четвер, 13 червня 2024 р.

Господнє Вознесіння (нарис проповіді)

Текст з Писання: Євангеліє від Луки 24:44-53

44 І промовив до них: Це слова, що казав Я до вас, коли був іще з вами: Потрібно, щоб виконалось усе, що про Мене в Законі Мойсеєвім, та в Пророків, і в Псалмах написане. 45 Тоді розум розкрив їм, щоб вони розуміли Писання. 46 І сказав Він до них: Так написано є, і так потрібно було постраждати Христові, і воскреснути з мертвих дня третього, 47 і щоб у Ймення Його проповідувалось покаяння, і прощення гріхів між народів усіх, від Єрусалиму почавши. 48 А ви свідки того. 49 І ось Я посилаю на вас обітницю Мого Отця; а ви позостаньтеся в місті, аж поки зодягнетесь силою з висоти. 50 І Він вивів за місто їх аж до Віфанії; і, знявши руки Свої, поблагословив їх. 51 І сталось, як Він благословляв їх, то зачав відступати від них, і на небо возноситись. 52 А вони поклонились Йому, і повернулись до Єрусалиму з великою радістю. 53 І постійно вони перебували в храмі, прославляючи і хвалячи Бога. Амінь.

Благодать вам і мир від Того, Хто є, Хто був і Хто має прийти.

Дорогі у Христі брати і сестри,

На початку Свого земного служіння, здійснюючи чудеса, Ісус Христос казав учням: “Не кажіть про це нікому!” Чому? Бо ще не настав час для  цього та ще важливішого проголошення. Однак  після воскресіння Ісуса Його послання учням було таким: “Ідіть і розкажіть усім про те, що ви бачили і чули,  і кожному створінню проповідуйте Добру Звістку про спасіння, аж до самого краю землі!”

Лука говорить, що Христові “потрібно було постраждати ”.  Іншими словами, Він повинен був виконати до кінця Свою працю щодо нашого викуплення і спасіння. І значення цього для нас таке – небесний Отець прийняв Його викупну жертву, підтвердив, що все, вчинене Ним, – досконале і вірне!  Воскресіння Христа дає нам тверду певність щодо того, що наші гріхи заради вчиненого Ним прощено! Саме цю найкращу, найвтішнішу, найціннішу для всіх людей Добру Звістку ми і повинні проповідувати усім довкола! Усьому світові! 

Наказ Спасителя Його учням, нам з вами, який Він звістив перед Своїм Вознесінням, такий: «щоб у Ймення Його проповідувалось покаяння, і прощення гріхів між народів усіх, від Єрусалиму почавши». Слово «каяття», по грецькому "метаноя" дослівно перекладається  як --- “змінювати розум, цілковито змінювати спосіб мислення”. Грецькі філософи вживали це слово для опису стану людини, коли вона цілковито відкидала те, чого дотримувалася перед тим. Новий Заповіт наповнює його іншим, біблійним змістом, який узгоджується зі старозавітним розумінням “каяття”, як повернення від поклоніння фальшивим ідолам до поклоніння правдивому Богові, від гріховного життя до абсолютного покладання на Бога, до цілковитої довіри Йому (Ісаї10:20; 30:15; Єремії 3:22; 25:3; Ісуса Навина 14:1-4; Єзекіїля 33:11 ). 

У Святім Писанні ми неодноразово чуємо Божий заклик до грішників. Бог каже: “Я...не прагну смерті несправедливого, а тільки щоб повернути несправедливого з дороги його, і буде він жити! Наверніться, наверніться з ваших злих доріг, і нащо вам умирати....” (Єзекіїля 33:11). “8 Наблизьтесь до Бога, то й Бог наблизиться до вас. Очистьте руки, грішні, та серця освятіть, двоєдушні!” (Якова 4:8).

Каяття і прощення потребують у цьому світі всі, тому що “всі згрішили і позбавлені Божої слави”. Без каяття немає правдивого християнського життя. Тому Син Божий звертається словами про каяття, про християнське життя у каятті, до всіх людей! 

Дорогі брати і сестри, проголошення “каяття і прощення”, які здобуті  Ісусом Христом на хресті для нас і всіх людей є важливим місійним завданням Християнської Церкви.  Декому нині здається, що воно є застарілим. Але якщо ми уважно поглянемо довкола, то переконаємось, що це не так. У світі досі панують пожадливість, аморальність, ненависть, гнів, жорстокість, війни, ідолопоклоніння, відступництво, богозневага, фальшиві вчення, які проникають в усі сфери нашого життя різним шляхом. Слушно виникає питання: «Доки ж тоді нам слід проголошувати світові послання про “каяття і прощення”? Слово Боже каже нам робити це до тих пір, поки вознесений на небо Ісус Христос не повернеться вдруге щоб судити “живих і мертвих”.

 Апостоли Христа були  Його правдивими  свідками. Вони бачили Його служіння, хресну дорогу, розп’яття, воскресіння і вознесіння. Проповідуючи Його Євангеліє, вони доносили до людей не спотворений, а правдивий зміст Святого Письма і праці Сина Божого щодо нашого викуплення і спасіння. Свідчення апостолів нині підбадьорюють з нас. Святий Іван говорить: “1 Що було від початку, що ми чули, що бачили власними очима, що розглядали, і чого руки наші торкалися, про Слово життя, 3 що ми бачили й чули про те ми звіщаємо вам, щоб і ви мали спільність із нами. Спільність же наша з Отцем і Сином Його Ісусом Христом....” (1-е Iвана 1:1-3). 

Ми з вами, як і багато інших дітей Божих, не чули і не бачили Ісуса Христа на власні очі, на відміну від Його апостолів та учнів. Але ми бачимо і відчуваємо Його перебування серед нас нашою вірою, маємо здобуте Ним для нас на хресті прощення у Його Слові і Таїнстві. Ми “20 збудовані на основі апостолів і пророків, де наріжним каменем є Сам Ісус Христос” (Ефесянам 2:20).  Перебуваючи разом, «прославляючи і хвалячи Бога», ми передаємо їхнє свідчення далі і робитимемо це аж до кінця віку – бо так каже нам Спаситель! 

Дорогі брати і сестри, пам’ятайте, що ви, як християни, покликані ширити у світі Добру Звістку про те, які дивні діла вчинив наш небесний Отець у Христі. Славмо живого Бога, який вірний і завжди дотримує обітниць. Славмо Христа-Викупителя, який постраждав, помер, воскрес і вознісся, благословляє Церкву Своїм Словом правди, промовляє через неї до нас і щоденно присутній у ній у Слові і Таїнстві. Воскреслий і вознесений Спаситель відкрив нам очі, серця і розум. Він благословляє нас на поширення Його Євангелія! Нехай вас надихають і підбадьорюють слова Святого Василя Великого, який каже: “Що є знаменом тих, що їдять хліб і п’ють чашу  Господню? Весь час у пам’яті заховувати Того, Хто за нас помер і воскрес. Що є знаменом того, хто зберігає цю пам’ять? Жити вже не для себе, але для того, що за нас помер і воскрес”. Тримайте це знамено високо і гордо! 

Триєдиному Богові – Отцю, Сину і Святому Духові віддаймо всю шану, хвалу і поклоніння, нині і повіки. АМІНЬ!




Немає коментарів: