суботу, 17 серпня 2019 р.

Як зароджується віра? (нарис проповіді)

Текст проповіді: Послання Ап.Павла до ефесян 1:3-6
3 Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що нас у Христі поблагословив усяким благословенням духовним у небесах, 4 так як вибрав у Ньому Він нас перше закладин світу, щоб були перед Ним ми святі й непорочні, у любові, 5 призначивши наперед, щоб нас усиновити для Себе Ісусом Христом, за вподобанням волі Своєї, 6 на хвалу слави благодаті Своєї, якою Він обдарував нас в Улюбленім…

Мир вам у Христі, Господі нашім!
Дорогі брати і сестри,

Понад 2000 років тому сліпців, котрі прийшли до Ісуса, щоб Той зцілив їх, Спаситель спитав: «Чи ви віруєте, що Я можу це зробити?» Вони відповіли: «Так, Господи!» (Матвія 9:27,28).  Біблія навчає, що Богові слід вірити без жодного сумніву і догодити Йому без віри неможливо. Кожен отримає згідно своєї віри.  Бог робить дива, Він вже зробив їх в житті кожного з нас, бо для Нього немає нічого неможливого.
Сучасне Християнство почасти має проблему з вірним розумінням віри та спасіння. Слово Боже говорить, що ми спасенні через віру, виключно з Божої ласки. Тоді виникає питання: «Як саме це відбувається?» Чимало людей вірять, що Бог запровадив спасіння через Христа, Свого Однородженого Сина, але водночас вони переконані, що людям слід самим вибрати Христа чи віру в Христа. Ця думка нині заполонила численні християнські деномінації і активно пропагується. Її прихильники кажуть, що Христос помер за нас, але це не має жодного стосунку до нас допоки ми самі не приймемо Його за свого Спасителя. Апостол Павло цілковито спростовує подібне, кажучи, що це «Бог… вибрав нас перше закладин світу».  У Євангелії від Івана Спаситель говорить: «Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас, і вас настановив, щоб ішли ви й приносили плід, і щоб плід ваш зостався, щоб дав вам Отець, чого тільки попросите в Імення Моє» (Івана 15:16).
Поміркуймо над такими питаннями: Чи Адам вибрав бути створеним Богом? Чи Авраам вибрав повірити в Бога, котрого не знав? Чи вибрав Мойсей вивести Божих людей з Єгипту? Чи Йона сам вирішив піти до Ніневії? Чи апостоли Петро і Павло самі вибрали Ісуса, адже Петро сказав Йому: «Відійди від мене, Господи, бо я грішна людина!» (Луки 5:8), а Павло, засліплений Господом, промовив: «Хто Ти, Господи?» (Дії 9:5). Чи ви самі вирішили повірити в Бога? Чи натомість Бог сам прийшов до вас і створив всередині вас спасенну віру? Саме так і сталося.
У другому розділі послання до Ефесян апостол Павло каже: «1 І вас, що мертві були через ваші провини й гріхи, 2 в яких ви колись проживали за звичаєм віку цього, за волею князя, що панує в повітрі, духа, що працює тепер у неслухняних… Бог полюбив і оживив…» (Еф.2:1-6). Скажіть, будь-ласка, чи мертвий може сам ожити? Ні, це цілковито неможливо! Так само і ті, що мертві через гріхи від народження, без допомоги Святого Духа не можуть ожити і прийти до Бога самі.
Дорогі брати і сестри, Святе Писання чітко і ясно навчає, що ми НЕ ОБИРАЄМО повірити в Бога, але це Бог створює в нашім серці спасенну віру. У Своїй одвічній, незбагненній для людського розуму мудрості , Бог поглянув крізь століття і тисячоліття і вибрав нас, щоб ми повірили в Нього.  Отож ми тішимося і радіємо, що наша віра в Спасителя не є простою випадковістю чи збігом обставин. Так вчинив небесний Отець.  Ось чому Павло говорить: «не може сказати ніхто: Ісус це Господь, як тільки Духом Святим…» (1Кор.12:3).  Таким чином, якщо ви вірите в Ісуса Христа як Свого єдиного Господа і Спасителя – це означає, що така є воля Божа щодо вас і вся слава належить Богові.
Чому і для чого Бог вибрав нас із вами? Апостол Павло відповідає на це питання в 2-му Посланні до Солунян, де він говорить: «Бог вибрав вас спочатку на спасіння освяченням Духа та вірою в правду, 14 до чого покликав Він вас через наше Євангеліє, щоб отримати славу Господа нашого Ісуса Христа». (1Сол.2:13-14).  Отож Бог вибрав нас для того, щоб ми перебували в Його славі і ширили її.  Ось чому, вивчаючи Катехізис, ми кажемо: «Я вірю, що не можу сам власними силами повірити в Бога чи прийти до Нього, але Святий Дух покликав мене через Євангеліє, просвітив мене Своїми дарами, освятив мене і утримує мене в правдивій вірі».
Бог сам вирішив прийти в цей світ і принести нам правдивий мир.  Слово сталося тілом і перебувало серед нас, як каже євангелист Іван (Івана 1). Метою Спасителя було принести Своє святе життя як досконалу жертву за непослух людства Богові.  Він виконав Свою працю щодо нашого викуплення повністю і досконало. І якщо ми кажемо, що нині ми повинні самі прийняти рішення щодо віри в Ісуса, то це означає, що сповненого Христом недостатньо. Подібна думка краде в нас наше спасіння з благодаті, про котре навчає Біблія.
Ми належно шануємо Бога, коли визнаємо, що якщо вибір був би за нами, то ми б завжди вибирали зло. Але оскільки Бог сам вибрав нас від закладин світу, увійшов в наше життя і став нашим Спасителем, нині ми можемо розрізняти добро і зло.  Ми не може знати, чому Бог одних вибрав, а інших ні.  Але ми знаємо, що Божа любов виливається на всіх і Бог пропонує спасіння всім. Євангелист Іван каже: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне.» (Івана 3:16). 
Дорогі брати і сестри, Бог вже зробив Свій  вибір щодо нас. Він віддав за нас Свого Сина, щоб через Нього ми мали прощення гріхів, життя і спасіння.  Нині Святий Дух скеровує нас обирати не смерть, а життя, близькість до Бога, правдивий мир і служіння Богові та ближнім. Використовуйте час свого земного життя, щоб служити Господеві. Розпочніть зі своєї родини, скеровуйте своїх рідних, друзів, знайомих  до відданої присвяти Богові. Підтримуйте проповідування Христового Євангелія, щоб Царство Боже ширилося. Зростайте у вірі через слухання та вивчення Божого Слова, перебувайте якомога ближче до Бога, довіртеся Йому і покладіться на Нього.
Небесний Отець вибрав Свого Сина, щоб Той став вашим Викупителем і Спасителем, помер за ваші гріхи.  Він також захотів, щоб ви належали Йому. Це Його вибір! Тепер вам, як дітям Божим, викупленим, обмитим від гріхів та освяченим і всиновленим належиться твердо вірити в те, що Ісус зробив для вас і йти за Ним, – щоденно до кінця вашого земного життя. «У Нім стали ми…спадкоємцями, бувши призначені наперед постановою Того, Хто все чинить за радою волі Своєї… У Ньому…ви, як почули були слово істини, Євангеліє спасіння свого, та в Нього й увірували, запечатані стали Святим Духом обітниці» (Еф.1:11,13).

Ісусові Христові – Сину Божому,  разом з Отцем і Святим Духом віддаймо всю шану, славу і поклоніння нині і повіки. АМІНЬ!

Немає коментарів: