неділю, 19 листопада 2017 р.

Молитва в житті віруючих. Проповідь.

Біблійний текст: Луки 18:1-9
І Він розповів їм і притчу про те, що треба молитися завжди, і не занепадати духом,  2 говорячи: У місті якомусь суддя був один, що Бога не боявся, і людей не соромився.  3 У тому ж місті вдова перебувала, що до нього ходила й казала: Оборони мене від мого супротивника!  4 Але він довгий час не хотів. А згодом сказав сам до себе: Хоч і Бога я не боюся, і людей не соромлюся,  5 але через те, що вдовиця оця докучає мені, то візьму в оборону її, щоб вона без кінця не ходила, і не до-кучала мені.  6 І промовив Господь: Чи чуєте, що говорить суддя цей неправедний?  7 А чи ж Бог в оборону не візьме обраних Своїх, що голосять до Нього день і ніч, хоч і бариться Він щодо них?  8 Кажу вам, що Він їм незабаром подасть оборону! Та Син Людський, як прийде, чи Він на землі знайде віру?..
МОЛИТВА
Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри,

Послання Спасителя до нас у нинішньому євангельському тексті чітко і ясно висловлене у першому вірші: «треба молитися завжди, і не занепадати духом».  Отож поговоримо про молитву та її роль і значення в щоденному житті дітей Божих.
Одна мати хотіла дати своїй дитині добрий приклад християнського життя і щодня, кла-дучи свою 5-річну доньку спати, спонукала її молитися. При цьому вона розповідала дитині, як важливо молитися до Бога і дякувати Йому за все, а також просити Його виконати наші молитовні прохання. Дитина завжди слухняно виконувала мамин наказ, але одного разу запитала: «Матусю, а ти з татком також молишся? Я жодного разу не бачила, щоб ви молилися». «Ми вже виросли з цього» – відповіла мама. «Ми це робили тоді, коли були такі малі, як ти». Дитина заду-малась на хвилину, а потім промовила: «То ви, напевно, хочете, щоб я молилася також і за вас?»
Дорогі батьки, знайте, що діти будуть слухатись вас лише тоді, коли бачитимуть ваш по-божний приклад, гідний наслідування. Отож давайте вашим дітям приклад щоденного молитовного життя. Не соромтесь молитися, так щоб ваші діти бачили це. Ставайте до молитви разом з дітьми – чи то сідаючи до столу, чи то відходячи ввечері до сну. Читайте Біблію разом з дітьми. Моліться про духовні потреби одне одного, про зміцнення віри, направлення, добру християнську поведінку, Божу ласку, навернення та каяття, пізнання Божого Слова, життя у вірі в Спасителя. 
Якщо у вас, дорогі у Христі, виникає питання: «Що я можу зробити, щоб мої рідні та бли-зькі, які заблукали на манівці, повернулись на Божу дорогу?», то Божа відповідь на нього така: «Моліться за них. Моліться самі і разом з іншими. Написано, що молитва бодай одного праведно-го є дуже дієва. (Якова 5:16).  Наш Спаситель неодноразово звертається до теми молитви. Святе Писання часто зображає нашого Господа під час молитви. На прохання учнів, Він дає їм і нам приклад найкращої молитви ОТЧЕ НАШ, яка містить усі важливі аспекти нашого молитовного спілкування з небесним Отцем. Це – прославлення, подяка, довіра і покладання на Бога та Його волю, прохання в покорі та послусі.
Зміст нинішньої притчі перекликається зі змістом іншої притчі Ісуса Христа з Євангелія від Луки у розділі 11 (Луки 11:4-7) 5 І сказав Він до них: Хто з вас матиме приятеля, і піде до нього опівночі, і скаже йому: Позич мені, друже, три хліби,  6 бо прийшов із дороги до мене мій приятель, я ж не маю, що дати йому.  7 А той із середини в відповідь скаже: Не роби мені клопоту, уже замкнені двері, і мої діти зі мною на ліжкові. Не можу я встати та дати тобі.  8 Кажу вам: коли він не встане, і не дасть ради дружби йому, то за докучання його він устане та й дасть йому, скільки той потребує.   
Неправедний суддя з нинішньої притчі не боявся ані Бога, ані людей. Він почувався впев-нено і самонадіяно на своїй посаді. Виконуючи свої обов’язки, Він не мав Божого страху, і це, зві-сно, його не прикрашало. Окрім того, між ним і бідною вдовою не було нічого спільного. Який жаль, що подібним чином, без Божого страху і докору сумління досі у світі коїться чимало зла, зо-крема у судочинстві, де повинні працювати люди, які бояться Бога і не втратили совісті та сорому.
До речі, Біблія часто змальовує саме «вдів», як приклад беззахисності, незахищеності пе-ред свавіллям інших людей. Таку людину міг легко образити кожен у ті часи, і нерідко це роблять і нині, коли за вдову нема кому заступитися.  У бідної  вдови  не було грошей, щоб заплатити суд-ді і виграти справу. Їй залишалось одне – наполегливо благати неправедного суддю, щоб той захистив її від супротивника. Її настирливість таки досягла результату. Господь каже, що суддя, якому надокучили благання вдовиці, нарешті промовив сам до себе: «Хоч і Бога я не боюся, і людей не соромлюся,  5 але через те, що вдовиця оця докучає мені, то візьму в оборону її, щоб вона без кінця не ходила, і не докучала мені».  
Неправедному судді протиставляється праведний і справедливий Бог. Між неправедним суддею і бідною вдовою не було нічого, що б єднало їх. Навпаки, між ними лежала глибока прірва нерівності їхнього положення в суспільстві. Цілком протилежними є стосунки між небесним От-цем і нами, Його дітьми. Це стосунки, в основі яких лежить Божа любов, милосердя, довготерпін-ня, прощення, добро і справедливість. Перед Богом – усі рівні. Небесний Отець завжди зглянеться на Своїх дітей, які благають Його про допомогу. Якщо неправедний суддя через наполегливість бідної вдови став на її захист, то хіба люблячий небесний Отець не зробить цього тим більше? Адже Він це пообіцяв! Він вірний і завжди дотримує обітниці. Апостол Павло каже, що навіть «13коли ми невірні, зостається Він вірним, бо не може зректися Самого Себе!» (2 Тимофія 2:13). 
Дорогі брати і сестри, притчею про неправедного суддю і бідну вдову наш Господь навчає нас, що Божі люди повинні мати виняткову потребу в молитві. Молитва повинна бути щоденним обов’язком кожного християнина. Не може зватися християнином той, хто не молиться, нехтує молитвою, а отож є невдячним Богові.  В часи випробувань і негараздів, а нині саме такі часи, коли світ дедалі більше наповнюється фальшивими вченнями, які піддають сумніву Христове спасіння і прощення, нападають на Божу правду, дітям Божим здаватиметься, що Бог не чує їхніх молитов, що Він відступився від них, але це не так!  Ця спокуса дуже небезпечна і підступна і може привести віруючих до байдужого ставлення до молитви, і навіть до нехтування молитвою. Але знайте, що наш Бог з нами! Він чує нас і відповідає на наші молитви! Так каже Біблія – Слово Боже.
Ісус Христос нагадує нам, що наш небесний Отець незмінний, вірний і милостивий. Він ніколи не залишить Своїх дітей. Кожного, хто покладається на Нього, Він запевняє: «Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе!» (Євреїв 13:5). Він є співчутливим, люблячим, справедли-вим і правдивим. Написано: Плач 3:22-23  «22 Це милість Господня, що ми не погинули, бо не закінчилось Його милосердя,  23 нове воно кожного ранку, велика бо вірність Твоя!»
Дорогі брати і сестри, завжди перебувайте у молитві. Це воля Божа, щоб ми молилися – за себе, одне за одного, за пастирів, за одновірців, за рідних і близьких, усіх людей. Для молитви пе-решкоди немає – молитись можна будь-де і будь-коли. Моліться самі і з вашими родинами вдома, вкорінюйте у молитві ваших дітей та онуків. За поміччю в молитві звертайтесь до Святого Писан-ня, насамперед до Псалмів. В них ви знайдете джерело наснаги для власної молитви. Будьте вір-ними Богові, тримайтеся спасенної віри в Божого Сина, щоб стати з нею перед небесним Отцем, коли прийде час.
Якщо інколи вам здається, що Бог зволікає з відповіддю на ваші молитви, пам’ятайте:
Він все робить нам на добро, навіть якщо ми цього не здатні збагнути;
Він хоче, щоб ми молилися з вірою, без сумніву і з покладанням на Нього.   
Він хоче, щоб у наших проханнях не було нерозумного;
Він хоче щоб в очікуванні Його відповіді на молитву, наша віра зміцніла;
Він хоче, щоб ми з покорою приймали Його відповідь на нашу молитву;
Він бажає, щоб наша молитва стала ще палкішою і наполегливішою;
Ось кілька чудових висловів про молитву в житті віруючих:
- Молитва – це ремесло християнина (М.Лютер)
- Молитва – це розмова з Богом (Климент Александрійський)
- Якщо життя поставило вас на коліна, то це найкраще положення для молитви.
- Не молитися – означає не хотіти бути з Богом. Добре і побожно вміє жити лише той, хто молиться (Бл.Августин)
- У молитві краще мати серце без слів, аніж слова без серця (Д.Буньян)
- Тривале перебування на колінах в молитві буде твердо тримати тебе на ногах у житті.
- Моліться, щоб люди могли побачити у вас Христа. Нехай вони бачать, як ви молитесь і живете. Нехай вони бачать вашу родин, мир та любов, які панують у ній. (Мати Тереза).
- Початок молитви – мовчання і Святе Писання. Ми слухаємо, що каже Бог, а тоді відпові-даємо Йому зі щирим серцем, сповненим віри. Він говорить і ви говорите, Він слухає і ви слухаєте (Мати Тереза).
- Молитва допомагає нам зрозуміти любов Божу до нас.
- Основа молитви – віра. Плід віри – любов. Плід любові – служіння Богові і ближньому. 
- Молитва – це вияв радості і подяки, ліки від смутку і зневіри. (Ніл Синайський)
Наш Господь і Викупитель Ісус Христос каже нам «…Просіть, і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам!  10 Бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а тому, хто стукає відчинять». (Луки 11:9-10)           
Сам Бог миру нехай освятить вас цілком досконало, а непорушений дух ваш, і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа!
І мир Божий, що вищий від усякого розуму, нехай береже серця і думки ваші у Хрис-ті Ісусі.  Амінь.

Немає коментарів: