субота, 7 березня 2020 р.

Християнське життя - це щоденна боротьба (нарис проповіді)

Текст проповіді: Євангеліє від Луки 4:1-13
1 А Ісус, повний Духа Святого, вернувся з-над Йордану, і Дух на пустиню Його попровадив. 2 Сорок день там диявол Його спокушав, і за тих днів Він нічого не їв, а коли закінчились вони, то вкінці зголоднів. 3 І диявол до Нього сказав: Якщо Ти Син Божий, скажи цьому каменеві, щоб хлібом він став! 4 А Ісус відповів йому: Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним Словом Божим! 5 І він вивів Його на гору високу, і за хвилину часу показав Йому всі царства на світі. 6 І диявол сказав Йому: Я дам Тобі всю оцю владу та їхню славу, бо мені це передане, і я даю, кому хочу, її. 7 Тож коли Ти поклонишся переді мною, то все буде Твоє! 8 І промовив Ісус йому в відповідь: Написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому! 9 І повів Його в Єрусалим, і на наріжнику храму поставив, та й каже Йому: Як Ти Син Божий, кинься звідси додолу! 10 Бо написано: Він накаже про Тебе Своїм Анголам, щоб Тебе берегли! 11 і: Вони на руках понесуть Тебе, щоб коли не спіткнув Ти об камінь Своєї ноги! 12 А Ісус відказав йому в відповідь: Сказано: Не спокушай Господа Бога свого! 13 І диявол, скінчивши все це спокушування, відійшов від Нього до часу. 

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі брати і сестри,

Під час Таїнства Святого Хрищення священник запитує охрищуваного або хрещених родичів, які відповідають замість немовляти: “Чи ти відрікаєшся сатани, усіх діл його і всієї служби його?”, а ті відповідають: «Відрікаюсь».  Це стосується не лише Хрищення, ми, як християни, повинні перейматись цими словами щодня впродовж усього земного життя, відрікаючись сатани і усіх його діл. 
Сьогодні перша неділя Великого Посту. В цей період церковного календаря чимало говорять про утримання від споживання певної їжі, розваг і веселощів, від гріха.  Іван Золотустий сказав: «Що з того, що ви не їсте під час Посту м’яса та іншої їжі, але водночас поїдаєте одне одного». Піст справді може бути добрим прикладом християнської дисципліни і належного розуміння слів Спасителя, який говорить:” Не хлібом самим буде жити людина, але кожним Словом Божим!”
В цей час року наша увага, головним чином, зосереджується на тому, що наше християнське життя є життям постійної боротьби.  Про це йдеться також у нинішньому  євангельському тексті.  Початок цієї боротьби сягає Едемського саду. Саме там Адам і Єва відступилися від Бога, а натомість послухалися “діл і служіння” сатани і це спричинилося до гріхопадіння та його жахливих наслідків, які чинні досі.
То що ж таке “діла  сатани і його служіння?” Це – ненависть, гнів, нарікання, пожадливість, заздрощі, гординя, самоправедність але понад усе  - це вперте відкидання послуху Божій волі.  Це також – обман, пліткування, сіяння сумніву, розбрату, поділення і ворожнечі, хитрощі, користолюбство. Діла і служіння сатани виявляються в нашому житті постійно. Ми бачимо це на прикладі подій у світі і довкола нас, на прикладі власного життя, стосунків з нашими рідними, знайомими, іншими людьми. Поклавши руку на серце, ми повинні чесно визнати, що не завжди поводимось як віруючі, як діти Божі. Тож логічно постає питання: “Чи дійсно ми цілковито зреклися діл сатани і його служіння?”
А тепер поміркуймо про діла і служіння Ісуса Христа. Діла нашого Спасителя – це любов, радість, мир, терпеливість, доброта, але понад усе – це досконалий послух волі небесного Отця, на який не здатні ми. Сини Божий став під закон і виконав його заради нас і замість нас. Його служіння  - це правдивість, справедливість, милосердя і прагнення прислужитися іншим.
Впродовж земного життя ми зустрічаємось як з ділами і служінням як сатани, так і нашого Господа. Довкола нас є темрява і світло, гріх і Божа благодать, добро і зло. Всередині нас точиться постійна і запекла боротьба, початок якої сягає часів Адама і Єви. Центр цієї боротьби — наше серце. Спаситель говорить: “Бо з серця виходять лихі думки, душогубства, перелюби, розпуста, крадіж, неправдиві засвідчення, богозневаги ” (Матвія 15:19).
Дорогі у Христі, пам'ятайте, що коли хтось охрищується в ім'я Триєдиного Бога і проголошується Божим дитям — тоді Господь дарує йому нове життя, а відтак — нове серце. Це нове серце зрікається усіх діл сатани і його служби і радіє в Ісусі — втішається Ісусовими ділами і його служінням.  Однак це нове серце знаходиться пліч о пліч зі старим і б'ється поруч з ним. Навчаючи про Таїнство Хрищення і нове життя віруючих, Мартин Лютер у Малому Катехізисі каже: “старий Адам у нас має бути втоплений щоденним каяттям, і мусить померти з його лихими вчинками та бажаннями, і що замість нього повинна щоденно поставати та воскресати нова людина, яка житиме перед Богом у праведності та непорочності вічно”.
Лютер називає віруючих “святими і грішними водночас”.  Християнське життя — це життя постійної боротьби, постійного конфлікту. Ця боротьба — неминуча, бо наслідки гріхопадіння оточують нас звідусіль. Вони також є всередині нас. Визнаючи це, апостол Павло говорить: “бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете” (Галатів 5:17).  А в посланні до Римлян він з гіркотою зізнається: “19 Бо не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню. 20 Коли ж я роблю те, чого не хочу, то вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені” (Рим.5:19,20).  Християнська Церква — це Церква, яка постійно воює з дияволом і гріхом.
Святий і безгрішний Син Божий не мав у Своєму серці того конфлікту і внутрішньої боротьби, які маємо ми з вами і всі віруючі, однак Він, як Правдива Людина, також боровся зі спокусами і нападами сатани.  Кінцевий результат цієї боротьби нам відомий – це цілковита перемога Ісуса над сатаною, це те, на що покладається наша віра.
Спокушаючи  Ісуса Христа в пустелі, сатана кожен свій напад на Нього супроводжував словами: “Якщо Ти Син Божий!”... Кожна спокуса сатани — це намагання схилити людину до поклоніння йому, це прагнення посіяти в нашому серці сумнів у Божій правді. Те саме, що він казав Ісусові в пустелі, він каже тим, кого спокушає нині.  Його слова улесливі і солодкі, але за ними криється велике зло.  Сатана нашіптує  - “Не вір небесному Отцеві! Довірся мені! Вклонися мені і я дам тобі все, чого забажає твоя душа!”  Чимало людей у світі піддаються на ці вмовляння, спокушуються ними, стають заможними, досягають успіху в бізнесі і мистецтві, роблять карколомну кар'єру, але ціна такого “благополуччя” жахлива — їхня душа потрапляє до рук диявола і гине у пекельнім вогні. 
Нам відома єдина вірна відповідь дияволу на всі його спокуси. Це та відповідь, яку дав йому наш Спаситель: “Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!” Зазнаючи нападів сатани, Син Божий добре знав, з ким він має справу  - з неправдомовцем, який бреше від початку і є батьком брехні. Йому не можна довіряти  ніколи, за жодних обставин. Син Божий здобув над ним перемогу, котра через віру в Нього приписується також і нам.
Дорогі брати і сестри, Великодній Піст є часом, коли ми повинні добре усвідомити, яким саме є шлях сатани і шлях нашого Викупителя Ісуса Христа. Ми повинні добре затямити, що неможливо йти обома цими шляхами і служити двом панам водночас (Матвія 6:29). Подібним чином, ми не можемо казати, що ми є Божими дітьми і водночас триматися діл і служби сатани, тими самими вустами молитися, славити Бога і вживати погані слова, клясти, лихословити.
Наше завдання – завжди триматися Христа, розіп'ятого і воскреслого за нас! Триматися Христа означає — зректися сатани, усіх його діл і його служби, боротися з ними. Ця боротьба є  свідченням духовного життя всередині віруючих.  У ній ми повинні цілковито довіритися Ісусові і тому, що Він зробив для нас – помер за нас на хресті, перемігши диявола, гріх і смерть. Боже Слово, правдиві Тіло і Кров Спасителя у Господній вечері єднають нас з Ним і дають нам силу і наснагу вести цю боротьбу далі. Вона триватиме аж до дня нашої смерті.
Дорогі брати і сестри, ніколи не відводьте своїх очей від голгофського хреста,  – того правдивого Дерева життя, на котрому  Боже прощення змиває наш гріх, де любов перемагає зло, а життя — смерть.  Пам'ятайте, що  цей світ жорстокий і підступний, у ньому багато насилля, зла, лукавства, лицемірства, обману, але Спаситель дає нам силу для боротьби зі злом. Він щоденно виливає на нас Своє милосердя, прощення і любов. Він обмінює свою смерть на наше спасіння і вічне життя.  Знайте, що чим більше Бог наділяє нас своєю силою для боротьби зі злом, тим жорстокіше нападає на нас сатана, і чим більше нападає на нас сатана — тим більше сили дає нам Бог. Все, що нам потрібно в цій боротьбі — не зводити очей з розіп'ятого Хреста, з Його ран і порожнього гробу, міцно триматися Спасителя і твердо знати, що Син Божий є єдиним правдивим переможцем над дияволом, гріхом і смертю. Він дає нам сили для боротьби.

Йому одному, разом з Отцем і Святим Духом належить вся слава, честь і поклоніння нині і повіки вічні. АМІНЬ!       


Немає коментарів: