вівторок, 8 серпня 2023 р.

Душпастирські нотатки

ПРО ВІЙНУ, ЗЛОЧИНИ, ВІРУ, ВТІХУ

о.Д.Дж.Веббер (США)

Несправедливість і жорстокість існували впродовж усієї історії людства, починаючи з вбивства Каїном свого брата Авеля. Отже, якщо жорстокість, яку люди часто застосовують одне до одного, є для декого причиною не вірити в Бога, то у нас були мільйони причин не вірити в Бога впродовж дуже довгого часу. І якщо це так, то розп'яття Ісуса Христа не є причиною вірити в Бога, а натомість причиною не вірити в Нього.

Але невинні страждання і смерть Ісуса Христа на хресті заради нашого спасіння зосереджують нашу увагу на одному важливому моменті. Ми знаємо сенс цих страждань, бо Бог об'явив нам це у Своєму Слові. Отож ми знаємо, що можемо бути близькими до Спасителя, який постраждав за нас, коли ми близькі до цих страждань, а відтак, близькі до Божого відкуплення і прощення. Присутність у світі і нашому житті страждання та жорстокості, загалом, не означає, що Бог при цьому не присутній.  Він присутній завжди, зокрема, посеред страждань і жорстокості. Це Його тверда обітниця. Ми знаємо це з певністю з огляду на розп’яття Ісуса за нас, наші гріхи та гріхи цілого світу. 

Отож, ми можемо знати, як це стосується усіх випадків страждань і жорстокості. Ми можемо не знати причини того, чому Бог допускає або навіть спричиняє те чи інше, але ми знаємо, що Він при цьому не відсутній, так само як не був відсутній на хресті, але перебував там в особі Ісуса, спокутуючи наші гріхи.

І коли люди запитують: «Чому Бог нічого не робить?», ми повинні пам'ятати, як саме Бог чинить все в цьому світі. Іноді Він втручається чудесним чином, але зазвичай ні. Зазвичай, Бог здійснює те чи інше в цьому світі через покликання, які Він дає людям. Цивільний уряд, наприклад, має покликання від Бога використовувати всю повноту влади та силу для захисту громадян держави і підтримання порядку, для гамування і карання злочинців. 

Отже, чи робить Бог щось з російським вторгненням в Україну? Так, робить! Як саме? Через українських військових і через допомогу, яку інші країни надають їм та Україні. Бог діє через це. Отож, Бог також буде діяти через інші засоби, щоб покарати тих, хто чинив жорстокість у цій війні, а також в інші часи та в інших місцях.

Згідно з богослов'ям слави, люди роблять хибні висновки про реальність та істинність Бога на підставі власного досвіду, який вони мають у цьому світі. Таким чином, з людського погляду, якщо ми маємо позитивний досвід, то ми віримо в Бога, а якщо маємо негативний, то не віримо. Однак, згідно з біблійним богослов’ям хреста, ми віримо в Бога, покладаємось на Нього і визнаємо Божу ласку, тому що Однороджений Сина Божий Ісус Христос дійсно помер за наші гріхи. Це ніколи не змінюється і триває повіки. Це тверде і певне! Наші життєві обставини змінюються дуже часто, іноді вони бувають надто важкими. Але об'єктивна правда про смерть Ісуса Христа за весь світ, як Агнця Божого, який бере на себе гріхи світу, ніколи не минеться. Вона є незгасним і вічним маяком для всіх людей, який не тільки свідчить про те, що Бог є реальним, але й те, що Він люблячий і прощаючий.

Нам не потрібно осягати всі ті речі, які ми переживаємо щодня, щоб знати, що Бог любить нас і прощає нам наші гріхи, бо це є незмінним. І знати це – означає знати найважливіше для нас. І якщо нам потрібно зрозуміти це досконало, то ми можемо також зачекати, поки самі не опинимося по той бік вічності, де Бог дасть нам відповіді на всі питання. А наразі, злочини і наруга окупантів спонукають християн до молитви, а наших мужніх вояків – до боротьби і перемоги. Бог діє через обидві ці речі.


Немає коментарів: