субота, 7 вересня 2024 р.

Унікальні бібліотеки світу - шедеври.

Бібліотека коледжу Святої Трійці, Дублін, Ірландія.

Довга зала бібліотеки завдовжки 70 метрів, поза сумнівом, є її найважливішою частиною. Бібліотека була закладена наприкінці 16 століття.  Під склепінням з дерев'яною стелею над високими книжковими полицями, що простягаються на двох рівнях, стоять погруддя відомих людей від Аристотеля до Ісаака Ньютона. 

Нинішнього вигляду зала набула після капітального ремонту, проведеного у 19 столітті. Завдяки йому було виділено значно більше місця для книжкових зібрань. Нині в залі  міститься 200 000 давніх видань. Загалом усіх книжок в бібліотеці біля 6 мільйонів! Зібрання розкидані по п'яти великих будівлях. Найціннішим експонатом бібліотеки є Кельська книга з чотирма Євангеліями, написаними складним шрифтом з чудовими кольоровими ілюстраціями. Після перипетій, яких вона зазнала продовж століть, 1200-річна книга тепер перебуває під надійною охороною. Відвідувачі бібліотеки можуть помилуватися двома оригінальними сторінками з цього безцінного фоліанта, які знаходяться  за склом на першому поверсі.

ДОВІДКА: Кельська Книга — кельтський манускрипт, що містить чотири Євангелія латинською мовою з передмовами  і таблицями. Вважається, що він був створений близько 800 року по РХ в монастирі Колумбан в Ірландії або Шотландії. Тексти Євангелій загалом взяті з Вульгати, хоча він також містить кілька уривків з більш ранніх версій Біблії, відомих як Vetus Latina. Манускрипт є шедевром західної каліграфії та вершиною ілюстрування. Свою назву він отримав від назви абатства Келлс, (графство Мет), де він перебував протягом кількох століть. 

Немає коментарів: