові Себе, як єдину і незаперечну правду, вірну повіки віків. У Собі Самому Він об’явив людям Бога в повноті Його милосердя, любові і благодаті, назвавши Його своїм  Отцем. Він навчав, що Слово Боже є вічна і незаперечна правда, і людина повинна жити не лише хлібом, а Словом Божим.
Коли люди бачили чуда Ісуса і слухали Його проповіді, вони казали: «Він  справді можновладний! Він Син Божий!»  Сотні і тисячі довірялись Йому, покладались на Нього, без вагання йшли за Ним. Після Його воскресіння, виконуючи  Його волю, Апостоли та учні Христа почали проповідувати Його Добру Звістку про спасіння цілому світові. Спаситель відкрив їм і нам правду про Бога-Отця, який піклується про Своїх дітей, любить їх, бажає їм добра, вислуховує їхні молитви, бо хоче спасти їх. І все це Він робить заради Свого Однородженого Сина.

Ще одна правда, яку відкрив нам Христос – це правда про людину і Божий план спасіння. Він показав нам, яким безнадійним і марнотним є стан людини, котра лише на словах шанує Боже Слово, в той час, як її серце знаходиться далеко від Бога. Він засудив самоправедність і викрив будь яку спробу спасіння ділами і власними зусиллями. Він сказав: «44 Ніхто…не може до Мене прийти, як Отець, що послав Мене, не притягне його, і того воскрешу Я останнього дня» (Івана 6:44).  В молитві до небесного Отця, Ісус Христос відкрив людству правду про життя вічне: «3 Життя ж вічне це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його». (Івана 17:3).

Наступна правда, яку відкрив нам Ісус, – це правда про незбагненну Божу любов, завдяки якій Бог «віддав Свого Сина Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне». (Івана 3:16).

Наступна правда, яку відкрив нам Ісус, – це правда про Боже прощення гріхів, нове народження згори, викуплення від смерті і гріха, воскресіння і вічне життя. Спаситель смертю смерть переміг і дав нам нове, прославлене життя з Богом. Він запевняє: «Я – живу, і ви будете жити також». Він воскрес і нині сидить праворуч Отця, живе і царює – і це найкраща запорука для всіх віруючих, які знають, що смерть не страшна, що це лише перехід від цього земного життя до більшого, величнішого життя з Богом.

Нарешті, ще одна чудова правда, виявлена Христом світові така – «Євангеліє – це сила Божа на спасіння» (Рим.1:16). Ця сила належить вам, дорогі брати і сестри, у Божому Слові і Таїнствах, запроваджених Христом. 

 Господь каже: Я Є ЖИТТЯ.  Який глибокий зміст для кожної людини знаходиться в цих словах.  У світовій літературі є чимало книг, які змальовують людей, котрі до останнього подиху боролися за своє життя.  На вулицях міста, на шпальтах газет, по телебаченню ми часто бачимо оголошення про те, що якийсь черговий цілитель пропонує  чудодійні рецепти довголіття  та досконалого здоров’я чи зцілення від недуг.  Але всі вони спрямовані на те, щоб людина замислювалась лише над матеріальними речами, переймалась земним, а не спасінням і вічним життям.  Тож коли  так багато відважних людей з усіх сил боролися за те, щоб їхнє серце билося довше, а кров далі текла в їхніх жилах, то з якою наполегливістю і наснагою ми повинні боротися за вічне життя, яке пропонує нам Бог у Христі!

Син Божий прийшов, щоб люди, ми з вами мали у всій повноті життя, яке Він нам пропонує.  Ніхто інший, окрім Ісуса, не може нам його дати.  Він є тією Виноградиною, яка живить своїм корінням кожного з нас, так що тільки перебуваючи в Христі і з Христом ми можемо мати життя.  Спаситель каже нам в кого і в що нам слід вірити, якщо ми хочемо потрапити до небес: «Віруйте в Бога, і в Мене віруйте!». Слово Боже вірне і правдиве – кожен, хто вірує в Сина Божого, має життя вічне! Це Його тверда обітниця на всі часи!

Дорогі брати і сестри, у світі віддавна було багато релігій. Нині їх стало ще більше. Будда навчав покірно йти дорогою,  яка призначена долею, бачачи у цьому самовдосконалення і сенс життя.  Конфуцій навчав шанувати старших. Сократ навчав пристосовуватись до всіх великих правд цього світу. І лише Христос сказав, що таке правда, промовивши: «Я  є правда».  Святий Іван каже: «Ми знаємо, що Син Божий прийшов, і розум нам дав, щоб пізнати Правдивого, і щоб бути в правдивому Сині Його, Ісусі Христі. Він Бог правдивий і вічне життя!» (1Iвана 5:20). Минають століття, змінюються суспільні устрої та філософські вчення, але скільки б люди не сперечались щодо того, що таке правдива віра, дорога життя, мета життя, правда життя – довіку правдивим буде лише сказане Христом: «Віруйте в Мене! Я є дорога, правда і життя». 

На відміну від усіх релігій світу Християнська релігія – це релігія життя.  Наш Спаситель живе!  Він воскрес!  Його гріб порожній, на відміну від гробів  усіх фальшивих месій і пророків, тлінним решткам яким поклоняються, замість того щоб поклонятися правдивому Богові. Наше правдиве життя – у Христі і з Христом! Так само як відрубане віття всихає і перестає плодоносити, так само й людина, відлучена від Христа, вмирає, а перебуваючи з Ним – живе вічно. Пам’ятайте про те, що тільки через розіп’ятого і воскреслого Христа, нашого єдиного Господа і Спасителя, ми можемо перейти над проваллям, яке відділяє пекло від раю, безнадію від надії, відчай від втіхи і дістатися до небесної домівки, приготовленої для нас Христом. Воскреслий Син Божий  – це наша єдина надія і втіха, наша дорога, правда, і життя.  Він веде нас Своєю дорогою до Небесного Царства.

Йому одному разом з Отцем і Святим Духом належить вся слава, честь і поклоніння нині і повіки! Амінь.
Христос воскрес! Воістину воскрес!

Немає коментарів: