понеділок, 23 вересня 2024 р.

Унікальні бібліотеки світу ч.4

БІБЛІОТЕКА ДЖОРДЖА ПІБОДІ, БАЛТИМОР, МЕРИЛЕНД, США 

Унікальність цього проекту в тім, що сонячне світло проникає всередину крізь величезний дах, освітлюючи, таким чином, шість поверхів бібліотеки, що справедливо має заслужену репутацію однієї з найкрасивіших бібліотек у світі. Трохи історії... 1857 року Джордж Пібоді (1795-1869) меценат, фінансист і філантроп подарував мешканцям Балтімора Інститут і бібліотеку  на знак подяки за їхню "доброту і гостинність". 

Будівля бібліотеки відкрилася в 1878 році. Над проектор працював архітектор Едмунд Г. Лінд у співпраці з першим проректором Інституту Пібоді, доктором Натаніелем Х. Морісоном. Будівля має п'ять ярусів декоративних чавунних балконів, які піднімаються до мансардного вікна на висоті 61 футів над підлогою. Бібліотека містить 300 000 томів, переважно з 19 століття присвячених питанням релігії, британського мистецтва, архітектури, топографії та історії; американській історії, біографії та літературі; Романським мовам та літературі; історії науки; а також географії, дослідженням та подорожам.

Нині нерідко здають в оренду чудову читальну залу та виставкові зали для проведення приватних заходів, як от весілля, прийоми та вечірки. Це допомагає зберегти цю унікальну пам'ятку Балтимора на майбутнє.  

Немає коментарів: