суботу, 22 жовтня 2016 р.

Проповідь Божого Слова - Божа зброя християн проти диявола.

Пастир Тарас Коковський
Біблійний текст: Ефесян 6:10-20
10 Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його! 11 Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських.  12 Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби. 13 Через це візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір дня злого, і, все виконавши, витримати.  14 Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведности,  15 і взувши ноги в готовість Євангелії миру. 16 А найбільш над усе візьміть щита віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого.  17 Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже.  18 Усякою молитвою й благанням кожного часу моліться духом, а для того пильнуйте з повною витривалістю та молитвою за всіх святих,  19 і за мене, щоб дане було мені слово відкрити уста свої, і зо сміливістю провіщати таємницю Євангелії,  20 для якої посол я в кайданах, щоб сміливо про неї звіщати, як належить мені.

Благодать вам і мир від Бога нашого і Господа Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Мартин Лютер якось зазначив: “Коли б люди знали, скільки стріл і списів диявола спрямовані на них у цьому грішному світі, то мерщій побігли б до Христа за захистом!” Своїми очима ми бачимо довкола себе видимі матеріальні речі, однак слід зазначити, що світ, в котрому ми живемо, містить також речі невидимі для наший очей.  Слово Боже каже нам про виконавців Божої волі і Божих посланців та хоронителів  – ангелів, архангелів, херувимів, серафимів. Вони могутні і сильні. Однак Писання застерігає, що існують також духи злоби, демони, посланці і виконавці волі диявола.  Це не жарт, не вигадка, а правдива реальність, котрою нам в жодному разі не можна нехтувати.
У нинішньому посланні до Ефесян апостол Павло нагадує християнам про існування у світі невидимих і жорстоких ворогів, яких ми не бачимо, але проти яких Церква Ісуса Христа, ми, як віруючі, повинні боротися. Християнська Церква – це Церква, котра щоденно воює, протистоїть ворогам. Це боротьба не проти крови та тіла, як каже святий Павло, а «проти світоправителів темряви, піднебесних духів». І оскільки диявол весь час намагається відвести нас від Христа і спровадити до пекла, а невіруючого грішника не допустити до Божого Слова, каяття і спасіння, це означає, що ця боротьба триває постійно, впродовж усього нашого життя, до останнього нашого подиху на цій землі. Якщо так, то логічно постає питання: “Як нам боротися з цими ворогами? Чи здатні ми в цій жорстокій боротьбі дати з цим раду? Де нам взяти силу для боротьби і спротиву?”.
Переглянувши кінофільми і прочитавши книжки про подвиги вигаданих супергероїв, люди нерідко вважають, що можуть самотужки легко подолати диявола та його слуг, використовуючи проти них сучасну зброю. Але вони помиляються. Чому? Тому що найсучаснішу зброю можна застосувати лише проти видимого ворога – ворога у тілі. Однак ця зброя нічого не варта в боротьбі з ворогом невидимим – дияволом, в боротьбі проти духів злоби.
Пацифістський  рух, який поширився у світі в середині 60-х років минулого століття, став причиною того, що в багатьох церквах перестали виконувати гімни про війну, яку повинна постійно вести Християнська Церква, війну, не проти людей, а проти прихованого, невидимого жорстокого ворога – диявола та його посіпак, нерідко зодягнених у людську подобу. Сатана хоче, щоб люди не  думали про своїх невидимих ворогів, не опиралися спокусам, не чинили жодного спротиву, плили за течією, змирились зі своїм становищем пропащого грішника, не мали в особі Христа Спасителя, нехтували Його Словом. В такий спосіб він може легко їх контролювати і маніпулювати ними.
Натомість Бог, піклуючись про наше спасіння, наказує весь час пам’ятати про невидимих ворогів і ставати на боротьбу з ними, належно озброївшись. Чим?  Не людською, але Божою зброєю. Апостол Павло дає нам детальні настанови, яка це зброя, і як саме нею користуватись.
Насамперед, це пояс Божої правди. Як відомо, головна зброя диявола – це неправда, брехня, обман, а сам диявол є батьком усякої брехні. Написано: «Диявол – був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зі свого, бо він неправдомовець і батько неправді». (Івана 8:44, 45). За допомогою брехні диявол зводить людей на манівці, а слабких  у вірі християн вводить в сумнів, оману, невіру та інші гріхи. Такі  люди нерідко потрапляють у пастку невірного тлумачення Святого Писання, його перекручення і спотворення. Тому Бог суворо застерігає, що за будь яких обставин слід завжди міцно триматися тільки Його правди, об’явленої Ним у Біблії, котра полягає в тім, що лише Однороджений Син Божий Ісус Христос є єдиною дорогою до Царства Божого, що тільки Він є нашим єдиним Викупителем, Спасителем і Господом, який зійшов із неба, зодягнувся в тіло, щоб викупити нас і визволити від влади диявола, смерті і гріха. Він каже: “Я є дорога і правда і життя…” (Ів.14:6). Написано: “Ми знаємо, що Син Божий прийшов, і розум нам дав, щоб пізнати Правдивого, і щоб бути в правдивому Сині Його, Ісусі Христі. Він Бог правдивий і вічне життя!” (1Iван.5:20).
Ще один вид Божої зброї для спротиву дияволу та його слугам – це броня праведності”.  Праведність – це бездоганне, святе та побожне християнське життя, відповідно до приписів Божих, даних нам у Божому Слові. Ми повинні пам’ятати, що ця праведність не є нашою власною праведністю та здобутком, а милостиво дана нам Богом через віру в Його Сина (Рим.3:21-22). Відтак віруючі це ті, що “в Христа охристилися, у Христа зодягнулися”.
Далі нам потрібне відповідне взуття, яким, як каже Святий Павло, є “Євангеліє миру”. Божий мир, котрий приносить нам в серця Господь, дає змогу почуватись спокійно, впевнено і захищено. Послання Божого миру, яке лунає нині, те саме, що його 2000 років тому було дано пастухам у полі, які почули від ангела Добру Новину про народження Спасителя: “Не бійтеся! Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!” (Луки 2:10,14). Слухаючи Христове Євангеліє, посеред життєвих бур і гроз наші серця наповняються миром.
Далі… Для того, щоб погасити вогняні стріли лукавого, нам конче потрібен надійний щит – “щит віри”. Для спасіння не достатньо мати лише якісь знаття про Біблію, християнство, Ісуса Христа. Ми повинні без жодного сумніву вірити в те, що Біблія каже про Сина Божого – про Його народження, життя, смерть, воскресіння і вознесіння. Ми повинні твердо вірити в Божі обітниці, дані нам Богом в Писанні. Цю віру ми повинні мати в серці і сповідати своїми вустами. Вона має стати для нас могутнім щитом проти вогняних стріл сумніву, якими диявол щодня атакує людей.
Наступним, даним нам Богом військовим обладунком, є “шолом спасіння”. У давнину вояки оздоблювали свої шоломи символами та візерунками, щоб викликати у ворога страх. Наше спасіння у Христі викликає в диявола дуже великий страх, тому що воно не є результатом наших власних зусиль, а дане нам всемогутнім Богом. Ось чому диявол так боїться його. Він ще міг би дати раду з нами, але проти всемогутнього Бога він цілковито безсилий!
Наймогутнішим елементом даної нам Богом зброї, є “духовний меч”. Це – Боже Слово, Святе Писання. Це сила, котра завдяки роботі Святого Духа навертає грішника до каяття, підбадьорює, запевняє і зміцняє. Христове Євангеліє  є “силою Божою на спасіння” (Рим.1:16). Слово Боже “проходить…аж до поділу душі й духа, суглобів та мізків, і спосібне судити думки та наміри серця” (Євр.4:12). Бог хоче, щоб ми використовували Його Слово не лише раз на тиждень – в неділю, а щодня. Ми з вами присутні тут, в церкві, завдяки Божому Слову. Церква Христова існує і будується завдяки Божому Слову. Диявол боїться його, як пекельного вогню.
І нарешті, останньою частиною нашого християнського обладунку є молитва.  Святий Яків говорить: “дуже могутня ревна молитва праведного!” (Як.5:16).  На жаль, деякі віруючі часто нехтують молитвою, натомість вдаючись до різних хибних та забобонних способів протистояння дияволу та життєвим негараздам, як от – звертаються до ворожок, астрологів, чаклунів, магів, людських вчень, замість того, щоб наполегливо і щиро молитися як за себе, так за інших. Знаючи про силу молитви Апостол Павло не раз у своїх посланнях просить Церкву молитися за нього.
Дорогі брати і сестри, погляньте, яку могутню зброю дав нам Господь! Маючи її, покладаючись в молитві на Бога, пам’ятаючи про перемогу, яку здобув Ісус Христос над дияволом, гріхом і смертю, стіймо впевнено і твердо на ногах. Ніколи не відступаймо перед дияволом та його хитрощами, перед духами злоби і правителями темряви! Стіймо, зодягнуті в могутню Божу зброю, несучи світові Добру Звістку про прощення гріхів і спасіння у Христі Ісусі, який живе і царює з Отцем і Святим Духом, – один Бог, нині і повіки вічні. Амінь.

2 коментарі:

Тетяна Кучинська сказав...

))) Дякую вам!!! Я під Божим захистом і благословінням!

taras_kokovskyy сказав...

Амінь! І вам дякую!