суботу, 14 грудня 2019 р.

В очікуванні приходу Христа (нарис проповіді)

Біблійний текст: Євангеліє від Луки 19:11-26
11 Коли ж вони слухали це, розповів Він іще одну притчу, бо Він був недалеко від Єрусалиму, вони ж думали, що об'явиться Боже Царство тепер.  12 Отож Він сказав: Один чоловік, роду славного, відправлявся в далеку країну, щоб царство прийняти й вернутись.  13 І покликав він десятьох своїх рабів, дав їм десять мін, і сказав їм: Торгуйте, аж поки вернуся.  14 Та його громадяни його ненавиділи, і послали посланців услід за ним, кажучи: Не хочемо, щоб він був над нами царем.  15 І сталось, коли він вернувся, як царство прийняв, то звелів поскликати рабів, яким срібло роздав, щоб довідатися, хто що набув.  16 І перший прийшов і сказав: Пане, міна твоя принесла десять мін.  17 І відказав він йому: Гаразд, рабе добрий! Ти в малому був вірний, володій десятьма містами.  18 І другий прийшов і сказав: Пане, твоя міна п'ять мін принесла.  19 Він же сказав і тому: Будь і ти над п'ятьма містами.  20 І ще інший прийшов і сказав: Пане, ось міна твоя, що я мав її сховану в хустці.  21 Я бо боявся тебе, ти ж бо людина жорстока: береш, чого не поклав, і жнеш, чого не посіяв.  22 І відказав той йому: Устами твоїми, злий рабе, суджу я тебе! Ти знав, що я жорстока людина, беру, чого не поклав, і жну, чого не посіяв.  23 Чому ж не віддав ти міняльникам срібла мого, і я, повернувшись, узяв би своє із прибутком?  24 І сказав він присутнім: Візьміть міну від нього, та дайте тому, хто десять мін має.  25 І відказали йому: Пане, він десять мін має.  26 Говорю бо я вам: Кожному, хто має, то дасться йому, хто ж не має, забереться від нього і те, що він має.

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа нашого Ісуса Христа!
Дорогі у Христі брати і сестри, 

Кожному з вас доводилось їхати кудись далеко від рідної домівки. Така мандрівка часом буває приємною і радісною, а іноді ні, надто тоді, коли до неї спонукають сумні обставини, здо-ров’я, почуття відповідальності та обов’язку тощо.  Залишаючи підприємство чи господарство, його власник дає настанови своїм працівникам, очікуючи від них належного піклування про все.
У нинішній притчі Ісус Христос навчає нас про Боже Царство, про християнське піклування про доручені нам Господом справи, про наше служіння Богові та ближнім, про Його другий прихід. Він говорить про ці важливі речі, використовуючи знайомі нам приклади з повсякденного життя.  Слуги у цій причті – це ми з вами. Чоловік славного роду – це сам Господь, який після ви-конання  діла нашого спасіння на землі, повернувся на небо до Отця і сидить праворуч Нього, керуючи усім. Подібно до господаря з притчі, Він повернеться знову – згідно зі словами Своєї обітниці.  (28 Чули ви, що Я вам говорив: Я відходжу, і вернуся до вас (Iвана 14:28) 27 Бо як блискавка та вибігає зо сходу, і з'являється аж до заходу, так буде і прихід Сина Людського (Матвiя 24:27).
Що ми бачимо у цій притчі Ісуса? Вирушаючи до далекої країни, господар наказав слугам належно господарювати, поки його не буде. Закликавши слуг, він кожному з них дав по десять мін срібла. Міна – це одна з тогочасних грошових одиниць. Її назва походить від асирійського слова «мана»  – рахувати, лічити. Вага міни сягала близько 0,5 кг. (1 міна становила 100 драхм або ж 100 денних заробітків!). Подібним чином, наш Спаситель, перед тим, як посісти праворуч Отця після Свого воскресіння, дав своїй Церкві особливі духовні дари, а також Велике доручення щодо проповідування і поширення Його Євангелія спасіння. В прикінцевих віршах Євангелія від Матвія про це доручення говориться таким чином: «19 Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, 20 навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!» (Матвія 28:18,19).
Наказ нашого Викупителя чіткий і зрозумілий: “Працюйте наполегливо і старанно, допоки Я не повернусь! Проповідуйте Євангеліє спасіння кожному створінню!” Іншими словами, християни ПОВИННІ звіщати світові Добру Звістку Ісуса Христа про прощення гріхів в Його ім’я, життя і спасіння аж до Його другого приходу. Господь довірив нам цю важливу справу. Яким великим благословення для Його учнів, для нас із вами, є привілей самим отримати безцінний дарунок Його Євангелія, а також трудитися задля нього, долучатись до його поширення «по всі кінці землі»!
Дорогі брати і сестри, у своїй повсякденній праці на славу Божу, як діти Божі, ми повинні належно використовувати отримані від Господа дари  для служіння Йому та ближнім – вдома, в церкві, в школі, на роботі – скрізь, де б ми не були.  Для цього Господь створює для нас нагоди і можливості. Наші життєві зустрічі та розмови з людьми не є випадковими, адже у кожній з них ми можемо ділитися з ближніми Словом Божим, досвідом власного життя з вірою та покладанням нам Бога, свідченням про те, що милосердний і люблячий Небесний Отець зробив і продовжує далі робити для нас та інших. Не марнуймо часу свого земного життя в очікуванні приходу Спасителя. Не зволікаймо з виконанням Його Великого Доручення та праці на Божій ниві, щоб належного часу Господь зібрав Свій врожай у вигляді спасенних душ. Адже, коли повернеться Ісус Христос, – ви вже не матимете нагоди це робити. 
Не всі слуги господаря у притчі були вірними, серед них були також і невірні. Подібним чином і в Церкві Христовій – одні віруючі є дійсно вірними, побожними, відданими Богові рабами Божими, а інші лише звуться християнами, натомість вдаються до лицемірства, не виконують Божий наказ, цураються праці для Бога та ближнього, для Церкви Ісуса Христа, або ж скаржаться, що їм бракує часу, хоч вони щоденно отримують від Бога насущний хліб і Його благословіння.
Дорогі брати і сестри, Біблія навчає, що Царство Боже належить кожному, хто вірить в Сина Божого і покладається на Нього. У цьому Царстві панує такий закон: «Кожному, хто має, то дасться йому, хто ж не має, забереться від нього навіть те, що він має» (Луки 19:26). Той, хто має – це кожен, хто має Сина Божого за свого Спасителя і Викупителя. Будучи зодягненим у праведність Ісуса Христа, він належно цінує Слово Боже – зростає у його вивченні, дослідженні, слуханні. Це на добро Йому і радість Богові – йому за це ще й додасться – Бог дасть йому у всій Своїй повноті та щедрості. Той, хто не має Сина Божого, як і той, хто не має правди Божого Слова і той, хто пізнав Божу ласку сам, але не ділиться нею з іншими, – збідніє цілковито.   
Наш Господь Ісус Христос, повернеться вдруге, як і пообіцяв. Він дасть кожному відповідно до його вірності Йому і Його слову. Одних чекатиме слава у Божому царстві, інші – ніколи туди не потраплять. Від кожного з вас, Господь очікує належної праці на Божій ниві впродовж часу благодаті – тобто часу вашого земного життя. Господь, приходу якого ми чекаємо, спо-дівається знайти у вас належні результати цієї праці – плоди вашої віри. Бережіть дані вам Богом щедрі дарунки Його благодаті – спасіння, прощення гріхів і вічного життя. Нехай кожен із вас, віддаючи шану Богові за Його милосердя, довготерпіння і любов, щоденно працює на славу Божу, дякуючи за все небесному Отцеві через Ісуса Христа, зміцняючись у вірі правдивими Тілом і Кров’ю Спасителя у Його Святій вечері.

Мир Божий, що вищий від всякого розуму нехай береже думки і серця ваші у Христі Ісусі. Амінь. 

Немає коментарів: