середу, 15 березня 2023 р.

Повчальні християнські оповіді

ДОБІРКА ОПОВІДЕЙ ТУТ: https://tinyurl.com/mrpesdfy

ПРАВДИВИЙ МИР

Переклад з англійської Т.Коковського, 2023

Якось один заможний чоловік забажав придбати картину, котра б найкраще зображала правдиву сутність миру. Він був готовий заплатити за неї чималу суму грошей. Кілька художників принесли йому свої полотна із заходом сонця та тихими лугами, але він не обрав жодного з них. Невдовзі принесли ще кілька, цього разу його увагу привернули дві картини.

На одній з них було зображене чудове озеро в стані спокою, оточене мальовничими горами, вкритими зеленню. Вода виглядала тихою, наче скло, а ажурові білі хмаринки мрійливо плили яскраво-блакитним небом. Поруч із цією картиною була інша, що дуже контрастувала з попередньою. На ній також було зображене озеро, оточене горами, але натомість сильний вітер здіймав хвилі, а над скелястим гірським ландшафтом нависали темні хмари, з котрих ось ось мала вибухнути злива. 

Юрба людей, що зібралась навколо цих картин, з нетерпінням спостерігала за тим, котру із них нарешті обере замовник. Усі сподівались, що його вибір впаде на першу, натомість, на їхнє велике здивування, він обрав другу. Нарід перешіптувався і казав: «Як такий розбурханий сюжет може оповісти про сутність спокою і миру?»

І тоді чоловік їм пояснив, чому саме він обрав другу картину. Його аргументи виглядали так: «Перша картина була гарна, налаштовувала на спокій, однак вона не розповідала про те, де саме можна його знайти. Він був присутній скрізь. Будь-хто міг відчути спокій на березі кришталево чистого озера з білими хмаринами, що пливуть небом і легенькому літньому вітерцю, що дме над водою».

Далі він перейшов до другої картини і звернув увагу присутніх на те, чого вони не помітили. Він пояснив: «Якщо уважно придивитися до цих гір, то можна знайти там водоспад, а в ущелині гори поруч водоспаду – маленьке гніздечко, в якому на крихітних блакитних яйцях сиділа пташка. Власне саме ця картина містить зображення справжнього миру, тому що посеред життєвих бур і штормів ми знаходимо правдивий мир, захований поруч із Богом. Ми знаємо, що Він дійсно має цей мир, що Він буде охороняти та захищати нас завжди, зокрема серед штормів цього світу».

Немає коментарів: