середу, 20 листопада 2019 р.

Могутній захист Божий (нарис проповіді)

21 листопада - День Архангела Михаїла і всього небесного війська.
Текст проповіді: Книга Об’явлення 12:7-12
7 І сталась на небі війна: Михаїл та його Анголи вчинили зо змієм війну. І змій воював та його ангели, 8 та не втрималися, і вже не знайшлося їм місця на небі. 9 І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені. 10 І я почув гучний голос на небі, який говорив: Тепер настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа Його, бо скинений той, хто братів наших оскаржив, хто перед нашим Богом оскаржував їх день і ніч! 11 І вони його перемогли кров'ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти! 12 Через це звеселися ти, небо, та ті, хто на нім пробуває! Горе землі та морю, до вас бо диявол зійшов, маючи лютість велику, знаючи, що короткий час має!

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа! 
Дорогі у Христі брати і сестри,

Сьогодні ми святкуємо день Святого Михаїла (евр. «хто ще як Бог») та всіх ангелів небесних. І хоч день цей названий на честь архангела Михаїла, нинішнє свято не стосується передусім Михаїла чи ангелів. Радше воно стосується могутнього і рятівного Божого захисту, і милостивої Божої опіки над нами, а також нагадує нам про войовничу природу Церкви, коли йдеться про боротьбу з речами, які наше око не може бачити, а розум заледве може зрозуміти. Прихована повсякденними подіями нашого життя, поруч нас щоденно триває запекла боротьба  між добром і злом, між викупленими Богом і засудженими, проклятими через власну непокору і злі наміри. Наша боротьба з нашого боку, як каже апостол Павло, це боротьба не з плоттю і кров’ю, а "проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби» (Ефесян 6:12).  Оскільки пережиті нами негаразди роблять нас вразливими до розчарувань і навіть сумнівів, духовна битва найсильніше вирує тоді, коли ми переконані, що первинною і головною і ній є наша боротьба на землі.

Пригадаймо Таїнство Святого Хрищення. Ніщо так не свідчить про Боже милосердя і Божу любов до нас, як Хрищення маленького безпомічного немовляти, бо здається, нікого безпораднішого за нього, надто народженого передчасно, немає. І під час Таїнства Святого Хрищення Бог через воду, поєднану зі Своїм Словом торкається немовляти крізь простір і час, щоб вирвати його з рук лукавого і прийняти в Свої обійми. Він простягає Свою руку над немовлям і промовляє: «Дитино, ти Моя! Я викупив тебе ціною життя Свого Сина!». Цими словами Бог нагадує нам про боротьбу, в котрій перемогу здобув Його Син, про запеклий двобій, котрого не бачило око, двобій, з котрого Однороджений Син Божий вийшов переможцем нам гріхом, дияволом та смертю.   

Подібних битв у нашому житті є чимало. Вони не видимі для нашого ока, але реальні. Задовго до того, як точилася запекла битва над немовлям, охрищеним вчора чи нині, або над кожним із нас, на небі відбулася ще одна вирішальна і дуже важлива битва. «Михаїл та його Ангели вчинили зі змієм війну. І змій воював та його ангели, 8 та не втрималися, і вже не знайшлося їм місця на небі. 9 І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені».

Чому ця битва відбувалася на небі? Чому ангели билися один із одним? Хіба не кожне Боже твориво добре? Тоді що могло статися? Адже Бог не чинить зла. Навіть Люцифер (син зірниці) був створений, аби вклонятися і служити Богові. Однак він не забажав це робити. Отож перш ніж Адам та Єва скуштували заборонений плід, змій вже був скинений з неба додолу. Архангел Михаїл та його ангели гідно боролися з ним і перемогли.

Саме тут, на землі, диявол бореться проти всього, що є добрим, правильним і святим. Людина, яка була створена для того, щоб любити Бога і служити Йому, є постійною ціллю диявола.  Християни, котрі були милостиво всиновлені і прийняті з ласки Божої до Божого Царства водою Святого Хрищення, постійно перебувають на передових лініях битви з силами темряви, бо їх було перенесено з Царства темряви до Царства світла, і диявол хоче повернути їх назад у темряву.

Святий Іван, котрому Бог у видінні дав бачення великої небесної битви між Михаїлом і дияволом,  оповідає, як не можна і можна виграти битву проти диявола та його посіпак. В книзі Об’явлення він говорить про те, що сталося після того, як диявола було скинуто на землю: «І я почув гучний голос на небі, який говорив: Тепер настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа Його, бо скинений той, хто братів наших оскаржив, хто перед нашим Богом оскаржував їх день і ніч! 11 І вони його перемогли кров'ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти!»

Дорогі брати і сестри, ніколи не думайте, що ви можете виграти двобій з сатаною власними силами. Вам це не вдасться, ви обов’язково програєте і вас поглине темрява. Наш ворог підступний і сильний, хитрий і сильний, на землі нема йому рівних. Тому для боротьби з ним потрібна Божа сила, а не людська. Бог боротиметься з ним від нашого імені! Наша перемога над гріхом, дияволом та смертю вкорінена у Христі. І хоча диявол вдень і вночі жбурляє нам в обличчя звинувачення і засуджує нас, проти нього спрямоване переможне свідчення Христа. Тому ми кажемо: «Так, сатано, я винен в гріхах, у котрих мене звинувачено, але поміж мною і тобою, поміж моїм осудом і прокляттям стоїть мій Спаситель, який помер за мене і мої гріхи, а на третій день воскрес! Він провадив запеклу боротьбу проти тебе, щоб подолати тебе і жахливі наслідки того, що ти зробив, і переміг! Його свята кров, пролита за мене на Голгофі, змиває мої гріхи і мене врятовано!»   

Пам’ятайте, що Ісус Христос, котрий в нас, могутніший від того, хто у світі. Його ім’ям, його святого кров’ю ми перемагаємо диявола.  Милостивий і милосердний Небесний Отець запевняє нас у цьому, як і в тому, що нас оточує потужне військо його ангелів, призначене Ним для того, щоб захищати нас і служити нам. Лютер нагадував собі цю Божу обітницю щоранку, коли молився: «Дякую Тобі, мій  Небесний Отче, через Ісуса Христа, Твого Улюбленого Сина, що Ти милостиво оберігав мене впродовж минулої ночі від гріха і усякого зла. Прошу Тебе: вбережи мене також впродовж цього дня від зла та гріха, щоби мої вчинки і все моє життя були добрі в Твоїх очах. В Твої руки я передаю своє тіло і душу, все що маю. Нехай твій святий ангел буде зі мною, щоб лукавий недоброзичливець не мав жодної влади наді мною».

Дорогі брати і сестри, Бог дає нам захист, про котрий ми Його просимо. Ангели, котрих він посилає нам – не маленькі, пухкенькі і милі створіння, яких часто малює людська уява. Вони могутні і сильні, подібні до Архангела Михаїла. Вони боронять нас і воюють від нашого імені «проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби».  Отож у нас є всі підстави святкувати нині День Архангела Михаїла і всього небесного війська. Це нагадує нам про те, що хоч чимало Божих благословінь невидимі для людського ока, вони існують, вони певні та реальні.

Єдиному мудрому, всемогутньому Богові, через Ісуса Христа, слава навіки! Амінь.



Немає коментарів: