пʼятниця, 19 травня 2023 р.

З бесід Івана Золотоустого.

ПРО ВИНО

Бесіда перша. Виголошена в Антіохії під час пресвітерства у Старій церкві, на слова: «Вживай небагато вина заради шлунка твого і частих твоїх недуг» (1 Тимофію 5:23)

Піклуючись і про здоров’я тіла, і стримуючи його неприборкані пориви, будемо уникати крайностей з одного та іншого боку. 

Вино дане Богом не для того, щоб ми впивалися до сп’яніння, а щоб були тверезими, щоб веселилися, а не доводили себе до печалі. Бо вино, як сказано (в Писанні), веселить серце людини (Псалом 103:15), а ти робиш його причиною печалі. 

І справді, ті, що надмірно впиваються, бувають похмурі духом, оскільки над їхнім розумом розливається великий морок. 

Найкращі ліки — коли ти дотримуєшся цілковитої помірності. Це для нас корисна основа також проти єретиків, які обмовляють створіння Боже. Адже якби вино було одним із заборонених предметів, то (апостол) Павло не дозволив би його, не сказав би, що треба вживати вино. 

І не тільки проти єретиків, але й проти деяких простих наших братів, які кожного разу, коли бачать, що деякі через пияцтво поводяться непристойно, забуваючи ганьбити їх, паплюжать даний Богом плід, говорячи: Нехай не буде вина! Тому скажемо їм:Нехай не буде пияцтва.

Бо вино є ділом Божим, а пияцтво є справою диявола. Не вино творить пияцтво, а непомірність. Не паплюж створене Богом, а викривай божевілля раба. А ти, залишивши без покарання і виправлення того, хто грішить, ображаєш Благодійника. 

Іван Золотоустий


Немає коментарів: